Το σταδιακό κλείσιμο παλαιών λινγιτικών μονάδων της ΔΕΗ που κοστίζουν περισσότερο στην επιχείρηση λειτουργούσες παρά κλειστές, αλλά και στοχευμένες εθελούσιες εξόδους προσωπικού, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας το μεσημέρι της Πέμπτης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο κυβέρνησης, ΥΠΕΝ και διοίκησης της ΔΕΗ για τη διάσωση και εξυγίανση της ΔΕΗ.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ειδικότερα ότι είναι προς το συμφέρον της ΔΕΗ το κλείσιμο παλαιών και κοστοβόρων λιγντιτικών μονάδων και ότι «με τη βαθμιαία απόσυρση λιγνιτικών μονάδων σύντομα θα στοιχίζουν λιγότερο κλειστές παρά ανοικτές». Όμως ούτε ο υπουργός ΠΕΝ ούτε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης που πήρε στη συνέχεια το λόγο αναφέρθηκαν ονομαστικά στις λιγνιτικές μονάδες που πρόκειται να αποσυρθούν σταδιακά από τη λειτουργία. Σύμφωνα ωστόσο με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του το protothema.gr πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λιγνιτικές μονάδες που θα κλείσουν είναι η Μελίτη Φλώρινας ενδεχομένως και η Μεγαλόπολη.
Ο υπουργός Ενέργειας έκανε εκτενή αναφορά στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, ασκώντας δριμεία κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε ότι οι ταμειακές ανάγκες της επιχείρησης ανέρχονται σε 900 εκατομμύρια ευρώ και ζήτησε να βάλουν όλοι πλάτη για να βγει από τη δύσκολη κατάσταση η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, λέγοντας πως «η ΔΕΗ είναι όχι μόνο ενεργειακός πυλώνας της χώρας αλλά στήριγμα για τη χώρα».
Παρουσιάζοντας τα μέτρα, που όπως είπε, στοχεύουν στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα βιωσιμότητας της επιχείρησης, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι «η ΔΕΗ πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και την προοπτική της» και σημείωσε ότι: «Εάν δεν παίρναμε μέτρα στις 24 Σεπτεμβρίου ο ορκωτός ελεγκτής θα έπρεπε να κάνει σημείωση και θα ζητούσε βίαια μέτρα για το μέλλον της επιχείρησης» ενώ «οι τράπεζες θα επηρεάζονταν αρνητικά από το κοκκίνισμα των δανείων της ΔΕΗ».
Στα μέτρα διάσωσης και εξυγίανσης της ΔΕΗ που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας είναι η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με την υιοθέτηση των οποίων όπως είπε, η ΔΕΗ έχασε 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια τα οποία κέρδισαν οι ανταγωνιστές της. Επίσης, ανακοίνωσε εξορθολογισμό του τιμολογίου της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι δεν θα έχουν επιπτώσεις 7 εκατομμύρια συνδέσεις (καταναλωτές), μείωση της έκπτωσης συνέπειας καταναλωτών από 10% στο 5%, μείωση του προνομίου έκπτωσης στο ρεύμα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ από 75% στο 30%, κυνήγι των κακοπληρωτών, αλλά και αλλαγή του κανονισμού για να σταματήσει η μετακίνηση κακοπληρωτών από πάροχο σε πάροχο,. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εθελούσιες εξόδους είπε ότι μιλά «για πραγματικές και αναγκαίες εθελούσιες εξόδους είτε λόγω σταδιακής απόσυρσης μονάδων είτε για λόγους management».
Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης ότι θα φέρει σύντομα νόμο που θα επιτρέπει στη ΔΕΗ να κινηθεί με μεγαλύτερη ευκολία, διότι είναι εισηγμένη ΔΕΚΟ στο χρηματιστήριο και έχει απέναντί της ευέλικτες ιδιωτικές εταιρείες.