Μία κρίσιμη σύσκεψη για τη συνέχεια των εργασιών της Πανεπιστημιούπολης στη ΖΕΠ Κοζάνης και ειδικότερα της θεμελίωσης του κτηριακού συγκροτήματος, πρόκειται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 10 Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Υπενθυμίζεται ότι η ανέγερση των κτηρίων δεν ξεκίνησε ακόμη αν και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έπρεπε να αρχίσει από τον Μάρτιο του 2017 και τώρα πλέον θα ήταν ορατά τα κτίσματα, κάτι όμως που δεν έγινε, λόγω των εγκοίλων που εντοπίστηκαν στο έδαφος, οπότε απαιτούνται ειδικές τεχνικές και μέθοδοι για το κτίσιμο των κτιρίων.
Η εν λόγω σύσκεψη γίνεται υπό το φως της μελέτης που εκπόνησε το Εργαστήριο Γεωτεχνικής – Εδαφοτεχνικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό τον Καθηγητή – Πολιτικό Μηχανικό, Κυριαζή Πιτιλάκη. Στη σύσκεψη ο ίδιος ο καθηγητής του ΑΠΘ θα παρουσιάσει τη μελέτη του, ενώ θα παραβρεθούν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η ΑΝ.ΚΟ. που είναι η εταιρία που εκπόνησε τις μελέτες και οι ανάδοχοι του έργου της Πανεπιστημιούπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη του ΑΠΘ αποφαίνεται ότι είναι δυνατή η θεμελίωση των κτηρίων της Πανεπιστημιούπολης, αρκεί να εφαρμοστούν ειδικές τεχνικές μέθοδοι. Ειδικότερα, προτείνει την πλήρωση των εγκοίλων με «τσιμεντενέματα», δηλαδή με την έγχυση κατάλληλου υλικού, με το οποίο θα κλείσουν οι «τρύπες», ώστε να οικοδομηθούν με ασφάλεια τα κτήρια. Αυτό που θα εξεταστεί στη σύσκεψη της Τρίτης από τους εμπλεκόμενους, είναι η πλήρωση των εγκοίλων με το ειδικό υλικό, να γίνει με την ενδεικνυόμενη τεχνική μέθοδο. Στη κατεύθυνση αυτή θα αναζητηθεί η βέλτιστη λύση, ενώ το ζητούμενο είναι να βγει ένα κοινό πόρισμα για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.
Τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αισιοδοξούν ότι «θα υπάρξει κοινό πόρισμα αντιμετώπισης του ζητήματος που προέκυψε, οπότε θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες πλήρωσης των εγκοίλων και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να ξεκινήσει η θεμελίωση των κτιρίων». Άλλωστε, σύμφωνα με τον αρμόδιο μηχανικό παρακολούθησης του έργου, Ηλία Γιαννόπουλο, «μπορούμε να ξεκινήσουμε από το πρώτο κτήριο Διοίκησης, το οποίο είναι πιο εύκολο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα. Βεβαίως, για όλα αυτά και για τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν, θα αποφανθούν οι ειδικοί στη σύσκεψη». Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη λύση που θα επιλεγεί θα εξαρτηθεί αν χρειαστεί να γίνει πρόσθετη δημοπράτηση του έργου για το «κλείσιμο» των εγκοίλων. Το ενδεχόμενο να μην χρειαστεί και να «τρέξουν» οι εργασίες είναι πιθανό. Αντιθέτως, μία νέα δημοπράτηση θα σηματοδοτήσει κάποιες νέες καθυστερήσεις.