Ο Θανάσης Τσιάρας που ζει στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ μιλάει στον Αντώνη Πουγαρίδη και το e-ptolemeos.gr για τον κορωνοϊό και τους εμβολιασμούς στην Αμερική.
Το εντυπωσιακό είναι πως ο Θανάσης Τσιάρας αν και είναι 26 χρονών έχει ήδη εμβολιαστεί σε αντίθεση με τους συνομήλικους του στην Ελλάδα.
Διαβάστε τη συνέντευξη:
Ερ. Θανάση πες μας πως είναι η διαδικασία εμβολιασμού στην Αμερική και πως ήρθε η σειρά σου και αν υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Θ.Τ.: Εδώ υπεύθυνες για τους εμβολιασμούς είναι οι πολιτείες λόγω μεγέθους και κλίμακας και στις μεγάλες πολιτείες οι Δήμοι των πόλεων έχουν να κάνουν με τα εμβόλια οπότε όταν έρθει η σειρά σου και είσαι σε μια ομάδα πληθυσμιακή υπάρχει μια ιστοσελίδα που μπορείς να γραφτείς και σε ειδοποιούν οι ίδιοι.
Προς το παρόν εδώ και μετά τα μέσα Απριλίου όλοι όσοι είναι άνω των 16 άσχετα του ιατρικού ιστορικού μπορούν να εμβολιαστούν.
Έτσι και για μένα ήρθε η σειρά μου και έκανα την πρώτη δόση (από την Pfizer) και περιμένω την 2η σε 2 εβδομάδες περίπου από τώρα.
Ερ.; Υπάρχει ηλικιακή προτεραιοποίηση;
Θ.Τ.: Υπήρχε στην αρχή και βάση ηλικίας αλλά και ιατρικού ιστορικού αλλά τώρα υπάρχει περισσότερη προσφορά σε εμβόλια από ότι η ζήτηση οπότε τώρα μπορεί να μην υπάρξει ούτε ραντεβού και να πας σε ένα εμβολιαστικό κέντρο και να το κάνεις.
Ερ.: Άρα υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή εμβολίων;
Θ.Τ.: Ναι υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή. Στην αρχή είχαν κάποια προβλήματα με πρώτες ύλες για αυτό υπήρχε καθυστέρηση για όλους αλλά τώρα υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή εμβολίων.
Υπήρξε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson που το κρατήσαν εκτός λίγες μέρες λόγω φαινομένων θρομβώσεων αλλά 9 εκ. δόσεις που ήταν στην άκρη είναι τώρα διαθέσιμες.
Αυτή τη στιγμή στην Αμερική έχει εμβολιαστεί πάνω από το 50% του πληθυσμού.
Ερ.: Το υπόλοιπο 50% δεν έχει εμβολιαστεί λόγω χρόνου ή υπάρχουν και εκεί αντιδράσεις όπως την Ελλάδα;
Θ.Τ. Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Σίγουρα υπάρχει κόσμος που δεν πάει είτε γιατί φοβάται είτε γιατί θεωρεί πως δεν θα το βοηθήσει αλλά είναι και πολλοί που έχουν συνηθίσει την καραντίνα και το αναβάλλουν για αργότερα.
Αλλά είναι σίγουρο πως τώρα με τόσο μεγάλη προσφορά τόσο εδώ όσο και στην Ευρώπη θα φανεί ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θέλει να το κάνει.
Ερ.: Οι προηγούμενες ηλικίες από εσένα έχουν κάνει κανονικά το εμβόλιο;
Θ.Τ.: Ναι όσοι θελήσαν και πήγανε το κάνανε κανονικά.
Ερ.: Εσύ είσαι ένας αναλυτής δεδομένων σε μια πολύ μεγάλη εταιρεία στην Αμερική και θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιοι δικαιούνται το εμβόλιο;
Θ.Τ.: Το δικαιούνται όλοι άσχετα αν είσαι Αμερικανός πολίτης ή όχι, το δικαιούσαι άσχετα αν είσαι ασφαλισμένος ή όχι και αυτό έχει να κάνει φαντάζομαι με την πανδημία.
Ερ.: Νομίζεις ότι θα τελειώσει σύντομα αυτό το κομμάτι με τον εμβολιασμό γιατί εδώ υπάρχει μια κουβέντα με τον τουρισμό δηλαδή πότε θα μπορέσει να υπάρξει μια ασφάλεια για τις μετακινήσεις. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη πότε θα ολοκληρωθεί;
Θ.Τ.: Αυτό είναι μια δύσκολη ερώτηση. Θεωρητικά από την στιγμή που δεν χρειάζεται ραντεβού και όλοι μπορούν να το κάνουν αυτό μπορεί να τελειώσει πολύ σύντομα. Βέβαια υπάρχει και η 2η δόση που χρειάζεται αλλά το βασικό είναι αυτό που λέγαμε τι θα γίνει με τους αρνητές αλλά για το άνοιγμα των μετακινήσεων και του τουρισμού θα είναι μερικοί μήνες ίσως.
Ερ.: Πως είναι η κατάσταση και η ζωή σας εκεί με δεδομένο ότι έχουν προχωρήσει εμβολιασμοί, ξέροντας πως πολλά πράγματα ήταν μονίμως ανοικτά εκεί όλο το χρόνο. Κυκλοφορείται έξω, υπάρχουν περιορισμοί, μένετε ακόμα σπίτι, ψυχολογία του κόσμου και γενικά η ζωή και η καθημερινότητα σας.
Θ.Τ.: Μετά από τους πρώτους 1-2 μήνες όπου όλοι ήταν λίγο «ψαρωμένοι» όλα είναι στο χέρι του καθενός. Δεν επιβάλλονται μέτρα απλά προτείνονται όπως μάσκες και αποστάσεις.
Τώρα όσο αναφορά για πιο συγκεκριμένα, δεν μπορείς να φας σε εστιατόριο ή όχι σε όλο αλλά και αυτό ξεπερνιέται με τραπέζια έξω.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά και αν ήσουν από την αρχή στους «θαρραλέους» μπορούσες να κάνεις ότι θέλεις.
Φυσικά αθλητικές συναντήσεις, συναυλίες είχαν σταματήσει αλλά επανέρχονται σιγά-σιγά.
Ειδικά μάλιστα αν έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορείς να πηγαίνεις και να κάνεις πολλά πράγματα στους επόμενους μήνες.
Ερ.: Δηλαδή μπορούμε να πούμε πως στους επόμενους 1-2 μήνες θα πάμε σε μια κανονικότητα που στην Ευρώπη αργεί ακόμα αυτό και επίσης αισθάνεστε εσείς ασφαλείς;
Θ.Τ.: Ναι σίγουρα μπορώ να πω ότι ισχύει αυτό ενώ για το αν αισθανόμαστε ασφαλείς είναι περίεργο γιατί μέχρι να κάνεις την 2η δόση και να περάσουν ακόμα 2 εβδομάδες και οι γιατροί το λένε ότι δεν είσαι απόλυτα ασφαλής και προστατευμένος.
Επίσης αυτό που θέλω να πω είναι ότι εδώ και ο κόσμος αρχίζει και προσέχει λιγότερο και άρα πρέπει να προσέχεις και τους γύρω σου αλλά αν ξέρεις πως και οι μισοί έχουν εμβολιαστεί σίγουρα νιώθεις περισσότερη σιγουριά.
Ερ.: Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα πως τα βλέπεις και σε σύγκριση με αυτά που ζεις εκεί.
Θ.Τ.: Είναι δύσκολες οι συγκρίσεις. Εδώ άργησαν να πάρουν μέτρα και άφησαν πολύ το πράγμα να ξεφύγει ενώ στην Ελλάδα το πρόλαβαν πιο νωρίς. Βέβαια όπως πάει η μόνη λύση είναι το εμβόλιο γιατί όποια μέτρα και να πάρεις είναι δύσκολο να βρεις τους σωστούς συνδυασμούς, ποια κομμάτια της οικονομίας να ανοίξεις και πότε, αν πρέπει να ανοίξεις σχολεία και επιχειρήσεις και πότε. Γενικά αυτά είναι δύσκολα κομμάτια για να τα διαχειριστείς.
Εδώ άργησαν πάρα πολύ αφήνοντας το στο χέρι των πόλεων και τον πολιτειών και υπήρξαν πολλοί θάνατοι στην αρχή. Δεν υπήρξε και καλή συνεννόηση με το κεντρικό κράτος, έγινε πολιτικό θέμα αντί να γίνει θέμα δημόσιας υγείας, κόντρες πολιτικές και προσωπικές. Μετά ήρθαν και οι αρνητές και θέλω να πω ότι υπάρχουν και πολιτείες όπου οι αρνητές δεν είναι μειονότητα και τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.
Ερ.: Λένε πολλοί ότι μπορεί να επηρέασε και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ο κορωνοϊός. Είναι έτσι;
Θ.Τ.: Σίγουρα ο Τραμπ έχασε πάρα πολύ από το χειρισμό του κορωνοϊού με τα θύματα να είναι εκατοντάδες χιλιάδες και σίγουρα επηρέασε.
Ερ.: Ανεξάρτητα από την επιβολή των μέτρων πιστεύεις ότι το σύστημα υγείας εκεί άντεξε και ανταπεξήλθε στο ρόλο που είχε να αντιμετωπίσει;
Θ.Τ.: Νομίζω ότι το σύστημα υγείας από μόνο του θέλει παντού μια εξτρά βοήθεια. Δηλαδή δεν νομίζω ότι κανένα νοσοκομείο δεν έχει τόσες πολλές κλίνες εντατικής θεραπείας για να χειριστεί την κατάσταση.
Το σύστημα άντεξε κατά μια έννοια αλλά βοήθησε και ο στρατός αλλά όλα τα συστήματα υγείας έχουν πολλά να μάθουν από την κατάσταση με τον κορωνοϊό για να ήμαστε πιο έτοιμοι στο μέλλον.