Έχουν περάσει 13 ολόκληρα χρόνια από την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του Οικισμού του Κομάνου, δ.δ. του δήμου Πτολεμαΐδας, και 6 χρόνια από την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου του νέου Οικισμού στην περιοχή Κουρί Πτολεμαΐδας, καθώς οι εξορυκτικές δραστηριότητές της ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει έναν «κρανίου τόπο» στον παλαιό Κόμανο.
Τόσα χρόνια μετά ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο και η ΔΕΗ Α.Ε. όχι μόνο δεν έχουν προβεί στην κατασκευή και ολοκλήρωση των υλικοτεχνικών υποδομών στον νέο Οικισμό, αλλά μόλις πέρυσι «παραχωρήθηκαν» στους κατοίκους εξαγοράσιμα – οικόπεδα στον νέο Οικισμό, ουσιαστικά επί «χάρτου», αφού ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενοι τίτλοι κυριότητας.
Μεταξύ των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η ΔΕΗ απέναντι στην κοινωνία του υπό μετεγκατάσταση οικισμού Κομάνου ήταν να κατασκευάσει τη νέα εκκλησία του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στον χώρο μετεγκατάστασης του νέου Οικισμού, οι εργασίες της οποίας καθυστερούν με υπαιτιότητα της ΔΕΗ και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.
Τα παραπάνω ανέφερε στον «Π» ο δικηγόρος 384 κατοίκων του Κομάνου Χρήστος Κιουρτίδης, οι οποίοι με εξώδικό τους καλούν τη ΔΕΗ να παύσει κάθε εργασία εκσκαφών, επιχωμάτωσης, εναπόθεσης αδρανών- στείρων υλικών κ.λ.π.. δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κομάνου και στα κοιμητήρια του οικισμού. Διότι, ενώ η ΔΕΗ είχε αναλάβει παράλληλα να μετεγκαταστήσει (μεταφέρει) την Βασιλικού ρυθμού εκκλησία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κομάνου που ανεγέρθηκε το 1873, στον χώρο μετεγκατάστασης του νέου Οικισμού, αντ’ αυτού οι εξορυκτικές δραστηριότητες της επιχείρησης μόλις 30 μέτρα από την εκκλησία την οδηγούν σε κατάρρευση, παρότι η 17η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει αποφανθεί ότι αποτελεί προστατευόμενο μνημείο.
Η εκκλησία, λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και απόθεσης τόνων χωμάτων δίπλα της έχει υποστεί καθίζηση και φέρει έντονα ρήγματα στο σκελετό και την τοιχοποιία της και είναι ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή, αναφέρει ο κ. Κιουρτίδης. Επισημαίνει μάλιστα ότι με καταστροφή απειλούνται επίσης και τα κοιμητήρια του παλαιού οικισμού, που βρίσκονται δίπλα στην εν λόγω εκκλησία, παρότι, ενώ με την υπ’ αριθ. 70/2002 απόφαση του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας έχει καθοριστεί η οριστική τιμή μονάδας αποζημίωσης για τους τάφους που βρίσκονται στα Κοιμητήρια του παλαιού Οικισμού Κομάνου, η ΔΕΗ δεν φρόντισε από το έτος 2002 μέχρι σήμερα να αποδώσει τα αντίστοιχα ποσά στους δικαιούχους.
Ο κ. Κιουρτίδης τονίζει ότι 384 κάτοικοι του Κομάνου με εξώδικη πρόσκληση – δήλωση προς τη ΔΕΗ -η οποία κοινοποιείται στα αρμόδια υπουργεία, την περιφέρεια, τη νομαρχία, το δήμο, την μητρόπολη και κάθε εμπλεκόμενο φορέα,
(17η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος και Συνήγορο του Πολίτη) , διαμαρτύρονται επειδή «δεν έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα η απαλλοτρίωση ούτε για την εκκλησία του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ούτε για τα κοιμητήρια Κομάνου, καθώς η ΔΕΗ δεν έχει καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εμπρόθεσμα το συνολικό ποσό της αποζημίωσης για το έδαφος και όλα τα συστατικά και παραρτήματα του ανωτέρω (υπ’ αριθ. Π – 387) ακινήτου, απαλλοτριούμενης έκτασης 15.477,66 τ.μ.».
Με το εξώδικο λοιπόν οι κάτοικοι καλούν τη ΔΕΗ να απέχει στο εξής από οποιαδήποτε ενέργεια προσβολής των δικαιωμάτων και αξιώσεών τους επί του χώρου όπου βρίσκονται τα εν ενεργεία Κοιμητήρια του «παλαιού» Οικισμού Κομάνου και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Κομάνου (π.χ. εργασίες εκσκαφών, επιχωμάτωσης, εναπόθεσης αδρανών- στείρων υλικών κ.λ.π.).
Να προβεί στην άμεση απομάκρυνση των αποθέσεων (χωμάτων κ.λ.π. αδρανών – στείρων υλικών) που έχει δημιουργήσει δίπλα από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κομάνου και στα Κοιμητήρια Κομάνου και να τις τοποθετήσει στην νόμιμη απόσταση (άνω των 250 μέτρων) και ύψος, που τάσσει η κείμενη νομοθεσία για την περίπτωση αρχαιολογικά προστατευόμενων χώρων και κοιμητηρίων.
Να προβεί στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών και φθορών που υπέστη ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Κομάνου και τα Κοιμητήρια Κομάνου, καθώς και στην μετεγκατάσταση του Ναού Αγίου Νικολάου Κομάνου, καθώς και του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής, στον νέο Οικισμό Κομάνου, όπως προβλέπεται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την παλαιότερη δέσμευση της ΔΕΗ.
Επίσης καλείται η ΔΕΗ να φροντίσει για την ομαλή, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβασή τους σ’ αυτούς τους χώρους, καθώς και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας από τυχόν καθιζήσεις και κατακρημνίσεις, λόγω του επισφαλούς εδάφους από τις εξορυκτικές δραστηριότητές της, προκειμένου να μην υποστούν ανεπανόρθωτη ζημία και να αποφευχθεί το φαινόμενο που παρατηρήθηκε πριν μερικά χρόνια με την κάλυψη των Κοιμητηρίων του Τ.Δ. Πτελεώνα από αποθέσεις.
Ζητούν επίσης την άμεση αποπεράτωση των εργασιών ανέγερσης του νέου Ι. Ν. Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου Κομάνου στο Κουρί, σύμφωνα με το συμφωνητικό που υπέγραψε η ΔΕΗ με την αρμόδια Εκκλησιαστική Επιτροπή.
Οι κάτοικοι του Κομάνου ζητούν ακόμη την άμεση επίλυση και των υπολοίπων θεμάτων που εκκρεμούν εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια, με την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αποκατάστασης στους δικαιούχους και την καταβολή των αποζημιώσεων που επιδικάσθηκαν για τα μνημεία του Κοιμητηρίου.
Δηλώνουν τέλος ότι «δεν επιτρέπουμε πλέον οποιαδήποτε διακατοχική πράξη από εσάς, καθώς και κάθε τρίτου που τυχόν έλκει δικαιώματα από εσάς, επί του υπ’ αριθ. 387 ακινήτου, εκτάσεως 15.477,66 τ.μ., που βρίσκεται στο Τ.Δ. Κομάνου του Δήμου Πτολεμαΐδας, καθώς και κάθε ενέργειά σας, που υποδηλώνει δικαιώματα κυρίου, επί των Κοιμητηρίων και του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κομάνου, καθόσον έχουμε δικαιώματα και αξιώσεις επί του χώρου αυτού, άλλως θα υποχρεωθούμε να προβούμε σε κάθε περαιτέρω νόμιμη ενέργειά μας» και καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς στους οποίους κοινοποιείται το εξώδικο, να προβούν στις ενδεδειγμένες ενέργειές προκειμένου να επιλυθούν τα ανωτέρω χρόνια προβλήματά τους.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ