Καταργήσεις αρκετών αστυνομικών υπηρεσιών έφερε στη Δυτική Μακεδονία η Αναδιάταξη, Αναδιοργάνωση, Σύσταση και Λειτουργία των Περιφερειακών Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τις 8 Ιουνίου.
Να σημειωθεί ότι η συνολική δύναμη της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα. Αριθμεί περί τους 1.950 αστυνομικούς στο οργανόγραμμά της και παρουσιάζει μία μικρή μείωση, περίπου κατά 20-25 αστυνομικούς. Μία νέα αστυνομική υπηρεσία που δημιουργήθηκε, η οποία όντως έλλειπε και η ίδρυσή της αποτελούσε χρόνιο αίτημα, είναι το Τμήμα Μεταγωγών Γρεβενών. Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των φυλακών του Φελλίου προς τα δικαστήρια. Προσωρινή έδρα του Τμήματος Μεταγωγών είναι η Κρανιά Γρεβενών, μέχρι την κατασκευή του Αστυνομικού Μεγάρου, οπότε και θα μετακομίσει. Στη δύναμή του προβλέπονται 37 αστυνομικοί.
Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης οι μεγάλες αλλαγές σημειώθηκαν στο Βόιο, οι οποίες προκάλεσαν και την αντίδραση του ομώνυμου δήμου και των φορέων της περιοχής. Ειδικότερα, καταργήθηκε ουσιαστικά το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης, το οποίο συνενώθηκε με το Α.Τ. Σιάτιστας, το οποίο πλέον μετονομάστηκε σε Α.Τ. Βοΐου, με έδρα την Σιάτιστα. Επίσης, το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τσοτυλίου, το οποίο ονομάζεται πλέον Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Βοΐου, μεταφέρεται στη Νεάπολη.
Στα Σέρβια έπαψε να υφίσταται αυτόνομα το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης και συγχωνεύτηκε με το Α.Τ Σερβίων – Βελβεντού, υπό ενιαία διοίκηση.
Στην Κοζάνη η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, όπως και στην Πτολεμαΐδα. Στην τελευταία αλλάζει απλώς η επωνυμία, καθώς όλες οι αστυνομικές υπηρεσίες είναι πλέον «Εορδαίας» αντί για «Πτολεμαΐδας».
Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Γρεβενών, υπάρχει το θετικό πρόσημο της ίδρυσης του Τμήματος Μεταγωγών, ωστόσο καταργήθηκαν αρκετές αστυνομικές μονάδες, όπως: Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης ενσωματώθηκε στο Α.Τ. Γρεβενών. Επίσης, το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Πολυνερίου συγχωνεύτηκε με το Α.Τ. Πολυνερίου, ενώ καταργήθηκε και το Α.Τ. Κηπουργειού, καθώς και ο Αστυνομικός Σταθμός Αγίων Θεοδώρων, που είχε 1 άτομο προσωπικό.
Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Φλώρινας καταργήθηκε το Α.Τ. Κλεινών. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς, το Τμήμα Δίωξης ναρκωτικών συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Ασφάλειας. Τέλος, να σημειωθεί ότι σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας έγιναν πολλές εσωτερικές ανακατατάξεις, στο πλαίσιο των οποίων πολλοί αστυνομικοί μετακινήθηκαν από μία αστυνομική μονάδα σε άλλη, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη λειτουργία.
Ο γενικός διευθυντής της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ντζιοβάρας, χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, «θετική εξέλιξη», είπε ότι «χρειαζόμαστε μεγάλες τομές, αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για μια νέα επόμενη αναδιάρθρωση, ώστε οι αστυνομικές υπηρεσίες να γίνουν πιο δυναμικές και μάχιμες, για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση που θα εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη».