Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Κοντεύουν 3 μήνες αλλά… άφαντο το πόρισμα – Για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου

Κοντεύουν 3 μήνες αλλά… άφαντο το πόρισμα – Για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία πορίσματα αναμένονταν μέσα σε εύλογο διάστημα για τα  αίτια της μεγάλης κατολίσθησης στο Ορυχείο Αμυνταίου στις 10 Ιουνίου 2017, η οποία προξένησε τεράστια καταστροφή στο ορυχείο της ΔΕΗ αλλά και στις υποδομές των γειτονικών οικισμών του δήμου Αμυνταίου, με τους Αναργύρους να μετρούν τις περισσότερες πληγές. Η εξέλιξη αυτή δρομολόγησε και την ανακοίνωση απαλλοτρίωσης και μετεγκατάστασης των Αναργύρων, απόφαση που ακόμα αναμένεται, με τις τελευταίες πληροφορίες να λένε ότι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται ο σχετικός νόμος.

«Το Πόρισμα της Επιτροπής θα πρέπει να υποβληθεί το συντομότερο δυνατό και πάντως όχι αργότερα από το τέλος Ιουνίου.» Αυτό δήλωνε ο πρόεδρος της ΔΕΗ με την ανακοίνωση ορισμού των μελών της επιτροπής διερεύνησης που συνέστησε η ΔΕΗ λίγες μέρες αργότερα μετά την κατολίσθηση.

Ερωτηθείς εξάλλου από το «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος της ΔΕΗ για την αργοπορία έκδοσης του πορίσματος δήλωσε στις 5 Ιουλίου (κατά την επίσκεψή του στο ορυχείο Αμυνταίου) ότι θα αργούσε λίγο, διότι: «Αποδείχθηκε ότι το αντικείμενο είναι πιο σύνθετο και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, περισσότερη μελέτη, περισσότερη σκέψη. Είναι πιο σύνθετο από ό,τι είχε φανεί από την αρχή, αυτά δεν είναι εύκολα φαινόμενα», και πρόσθετε: «Καλύτερα να βγει μια εβδομάδα μετά και να βγει σωστό, παρά να βγει πιεσμένα».

Φυσικά το πολυαναμενόμενο πόρισμα δεν εκδόθηκε ούτε τέλος Ιουνίου, ούτε τέλος Ιουλίου, αλλά ούτε μέχρι και το τέλος του Αυγούστου. Ούτε και κανένα από τα άλλα δύο πορίσματα εκδόθηκε, δηλαδή της επιτροπής διερεύνησης της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας ή της επιτροπής που όρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Η καθυστέρηση αυτή, όπως είναι φυσικά, γίνεται αιτία να εξυφαίνονται διάφορα σενάρια, με κυρίαρχο αυτό της επιχείρησης συγκάλυψης τυχόν ευθυνών. Πόσο μάλλον που η τοπική κοινωνία δεν μαθαίνει ποτέ τις πταίει για διάφορα δυσάρεστα συμβαίνοντα στο Λιγντικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας εδώ και χρόνια, όπως π.χ. πως κάηκε ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη αναφορά μας στα της επιτροπής και του πορίσματος γράφαμε, και όχι τυχαία, τα εξής: «Κακές γλώσσες ωστόσο δηλώνουν απαισιόδοξες (για την έκδοση του πορίσματος), υποστηρίζοντας πως θα περάσει καιρός για να κοινοποιηθεί το πόρισμα «και ίσως δεν δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, όπως έγινε και με την πυρκαγιά που κατέστρεψε το Νοέμβριο του 2014 τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας.»

Αυτή τη φορά θα προσθέταμε ότι είναι καιρός πλέον να δώσει η ΔΕΗ στη δημοσιότητα και εκείνο το πόρισμα!

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη