Σε ανησυχητικά επίπεδα τα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες με την αύξηση να είναι γεωμετρική σε μια μόλις εβδομάδα.
Χθες ανακοινώθηκαν 8.613 κρούσματα, ενώ και σήμερα αναμένεται τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν να κινούνται στα ίδια επίπεδα, γύρω στις 8.500.
Εντωμεταξύ, η διαπίστωση των 8.613 κρουσμάτων χθες διατηρεί την εγρήγορση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων covid-19, ενώ το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων είναι πάντα ανοιχτό. Σε κάθε περίπτωση θα αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ και τους ανεμβολίαστους. Το ενδεχόμενο σκληρών μέτρων που θα επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους και αυτό του γενικού lockdown ρητά διατυπώνεται από την κυβέρνηση ότι αποκλείετα.
Εντωμεταξύ, διάφορες συσκέψεις γίνονται το τελευταίο 24ωρο μεταξύ υπουργών και αρμόδιων αρχών για τις κινήσεις που ενδεχομένως χρειαστούν το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι όποιες παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο -λόγω της «έκρηξης» κρουσμάτων- δοκιμάζεται, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου οι ΜΕΘ είναι ασφυκτικά γεμάτες. Το επιτελείο του υπουργείου Υγείας ήδη εξετάζει το σενάριο της επιστράτευση ιατρών.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα είχε σήμερα τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των ιατρικών συλλόγων της χώρας, ζητώντας τους να συνδράμουν στην προσπάθεια στήριξης του ΕΣΥ, ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουν επιστράτευση. Αν κάτι τέτοιο δεν τελεσφορήσει, θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνουν ανακοινώσεις για επιστράτευση -τουλάχιστον για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία- την προσεχή Δευτέρα.
Ο κ. Πλεύρης θα έχει σήμερα επαφές και με κλινικάρχες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει από όσες ιδιωτικές κλινικές διαθέσουν τις υπηρεσίες τους για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της περιόδου να σταματήσουν τα δικά τους χειρουργεία.
Σκέψεις για νέο πλαίσιο για τα σούπερ μάρκετ
Η πρώτη φάση των νέων μέτρων ξεκίνησε με το ειδικό πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, μεταξύ άλλων, συζητείται πλέον το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη στα σούπερ μάρκετ, ώστε να μπαίνουν λιγότεροι.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, τις προηγούμενες ημέρες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί είσοδος με rapid test για τους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ λέγοντας ότι δεν μπορεί να απογορευτεί η πρόσβαση στους αρνητές σε βασικά τρόφιμα. «Υπάρχουν αρνητές που δεν κάνουν καν το rapid test, δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε, πρέπει να μπαίνουν ελεύθερα στα σούπερ μάρκετ. Αυτό που είπα και ισχύει είναι ότι επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Αυτό μπορούμε να το επανεξετάσουμε», είπε χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες στον Real ο κ. Παπαθανάσης.
Οι 4 άξονες που θέτει ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πάντως χθες για μια ακόμη φορά ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής γενικού lockdown.
«Πράγματι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα. Αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Η έμφαση την οποία δίνουμε είναι στην περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών και στη λήψη μέτρων χωρίς να καταφύγουμε σε lockdown όπως όταν δεν είχαμε το εμβόλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε στο Μαξίμου. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «δεν επιτρέπουμε είσοδο σε κανέναν κλειστό χώρο χωρίς πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού και αυστηροποιήσαμε τα μέτρα και για τους εξωτερικούς. Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει γρήγορα και στις αγορές των καινούργιων φαρμάκων».
Νωρίτερα, χθες το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «επιμένουμε σε τέσσερις βασικές θέσεις:
Πρώτον, δεν θα ξαναϋπάρξει lockdown στη χώρα.
Δεύτερον, οι εμβολιασμένοι δεν θα επιβαρυνθούν με νέους περιορισμούς, την ώρα που οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ.
Τρίτον, η διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδίως στις περιφέρειες που πιέζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο ΕΣΥ, εκεί που έχουμε ελλείψεις, εφόσον χρειαστεί, θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση να κινηθεί νωρίτερα.
Τέταρτον, η συνεχής ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών».
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα κλείσουν τα σχολεία
Ένα θέμα που έλαβε μεγάλες διαστάσεις, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα ιστοσελίδας της Βόρειας Ελλάδας που μετέφερε την «πληροφορία» ότι τα σχολεία μπορεί να κλείσουν στις 15 Νοεμβρίου, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων.
Στο ζήτημα τοποθετήθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπάρχουν σκέψεις για αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Max FM, η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο να κλείσουν τα σχολεία, καθώς μόλις έξι τμήματα είναι κλειστά σε σύνολο 80.000. Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται με συνέπεια από εκπαιδευτικούς και μαθητές και δεν υπάρχει μαζική διασπορά στα σχολεία.
Στον ίδιο τόνο με τη Νίκη Κεραμέως τοποθετήθηκε στο ζήτημα και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως ούτε lockdown θα υπάρξει ούτε και πρόκειται να κλείσουν τα σχολεία, όπως διέρρευσαν κάποιοι στα social media. Για τα σχολεία, είπε ότι το πρωτόκολλο λειτουργεί υποδειγματικά και θα παραμείνουν ανοιχτά.
Πηγή: iefimerida.gr