Στο ξεπάγωμα των τριετιών θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση εφαρμόζοντας τον νόμο που ορίζει εφαρμογή τους εφόσον η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ορατό είναι το ‘’ξεπάγωμα’’ των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα από το 2025 θέμα το οποίο συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας σε επίπεδα κάτω του 10%.
Μία τέτοια ρύθμιση θα σημαίνει προσαύξηση μισθών έως 30%.
Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, γεγονός που επαναφέρει στο προσκήνιο την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.
Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως για να υποχωρήσει η ανεργία κάτω από το 10% θα πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον 400.000 νέες θέσεις απασχόλησης, γεγονός εξαιρετικό δύσκολο στην παρούσα οικονομική και πολιτική συγκυρία.
Κύκλοι του υποπυργείου Εργασίας τονίζουν ότι η μείωση της ανεργίας(σε ετήσια βάση) κάτω από 10% έχει μπει ήδη σε τροχιά και το 2025, να καταγραφεί και επίσημα στην αγορά εργασίας.
Επισημαίνετα ότι το ‘’ξεπάγωμα’’ των τριετιών θα οδηγούσε σε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες) στον ιδιωτικό τομέα..
Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.
Mε τον νόμο 4093 (δεύτερο μνημόνιο) «πάγωσαν» οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό είχε προλάβει μέχρι τις 14/2/2012 να κατοχυρώσει έστω την πρώτη τριετία, εξακολουθεί να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση 10% υπολογιζόμενη επί του εκάστοτε βασικού μισθού.
Εξάλλου, για το ολο θέμα,θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξης:
1. Για το ξεπάγωμα των τριετιών ο υπολογισμός της ανεργίας θα γίνει σε ετήσια βάση και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Στο τέλος του 2023, θα γίνει η αποτίμηση για το ποσοστό της ανεργίας (σ.σ. δηλαδή αν έχει πέσει κάτω από 10%) και τότε θα χαραχθούν οι πολιτικές. Συνεπώς οι αποφάσεις για το θέμα αυτό θα είναι μπροστά μας για να ληφθούν τον Ιανουάριο του 2024.
2.Το ξεπάγωμα των τριετιών (έστω από την 1η Ιανουαρίου 2024) θα αφορά εκείνους εργαζομένους οι οποίοι δεν είχαν κατοχυρώσει τριετία το 2012. Για αυτούς, ανεξάρτητα από το αν θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν επίδομα προϋπηρεσίας στο διάστημα 2012- 2023, ο χρόνος για το επίδομα προϋπηρεσίας θα αρχίσει να μετρά από την 1η Ιανουαρίου 2024,
3..Το ξεπάγωμα των τριετιών δεν θα εχει αναδρομική ισχυ.Δηλαδή, στην περίπτωση που ξεπαγώσουν οι τριετίες το 2024, δεν θα δοθούν αναδρομικά οι αυξήσεις 10% ανά τριετία, οι οποίες δεν δόθηκαν στο διάστημα 2012-2023.Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος για τις τριετίες θα ξεκινήσει να μετρά από το 2024 και η προϋπηρεσία πάνω από μία 10ετία (2012 – 2023) θα χαθεί.
Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό και πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξη Μητρόπουλο, οι εργαζόμενοι με τις κατώτατες αμοιβές χάνουν ετησίως από έναν έως 4,5 μισθούς εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου έως σήμερα, ενώ συνολικά την δεκαετία 2012 – 2022 οι μισθωτοί τού ιδιωτικού τομέα απώλεσαν περί τα 12 δισ. ευρώ.
Η έρευνα της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), κατά την περίοδο 2012-2022 ότι:
– 12 δισ. ευρώ έχασαν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα από τη μείωση/«πάγωμα» του κατώτατου μισθού,
– 2 δισ. ευρώ έχασαν οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών λόγω του χαμηλού μισθού και ειδικότερα του «υποκατώτατου» μισθού και τη στέρηση επιδομάτων και άλλων παροχών,
– 2 δισ. ευρώ έχασαν οι δικαιούχοι 24 επιδομάτων, το ύψος των οποίων εξαρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθού και
– 2 δισ. ευρώ και πλέον ήταν οι απώλειες από εισφορές για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Πηγή: dikaiologitika