Τα επικρατέστερα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού των 663 ευρώ και του ημερομισθίου των 29,04 ευρώ από την 1η Μαΐου που λαμβάνουν περίπου 700.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αναφέρουν αύξηση ανάμεσα στο 6% με 8% όπως έχει ήδη γράψει το Dnews.
Μάλιστα εξετάζεται να γίνει και νέα αύξηση από το 2023 ανάλογα με την πορεία της οικονομίας καθώς συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης πάνω από 700.000 εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό προκαλούν οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, καθώς και σε ενέργεια και πετρέλαιο. Τον Ιανουάριο, με τον πληθωρισμό να ανέρχεται σε 6,2%, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού μειώθηκε κατά 14%
Υπενθυμίζεται ότι έχει καταγράφει θεματική αύξηση του ποσοστού των θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2016-2020.
Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αμοίβεται με τον κατώτατο μισθό με το ποσοστό από 19,7% το 2016 να φτάσει το 27,7% το 2020. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα που λαμβάνουν χιλιάδες άνεργοι στο τέλος του μήνα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος κατώτατος μισθός που θα ξεπεράσει το επίπεδο των 700 ευρώ από την 1η Μαΐου 2022 ,θα συμπαρασύρει σε ανοδική πορεία και τους υψηλότερους μισθούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο αυξάνεται κατά 0,44 της ποσοστιαίας μονάδας.
Στην πράξη, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο μέσος μισθός θα «καρπωθεί» το 50% του ποσοστού αύξησης του κατώτερου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι αν το υπουργικό συμβούλιο της 29ης Απριλίου δώσει το πράσινο φως για αύξηση 7%, ο μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,5%.
Η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων που βρίσκονται σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθούν οι μισθολογικές διαφορές σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ως κίνητρο παραγωγικότητας. Παράλληλα, οι εργοδότες σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας χρειάζεται να πληρώσουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν εργαζομένους.
Τα επιδόματα που θα αυξηθούν
- Το επίδομα ανεργίας,
- Επίσχεσης εργασίας,
- Μακροχρόνια ανέργων,
- Ειδικό εποχικό,
- Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,
- Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
- Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
- Αφερεγγυότητας του εργοδότη,
- Διαθεσιμότητας,
- Παροχή προστασίας της μητρότητας,
- Μαθητείας,
- Ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,
- Πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,
- Ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,
- Ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,
- Επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,
- Επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,
- Επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,
- Επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,
- Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
- Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,
- Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,
- Άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,
- Προγράμματα απασχόλησης.
Πηγή: Dnews.gr