Η Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας (ΕΤΔΥΜΑ) ως επικεφαλής εταίρος, διοργανώνει την Εναρκτήρια Εκδήλωσης του έργου “EnoGastroDEST” με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού (ECTN) των Βρυξελλών, που θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Σεπτεμβρίου 2025 στην Καστοριά.
Το EnoGastroDEST αποτελεί πρωτοποριακό πρόγραμμα του Interreg Europe που στοχεύει στη διατήρηση και προώθηση της οινολογικής και γαστρονομικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του βιωματικού και βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού.
Στην εναρκτήρια συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Γερμανίας, Μολδαβίας, Κύπρου, Ουγγαρίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Ισπανίας. Η εκδήλωση αποτελεί πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ υπευθύνων χάραξης πολιτικής, επαγγελματιών τουρισμού, ακαδημαϊκών και ηγετών της βιομηχανίας κρασιού και τροφίμων.
Ομιλήτρια μεταξύ αλλων θα είναι και η Δρ. Πολυτίμη Φαρμάκη, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα παρουσιάσει το όραμα για τον βιωματικό οινογαστρονομικό τουρισμό στην περιοχή.
Πρόγραμμα και Δράσεις
Η Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενήσει το κύριο μέρος της εκδήλωσης στο Ενυδρείο της Καστοριάς, με θεματικές ενότητες για την γαστρονομική κληρονομιά, την αμπελουργία και τον οινοτουρισμό. Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου προβλέπονται μελετητικές επισκέψεις σε οινοποιεία της Δυτικής Μακεδονίας και δικτύωση στη λίμνη της Καστοριάς.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ταυτοποίηση καλών πρακτικών που θα καταγραφούν στη βάση δεδομένων του Interreg Europe, προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία για την ανάπτυξη του τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.
“Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι να αναδείξουμε τον μοναδικό πλούτο της περιοχής μας και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τους τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες”.
Η εκδήλωση αναμένεται να ενισχύσει την τουριστική κίνηση στην περιοχή και να προβάλει τα τοπικά προϊόντα σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας (ΕΤΔΥΜΑ)
Διοικητηρίου, Καστοριά 521 00
Τηλέφωνο: 2467 350229
Θεοφύλακτος Ζυμπίδης
Πρόεδρος ΕΤΔΥΜΑ
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (η επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική)
Wednesday 17 September 2025 – Conference
Venue: Enydrion (Aquarium) of Kastoria
08:30 – 06:00 | Registration
06:00 – 10:00 | Opening Ceremony
- Welcome address by the lead partner, Mr Theofylaktos Zimbidis, President, West Macedonia Tourism Organisation “ETDYMA”,
- Keynote address – Connecting People, Places, and Flavours: A Regional Vision for Experiential Wine C Gastronomy Tourism, Polytimi Farmaki, Vice Governor for Tourism, Culture, and Environment of the Region of Western Macedonia, Greece – Associated Policy Partner.
- Address by Western Macedonia Agrifood Partnership (tbc), key stakeholder
- Address by Mayor of Kastoria (tbc).
10:00 – 10:30 | Overview of the EnoGastroDEST project
- Project Development, Aims, Work Plan and Expected Results, Manos Vougioukas ECTN Secretary-General.
- Iter Vitis Cultural Route: A Model for Integrating Wine into Europe’s Cultural Tourism Strategies, Emanuela Panke, President, Iter Vitis Cultural Route of the Council of Europe – Advisory
10:30 – 11:00 | Coffee Break
An opportunity to meet fellow delegates, partners and stakeholders.
11:00 – 12:30 | Panel 1: Culinary Heritage and Gastronomy Tourism
Moderator: Tourism planning, development and policy expert, ECTN member
- Valorisation of food and culinary heritage for Carlos Fernandes, Judge of the Confraternity of Gastronomes of Minho, on behalf of CIM do Ave, Portugal.
- Gastronomy as a Catalyst for Local Development and Tourism: The Burduf Challenge Case Simina Manea, Destination Manager, Sibiu County Tourism Association, Romania.
- Maritime heritage meets culinary diversity – Bremerhaven’s path to sustainable culinary Christina Klug, Commercial Manager, Fischkochstudio, on behalf of Experience Bremerhaven, Germany.
- Gastronomy as a Brand: Promoting Moldova Through Its Culinary Elena Stepanov, Executive Director, National Inbound and Domestic Tourism Association of Moldova ANTRIM, Moldova.
12:30 – 13:00 | Discussion and Conclusions
- Q C A, General discussion
- Conclusions on Culinary Heritage and Gastronomy
13:00 – 14:00 | Light Lunch
Buffet-style lunch with local products and recipes.
14:00 – 15:30 | Viticulture, Enological Heritage and Wine Tourism
Moderator: Emanuela Panke, President of Iter Vitis, Advisory partner
- Wine C Gastronomy in the Paphos Region-Exploring Local Wines, Flavors C Culture. Stefanos Hadjioannou, Officer, Pafos Chamber of Commerce and Industry,
- Villány-Siklós Wine Route: Preservation and Promotion of Enological and Culinary Noémi Sárszegi, Project Manager, Chamber of Commerce and Industry of Pécs-Baranya, Hungary.
- Viticultural and Wine Region of Herzegovina and Wine Tourism in the
Herzegovina-Neretva Canton. Krešimir Milićević, Senior associate, Tourist Board of Herzegovina-Neretva Canton, Bosnia and Herzegovina.
- Granada, Spain (tbc).
- Q C A, General
15:30 – 16:00 | Coffee Break
Informal discussions amongst project partners and stakeholders
16:00 – 17:30 | Discussion, Conclusions and the Way Forward
Moderator: Manos Vougioukas, ECTN Secretary-General
- Conclusions on Eno Heritage and Wine
- Role of
- General
- Overall
- The way