Περίπου 1.600 ασθενείς αναμένεται να χρειαστούν νοσηλεία τις επόμενες δύο εβδομάδες – 250 εξ αυτών προβλέπεται ότι θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ – Πώς η πληρότητα των νοσοκομείων επηρεάζει την άρση των μέτρων
Με το βλέμμα στραμμένο στο ΕΣΥ, στα ανθεκτικά, ακόμη, νοσοκομεία της Αττικής αλλά και σε εκείνα της περιφέρειας, που παλεύουν σκληρά να μην καταρρεύσουν σε αυτόν τον υγειονομικό πόλεμο, και ιδίως στο κρίσιμο πεδίο των Εντατικών, βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση.
Χθες νοσηλεύονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα περί τους 4.400 ανθρώπους με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 3.520 σε απλές κλινικές και οι 890 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 600.
Στην περίπτωση που ξετυλιχθεί το «καλό» σενάριο και αρχίσει η αποσυμπίεση των ΜΕΘ, η επανεκκίνηση με αυστηρούς όρους για το λιανεμπόριο θεωρείται δεδομένη. Ενώ το άνοιγμα των σχολείων προβληματίζει καθώς συμπίπτει σχεδόν με το…κλείσιμό τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ομοίως πολλά εμπόδια ανακύπτουν και στο θέμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ειδικοί και κυβέρνηση σχεδιάζουν το αναγκαίο εκτεταμένο testing (μαζικό έλεγχο) που θα ακολουθήσει το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος είναι η προμήθεια 1 εκατ. rapid tests ανά μήνα τα οποία θα πραγματοποιούνται από τον ΕΟΔΥ στοχευμένα στον πληθυσμό, ώστε να υπάρχει έλεγχος της επιδημιολογικής κατάστασης, ναπρολαμβάνονται τοπικές επιδημίες και να κόβονται οι μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης.
Οι περιοχές που παραμένουν στο «κόκκινο»
Με την παράταση του «απαγορευτικού» για μια εβδομάδα (θα έληγε κανονικά αύριο, τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου) και την ισχύ των περιοριστικών μέτρων και για την ερχόμενη, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, η χώρα θα συμπληρώσει έναν μήνα εθνικής καραντίνας, στη διάρκεια του οποίου υλοποιήθηκε μια τεράστια επιχείρηση για τον έλεγχο της κυκλοφορίας κορωνοϊού.
Ο ρυθμός της μείωσης των κρουσμάτων – βασικός δείκτης της πορείας της επιδημίας- έχει ήδη ξεκινήσει σύμφωνα με τους επιδημιολόγους. Ο μέσος ημερήσιος όρος κρουσμάτων πανελλαδικά είναι 2.000, έναντι των 3.000 που ήταν στα μέσα Νοεμβρίου. Μάλιστα, χθες και προχθές κυμάνθηκαν και σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς καταγράφηκαν 1.193 και 1.747 κρούσματα, αντίστοιχα. Οι εισαγωγές φαίνεται να είναι σε τάση υποχώρησης, κάτω από τα 400 κρούσματα, γεγονός ενθαρρυντικό και για την επίπτωση στις νοσηλείες.
Ο δείκτης μεταδοτικότητας της επιδημίας, Rt, είναι κάτω του 1 πανελλαδικά, γεγονός που δείχνει ότι η επιδημία είναι σε τροχιά μείωσης. Ωστόσο πρόκειται για μία πτωτική πορεία μετ’ εμποδίων. Κι αυτό διότι η μείωση καταγράφεται με πολύ πιο αργό ρυθμό στην επικράτεια από εκείνον που αναμενόταν από τους ειδικούς και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι ενδεικτικός για το υψηλό ιικό φορτίο που κουβαλά ακόμη η χώρα, καθώς τουλάχιστον 25.000, άνθρωποι έχουν ενεργή λοίμωξη covid-19.
Παράλληλα, προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η κατάσταση που διαμορφώνεται σε δεκάδες περιοχές της χώρας όπου η επιδημία όχι μόνο δεν έχει σταθεροποιηθεί έπειτα από τρεις εβδομάδες lockdown,αλλά κινείται ανοδικά. Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα περιέχονται στη λίστα με τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς – η κατάταξή τους έχει γίνει με βάση το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών.
Πού βρίσκονται τα περισσότερα ενεργά κρούσματα
Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται τα περισσότερα άτομα με ενεργή λοίμωξη, 6.163, και στην Αττική άλλα 4.520 άτομα. Ακολουθεί η περιοχή της Λάρισας με 1.282 ενεργά κρούσματα, τεράστιος αριθμός με δεδομένο ότι είναι περίπου τα μισά ενεργά κρούσματα από εκείνα που μετρά το λεκανοπέδιο, το οποίο έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με την περιφερειακή ενότητα της Λάρισας.
Υψηλό ιικό φορτίο έχει και η Μαγνησία, με 738 ενεργά κρούσματα, όπως και οι Σέρρες, που έπειτα από μία εβδομάδα τοπικού lockdown και τρεις εβδομάδες καθολικού lockdown, μετρά 761 άτομα με ενεργή λοίμωξη covid-19. Στο κόκκινο βρίσκεται η Λέσβος, με 276 ενεργά κρούσματα, και οι περιοχές της Αχαϊας και της Αιτωλοακαρνανίας με 265 και 249 άτομα με λοίμωξη αντίστοιχα.
Οι δύο τελευταίες περιοχές όπως και η Ηλεία βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση επιδημιολογικά, όπως επισήμανε κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό την περασμένη Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονταν και μέλη της Επιτροπής εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων στις προαναφερθείσες περιοχές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα στην ευρύτερη περιοχή και να αποτελέσουν τη… Θεσσαλονίκη της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας. Ιδίως σε ό,τι αφορά την Αχαϊα, ο συσχετισμός με τη Θεσσαλονίκη γίνεται αμέσως, καθώς σήμερα εορτάζεται ο πολιούχος της Πάτρας, Αγιος Ανδρέας, με τα αποτελέσματα του εορτασμού του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, του Αγίου Δημητρίου, να είναι νωπά έχοντας προκαλέσει πολλαπλά και σοβαρά τραύματα στην πόλη και τον πληθυσμό της.