Οι εμπρηστές του δικαστικού μεγάρου Κοζάνης είναι πολύ πιθανό να εισήλθαν από την κύρια είσοδο του κτηρίου σαν …κύριοι και χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς. Η τυχόν επαλήθευση ενός τέτοιου ενδεχόμενου, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές, στη σκέψη και μόνο ότι μπορεί να μπαίνει ο καθένας ανενόχλητος στα δικαστήρια, όπου να σημειωθεί τα μέτρα ασφάλειας είναι ανύπαρκτα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr», από την μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης του εμπρησμού του δικαστικού μεγάρου Κοζάνης στις 22 Σεπτεμβρίου, την οποία ανέλαβε το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης, δεν βρέθηκαν παραβιασμένες είσοδοι του κτηρίου. Αυτό ενισχύει τους φόβους ότι οι δράστες μπορεί να εισήλθαν ανενόχλητοι εκείνη την ημέρα νωρίς το πρωί από την κεντρική είσοδο, ανέβηκαν στον 3ο όροφο και έβαλαν φωτιά στη γραμματεία του εφετείου και αποχώρησαν. Να σημειωθεί ότι εκείνη την ημέρα είχε ανοίξει το δικαστικό μέγαρο μία δικαστική υπάλληλος του Διοικητικού Πρωτοδικείου, η οποία είχε πάει νωρίς στη δουλειά της, γύρω τις 7 το πρωί. Όταν ανέβηκε στον 3ο όροφο όπου υπογράφουν οι υπάλληλοι για την παρουσία τους στην εργασία, αισθάνθηκε ότι μυρίζει αποπνικτικά και είδε καπνό να βγαίνει από το γραφείο 5. Αμέσως ειδοποίησε την πυροσβεστική και όσα ακολούθησαν είναι γνωστά. Κάηκαν εκατοντάδες δικογραφίες σοβαρών υποθέσεων του εφετείου, καταστράφηκαν γραφεία εξοπλισμός κ.λ.π., ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι εμπρηστικοί μηχανισμοί με εύφλεκτο υγρό είχαν τοποθετηθεί σε άλλα τρία διπλανά γραφεία, τα οποία ευτυχώς δεν πήραν φωτιά.
Ένα άλλο στοιχείο που κάνει πιο ανασφαλές και ευάλωτο το διάτρητο δικαστικό μέγαρο, είναι το γεγονός ότι έχουν πολλά άτομα κλειδί της κεντρικής εισόδου. Ίσως να μην γνωρίζει κανείς πόσα ακριβώς είναι τα κλειδιά που κυκλοφορούν, αλλά το βέβαιο είναι ότι έχουν σίγουρα κλειδί από ένας υπάλληλος σε κάθε ένα από τα έξι τμήματα των δικαστηρίων. Επίσης, έχουν κλειδιά ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί και ο δικηγορικός σύλλογος Κοζάνης. Μπορεί τα κλειδιά που κυκλοφορούν να είναι περισσότερα από τα δάκτυλα των δύο χεριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του κτηρίου, πράγμα που μπορεί να εκμεταλλεύτηκαν οι δράστες.
Πάντως, εκ των υστέρων, μετά τον εμπρησμό της 22ας Σεπτεμβρίου, άρχισε να γίνεται ένας έλεγχος για το ποιοι έχουν κλειδιά, ενώ άνοιξε και μια συζήτηση για την αναγκαιότητα μέτρων ασφάλειας του δικαστικού μεγάρου Κοζάνης, τα οποία όλοι παραδέχονται ότι είναι ανύπαρκτα. Όλα αυτά είναι θέματα που συζητήθηκαν στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τον εμπρησμό.
Στο μεταξύ, η προανακριτική διαδικασία συνεχίζεται με κάθε μυστικότητα. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της αστυνομίας τηρούν «σιγή ιχθύος» και περιορίζονται μόνο στη δήλωση ότι «είμαστε σε καλό δρόμο». Ίσως να περιμένουν να «μιλήσουν» κάποια τηλέφωνα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «e-ptolemeos.gr», από έγκυρες πηγές, ζητήθηκε και διατάχθηκε άρση τηλεφωνικού απορρήτου για ορισμένα άτομα. Επίσης περιμένουν κάποια στοιχεία από το «εγκληματολογικό», τα οποία μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικά για την αίσια έκβαση αυτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης. Ακόμη να σημειωθεί ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε καμία προσαγωγή υπόπτου, κάτι που μάλλον είναι επιλογή των διωκτικών Αρχών, καθώς σύμφωνα με αστυνομική πηγή με μεγάλη εμπειρία, «οι προσαγωγές δεν είναι πάντα η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος», αντιθέτως όταν ο ύποπτος παρακολουθείται διακριτικά, μπορεί να κάνει το λάθος.
Πάντως, να σημειωθεί τέλος ότι στην αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης πιστεύουν – βάσιμα λένε – ότι «σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στη σοβαρή αυτή υπόθεση», προσθέτοντας ότι μέχρι τότε θα είναι πολύ φειδωλοί στις δηλώσεις τους, καθώς τα πολλά λόγια μπορεί να κάνουν κακό στην προανάκριση.