Άμεσα μέτρα για την αποτροπή περιβαλλοντικών προβλημάτων από την παύση λειτουργίας των ορυχείων Αμυνταίου, θα ζητήσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο στη συνεδρίασή του συζητά το συγκεκριμένο θέμα μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Άμπα.
Η παύση λειτουργίας των ορυχείων φαίνεται πως δημιουργεί σειρά προβλημάτων και θα αποδειχθούν ιδιαίτερα καταστροφικά για τη γύρω περιοχή και κατ’ επέκταση για τους πολίτες, με την περιφερειακή αρχή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να ληφθούν άμεσες ενέργειες των αρμοδίων φορέων.
Μάλιστα στην εισήγηση που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα τονιστεί πως το απόλυτο υψόμετρο στην περιοχή των Βαλτονέρων έχει ήδη μειωθεί από 1,2 έως 1,4 μέτρα, με την πρόβλεψη για μεγάλη κατολίσθηση των πρανών του ορυχείου Αμυνταίου στα βόρεια όριά του να θεωρείται σίγουρη.
Κάτι τέτοιο θέτει σίγουρα σε κίνδυνο ζωές πολιτών, ενώ είναι σαφές πως θα υπάρξει μεγάλη απώλεια εκτάσεων οι οποίες καλλιεργούνται.
Παράλληλα σημειώνεται μια αλυσιδωτή επίπτωση στις λίμνες της περιοχής με διακοπή της φυσικής ροής του νερού από την Χειμαδίτιδα προς την Πετρών, με συνέπειες τον περιορισμό ή ακόμη και την εξαφάνιση της λίμνης των Πετρών και την ολοκληρωτική καταστροφή της προστατευόμενης περιοχής.
Επίσης κίνδυνος ολοκληρωτικού αφανισμού υπάρχει και για τη λίμνη Χειμαδίτιδα στο έμμεσο μέλλον, ενώ θα υπάρχει διατάραξη του υδρολογικού ισοζυγίου της υδρολογικής λεκάνες Βεγορίτιδας και του οικοσυστήματος, με ολοκληρωτικό αφανισμό των προστατευόμενων περιοχών.
Για τη λίμνη που θα δημιουργηθεί εντός του ορυχείου η εκτίμηση είναι πως δεν θα μπορέσει να ορισθεί ανώτερη και κατώτερη στάθμη καθώς ο όγκος του ορυχείου είναι πολύ μεγάλος για το υδατικό δυναμικό της περιοχής.
Η λίμνη αυτή θα δέχεται τα στραγγίσματα από τα υπόγεια νερά της περιοχής που καλλιεργείται και έτσι τα νερά της θα περιέχουν σίγουρα νιτρικά, με αποτέλεσμα να καθίστανται ακατάλληλα για την οποιαδήποτε χρήση.
Όλα τα παραπάνω περιγράφονται στην εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να ξεκαθαρίζει πως οποιαδήποτε αμέλεια της ΔΕΗ, ως ιδιοκτήτη του χώρου ή της κυβέρνησης περί μη λήψης έγκαιρα μέτρων θα έχει επίπτωση η οποία δεν μπορεί να αναστραφεί.
Το πρώτο και βασικό αίτημα είναι η άμεση αποκατάσταση του ορυχείου με τρόπο ώστε να μειωθούν πιθανές καταρρεύσεις εντός του ορυχείου, ενώ θα ζητηθεί η άμεση εκπόνηση διαχειριστικών και τεχνικών μελετών (υδρολογικής, υδραυλικής, περιβαλλοντικής κ.α.) που θα διακόπτουν τη ροή νερών στο τέως έλος Χειμαδίτιδας και θα οδηγούν τα νερά του χειμάρρου του Σκλήθρου, απ’ ευθείας στην Λίμνη των Πετρών.
Για τον σκοπό αυτό απαιτείται η κατασκευή ενός μεγάλου τεχνικού έργου στην περιοχή της Τ.Κ. Αγραπιδιών, όπου θα γίνεται διανομή του νερού είτε προς την Χειμαδίτιδα, ώστε να μην υπερχειλίζει και να μπορεί να επιτελεί τον ρόλο της στην προστασία των πουλιών, είτε προς την Λίμνη των Πετρών όλης της πλεονάζουσας ποσότητας από ένα νέο υδραυλικό έργο το οποίο θα στηρίζεται στην περιμετρική τάφρο που είχε κατασκευασθεί για την αποστράγγιση του έλους.
Ζήσης Πιτσιάβας