Επιτακτική είναι η ανάγκη ενημέρωσης των νέων γύρω από το σεξ και τη σεξουαλικότητα στα σχολεία, γιατί ο σεξουαλικός προσδιορισμός ενός ατόμου διαμορφώνεται γύρω στην ηλικία των 16-17, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στο 2ο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) Πτολεμαΐδας, στη διάρκεια της οποίας δόθηκαν και συμβουλές για την προστασία των νέων παιδιών από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Η εφηβεία είναι η πιο δύσκολη ίσως περίοδος του ανθρώπου γιατί πρέπει να τά βρει με το σώμα του, με την ψυχή του, με τους φίλους του και να προετοιμαστεί για την περαιτέρω έξοδό του στην κοινωνία, ανέφερε ο Ψυχίατρος- Ψυχαναλυτής και πρόεδρος Ε.Ψ.Δ.Ε. Β. Ελλάδας, Κώστας Αραπίδης. Είναι, τόνισε, η περίοδος που ο νέος έχει τα περισσότερα άγχη, γιατί πρέπει να εγκαταλείψει την ασφάλεια του σπιτιού του και να βγει σε ένα περιβάλλον που ούτε κανένας τόν γνωρίζει ούτε κανένας θα τόν συγχωρέσει, και πρέπει να αποδείξει την αξία του. «Σ’ αυτή την περίοδο ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο έφηβος είναι η σεξουαλικότητα, ένα φαινόμενο που ξεκινά από τη γέννησή μας, γιατί είναι και βιολογικοί παράγοντες και ψυχοκοινωνικοί, και εκφράζει και την ανάγκη για ανταλλαγή συναισθημάτων και αυτό το φαινόμενο δεν παύει μέχρι το τέλος της ζωής μας».
Εξήγησε ότι «είναι άλλο πράγμα η ταυτότητα του φύλου και άλλο ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου. Καθώς με τη γέννησή μας μάς χαρίζεται μια ταυτότητα. Αυτή η ταυτότητα προσδιορίζει το φύλο, η ολοκλήρωση της σεξουαλικής ταυτότητας γίνεται μετά τα 16-17». Σημείωσε δε ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση στον κόσμο, γιατί θεωρεί ότι όποιος δεν είναι με το φύλο του θεωρείται ομοφυλόφιλος. «Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, γιατί και ένας ο οποίος δεν είναι ταυτισμένος με το φύλο του μπορεί να έχει επιλέξει είτε άντρα είτε γυναίκα σαν σύντροφο, γι’ αυτό έχουν βγει οι καινούριες έννοιες όπως είναι transgenter, ή η ασεξουαλικότητα, δηλαδή μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι δεν θέλουν καθόλου συναλλαγές σεξουαλικές στη ζωή τους».
Στο ερώτημα τι θεωρείται «φυσιολογικό» είπε ότι «αυτό χρειάζεται μεγάλη συζήτηση. Γιατί, έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα αυτός που θεωρείται φυσιολογικός πρέπει να είναι λευκός, άντρας, ορθόδοξος, να έχει ετεροφυλικό προσανατολισμό και ό,τι δεν διαιωνίζει το είδος θεωρείται παθολογικό. Χρειάζεται ακόμη δουλειά». Υπογράμμισε ωστόσο ότι χρειάζεται ενημέρωση στα σχολεία «γιατί από κάπου πρέπει να μάθουν αυτά τα πράγματα τα παιδιά».
Ο κ. Αραπίδης συνέστησε τέλος προς τους γονείς το εξής: «Να μεγαλώσουν οι οικογένειες παιδιά που δεν θα χρειάζεται να συνέλθουν από την παιδική τους ηλικία», εννοώντας δηλαδή να τα μεγαλώσουν έτσι που να μην τους αφήσουν ψυχικά τραύματα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν και τη σεξουαλική τους ζωή.
Την ανάγκη λήψης προφυλακτικών μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικών νοσημάτων όπως το AIDS και η σύφιλη ή Ηπατίτιδα Β και η Ηπατίτιδα C, επέστησε στους μαθητές ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Κωνσταντίνος Πατμανίδης. Τόνισε μάλιστα ότι το θέμα ασφάλειας πρέπει να είναι το πρώτιστο και χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη χρήση προφυλακτικού στις σεξουαλικές τους επαφές. Ταυτόχρονα κάλεσε τα κορίτσια να κάνουν εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς «κάνοντας τέτοιου είδους εμβόλια έχουμε υψηλή προστασία».
Προσοχή συνέστησε γενικότερα στην επιλογή ερωτικού συντρόφου, ιδιαίτερα, που όπως είπε, σήμερα παρατηρείται αύξηση νοσημάτων που σχετίζονται με το σεξ, όπως ο καρκίνος των εξωγεννητικών οργάνων, ο καρκίνος το πρωκτού και ο καρκίνος του φάρυγγα.
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διασχολικού προγράμματος Αγωγής Υγείας με τίτλο “Προαγωγή Υγείας & Ποιότητα Ζωής στο Σύγχρονο Σχολείο-Μέρος ΙΙ”, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του Εθνικού Δικτύου Αγωγής Υγείας (Ε.Δ.Α.Υ.) – Μαθαίνω για τη Ζωή Συνθέτοντας τις Ψηφίδες της Υγείας Μου.