Στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού των προγραμμάτων Erasmus+ για τους τομείς Νεολαία και Αθλητισμός, Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης και του δικτύου Eurodesk, διοργάνωσε την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου 2021, εκδήλωση με τίτλο: «ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ μέσα από τα προγράμματα Erasmus+ / Youth και European Solidarity Corps».
Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του Προέδρου Δ.Σ. ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Κωνσταντίνου Δέρβου, ο οποίος δήλωσε: «Σε μια περίοδο ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19, οι νέες και νέοι καλούνται να εφοδιαστούν με δεξιότητες κατάλληλες, για να διαχειριστούν επιτυχώς τις εξελισσόμενες προκλήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, με τη σημερινή μας εκδήλωση εστιάζουμε στις νεανικές δεξιότητες που αποκτούν οι νέοι μέσα από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα Erasmus+ στον τομέα της Νεολαίας και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης». Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Κωνταντίνος Ζέρβας.
Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως που συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Καταναλωτικής Οργάνωσης Φλώρινας και Αντιπρόεδρο του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, Δρ. Κωνσταντίνο Στεργίου, σχετικά με τις δεξιότητες που αναπτύσσουν οι νέοι μέσα από τον εθελοντισμό. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της καινοτομίας με τον υπεύθυνο προγραμμάτων του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, κ. Γιάννη Παππά. Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος τοποθετήθηκε για την σημασία των ψηφιακών δεξιοτήτων στη σημερινή εποχή και συνομίλησε με την Project Coordinator του Youthmakers Hub κα Μαριλένα Μαραγκού σχετικά με τα σχέδια που έχει υλοποιήσει ο φορέας της μέσα από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο δημοσιογράφος κ. Βαγγέλης Στολάκης.
Στην ομιλία του, ο Δρ. Στεργίου ανέφερε ότι η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση Φλώρινας ιδρύθηκε το 2001 αλλά ουσιαστικά αποτελεί νεοεισερχόμενο φορέας στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Erasmus+ και Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης καθώς έχει αναλάβει νεανικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των προγραμμάτων από το 2017.
Σήμερα με αφορμή το Σχέδιο Εθελοντισμού «The Youth Crew» που υλοποιείται με την παρουσία 2 εθελοντριών από Ισπανία θα μιλήσουμε για τον Εθελοντισμό και τις νεανικές δεξιότητες.
Τα Σχέδια Εθελοντισμού, τα οποία εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης παρέχουν ευκαιρίες εθελοντικής προσφοράς στους νέους ηλικίας 18-30 ετών. Τα σχέδια πρέπει να ανταποκρίνονται σε σημαντικές κοινωνικές ανάγκες, να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των κοινοτήτων και να προσφέρουν στους εθελοντές χρήσιμες εμπειρίες, δεξιότητες και ικανότητες για προσωπική, εκπαιδευτική, κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη, βελτιώνοντας έτσι την απασχολησιμότητά τους.
Η διάρκεια της εθελοντικής δραστηριότητας είναι από 2 μέχρι 12 μήνες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να διευθετηθούν εθελοντικές δραστηριότητες διάρκειας από 2 εβδομάδες μέχρι 2 μήνες για νέους με λιγότερες ευκαιρίες. Οι δραστηριότητες αλληλεγγύης αυτού του είδους δίνουν σε νέα άτομα την ευκαιρία να συμμετέχουν στην καθημερινή εργασία και τις συνήθεις δραστηριότητες των οργανισμών. Οι δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε εκτός της χώρας του εθελοντή (διασυνοριακές) είτε στη χώρα διαμονής του εθελοντή (τοπικές).
Το ΕΣΑ καλύπτει Έξοδα ταξιδιού, κόστη οργανισμού (συνεισφορά σε λειτουργικά έξοδα, στήριξη εθελοντών, έξοδα διαχείρισης), επίδομα για μερική κάλυψη ημερήσιων δαπανών εθελοντών, γλωσσική υποστήριξη, υποστήριξη για ενσωμάτωση, ασφάλεια, έκτακτες δαπάνες.
Τα Σχέδια εθελοντισμού, γνωστά και ως EVS (Από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο) αποτελούν ένα από τα πιο επιτυχημένα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Νεολαίας και έχουν αλλάξει ριζικά την ζωή πολλών νέων ατόμων.
Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Δρ. Στεργίου εξέφρασε ότι ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ), αποτελεί έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό, νεανικό οργανισμό που συμβάλλει με την πολυετή παρουσία και την πλούσια δραστηριότητα του, στην ανάπτυξη και εξέλιξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στη δεκαετή και πλέον παρουσία του, υποστηρίζει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και πρωτοβουλία θέτοντας στη διάθεση της κοινωνίας, το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό των ομάδων εργασίας του και συμβάλλοντας με την Ευρωπαϊκή και Διεθνή εμπειρία των μελών του στη διαμόρφωση εποικοδομητικών κύκλων διαλόγου και προτάσεων που συνεισφέρουν ιδιαίτερα στη βελτίωση της ζωής στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας μας. Παράλληλα, φιλοξενώντας το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ορθότερη έγκυρη και έγκαιρη διάχυση της πληροφόρησης για τις εξελίξεις αναφορικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, στους κρίσιμους τομείς της νεολαίας, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της ανάπτυξης, της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.
Επίσης, ο Δρ. Στεργίου προσέθεσε πως “η συμμετοχή της Δυτικής Μακεδονίας στο μεγάλο, δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα της μετάβασης σε μία “καθαρή” ενεργειακά περιφέρεια, δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους νέους και ιδιαίτερα τα μέλη και τους εθελοντές του φορέα μας. Η νέα εποχή για την οικονομία και την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας δεν μπορεί να χαραχθεί χωρίς την ενεργή συμμετοχή των νέων, γιατί το μέλλον πρέπει να χτιστεί στις βάσεις της εμπειρίας αλλά πολύ περισσότερο να στηριχθεί στα θεμέλια μιας σύγχρονης, ελπιδοφόρας νεανικής ματιάς”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΕΝΕΦ έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2020, με την πρώτη ενημερωτική ψηφιακή δράση διαλόγου μεταξύ νέων της Δ. Μακεδονίας και του Προέδρου και Συντονιστή της Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) κ. Μουσουρούλη. Οι δράσεις του ΟΕΝΕΦ θα εντατικοποιηθούν στους επόμενους μήνες εισάγοντας μια νέα μακροχρόνια στρατηγική επιλογή που οραματίζεται να επιτύχει τη συνεργασία των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να συμμετέχει στο αναπτυξιακό εγχείρημα όπου και όποτε ζητηθεί, αλλά και να παρέμβει με γνώμονα και προτεραιότητα την ανάπτυξη του νεανικού ανθρώπινου δυναμικού.
Το πρώτο ολοκληρωμένο βήμα που θα αποτελέσει μια ουσιαστική απάντηση της νεολαίας θα είναι το 1ο Συνέδριο – Forum Νεολαίας Δυτικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021 με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 νέων της Περιφέρειας μας. Το συνέδριο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Erasmus+ (Βασική Δράση 3 (KA3/ΒΔ3): Ενίσχυση σε θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Το συνέδριο με τίτλο «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης – Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη – Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις» θα αποτυπώσει την εγγενή διάθεση για μία σύγχρονη, επιστημονική και καινοτόμο παρέμβαση στο τοπίο των εξελίξεων της απολιγνιτοποίησης αλλά παράλληλα θα περιγράψει τους λόγους της φυγής των νέων από τον τόπο τους, την τεράστια συρρίκνωση της αγοράς εργασίας στη Δυτική Μακεδονία, αλλά κυρίως θα προτείνει λύσεις με μια διαφορετική και οπτική για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, τη αντιμετώπιση του braid drain, τις πολιτικές που πρέπει να ληφθούν για την ανάπτυξη των νεανικών δεξιοτήτων που απαιτούνται στην σύγχρονη αγορά εργασίας.
Στη συνέχεια, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, απηύθυνε ερώτηση στον Δρ. Στεργίου σχετικά με το ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις για ένα άτομο που εργάζεται στον Τομέα της Νεολαίας (Youth Worker) στην Ελλάδα. Ο Δρ. Στεργίου απάντησε πως “μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις είναι η μη ύπαρξη πλαισίου αναγνώρισης και πιστοποίησης του επαγγέλματος του Youth Worker στην Ελλάδα και η επιτακτική ανάγκη για αναγνώριση της κοινωνικής συμβολής του επαγγέλματος του Youth Worker και της εργασίας με νέους κάτι το οποίο συμβαίνει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη εδώ και χρόνια (π.χ Ιρλανδία). Επίσης υπάρχει ανάγκη για προώθηση και αναγνώριση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης στον τομέα της νεολαίας και φυσικά η ουσιαστική υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία”.