- Καρυπίδης: “Να ξαναδούμε τις επιχειρήσεις” – Ζεμπιλιάδου: «Πρόχειρη και ελλιπής εισήγηση»
Την πρόθεση της περιφερειακής αρχής να μπει μια «τάξη» σε οικονομικό, διοικητικό και νομικό επίπεδο νομικά όργανα της περιφέρειας, επεσήμανε με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιείται στην Κοζάνη με πρώτο θέμα συζήτησης τις επιχειρήσεις των τεσσάρων πρώην ΝΑ στις οποίες συμμετέχουν οι περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις του ο κ. Κασαπίδης, ερωτηθείς σχετικά αν στις προθέσεις της περιφερειακής αρχής είναι να κλείσουν κάποιες επιχειρήσεις όπως η ΕΠΤΑΚ ή το ΚΕΠΕ, απάντησε πως πρόθεση της νέας περιφερειακής αρχής είναι να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία σε όλα τα νομικά πρόσωπα της περιφέρειας, πολλά εκ των οποίων τελούν σε λύση ή απραξία πολλά χρόνια, ενώ άλλα κουβαλούν οικονομικά βάρη και πως πρόθεση της περιφερειακής αρχής είναι να μπει «τάξη».
«Είναι άδικο να επιβαρύνουν τους δυτικομακεδόνες και αυτό έπρεπε να λυθεί χρόνια πριν. Κάθε χρόνο επιβαρύνουν όλους τους δυτικοκομακεδόνες. Απόφαση της νέας περιφερειακής αρχής είναι να μπει μια τάξη και ένα νοικοκυριό και στα οικονομικά και στα διοικητικά και στα νομικά πρόσωπα της περιφέρειας, ώστε να μην έχουμε βάρη στις δύσκολες εποχές που διανύουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης. Μάλιστα απάντησε πως αυτή η εκκαθάριση θα γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα και θα ενημερωθούν οι πολίτες για τυχόν πρόστιμα που επιβάλλονται αλλά και τι συνέβαινε με τη διαχείριση αυτών των εταιρειών. Διευκρίνισε πως ο διάλογος αυτός θα γίνει δημόσια και το περιφερειακό συμβούλιο με τη συμμετοχή των τεχνοκρατών θα πάρει αποφάσεις για το ποια θα λειτουργήσουν και ποια όχι.
Θ. Καρυπίδης: «Πρέπει να τις ξαναδούμε όλες τις επιχειρήσεις»
Σε σχέση με την απόφαση της περιφερειακής αρχής να ανοίξει θέμα των επιχειρήσεων των τεσσάρων πρώην ΝΑ στις οποίες συμμετέχουν οι περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο πρώην περιφερειάρχης κληθείς να απαντήσει για το εάν υπάρχουν ζημιογόνες επιχειρήσεις που πρέπει να κλείσουν, ο πρώην περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης απάντησε πως υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν από πολύ παλιά (όπως το Διαβαλκανικό που είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης), που «απαντούσαν σε αναγκαιότητες άλλων εποχών), αλλά και άλλες που πρέπει να εξαιρεθούν.
Επίσης, αναφέρθηκε στη ΔΥΠΡΑ στο Βόιο, που έχει πολλά προβλήματα από το παρελθόν, για την οποία έγιναν προσπάθειες στήριξης. «Πρέπει να τις ξαναδούμε όλες τις επιχειρήσεις αλλά δεν διαπραγματευόμαστε επιχειρήσεις που απαντούν σε ζητήματα του μέλλοντος όπως το Κέντρο Περιβάλλοντος.
Για την ΕΠΤΑΚ, απάντησε πως αφορά τον τουρισμό, τον πολιτισμό και άλλες δράσεις της τότε ΝΑ Κοζάνης, λέγοντας πως είναι μια ευέλικτη επιχείρηση που μπορεί να συνδράμει στο τουριστικό προϊόν και να στηρίζει δράσεις και ζητήματα στήριξης συμβάσεων και έργων. «Αν η νέα περιφερειακή αρχή κρίνει ότι δεν της είναι απαραίτητη, εδώ είμαστε να ακούσουμε την πρότασή της», απάντησε σχετικά.
Ζεμπιλιάδου: «Πρόχειρη και ελλιπής εισήγηση»
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου απαντώντας για το ίδιο θέμα, τόνισε πως και κατά την προηγούμενη τετραετία η παράταξή της δεν ψήφιζε δαπάνες αυτών των νομικών προσώπων, γιατί δεν υπήρξε ποτέ ένας απολογισμός για το τι γίνονται τα χρήματα και δεν υπήρξε και μια στοχοθεσία για πολλά από αυτά.
Μάλιστα η ίδια χαρακτήρισε την εισήγηση ως ελλιπής, λέγοντας ότι έπρεπε να έχει υπάρξει μια προκαταρκτική διερεύνηση για το που βρίσκονται αυτά τα νομικά πρόσωπα και να υπάρχει η γνώμη της περιφερειακής αρχής για το πως βλέπει το μέλλον των νομικών προσώπων. «Δυστυχώς έχουμε έναν τίτλο μιας εισήγησης και όχι μια εισήγηση για ένα πολύ σοβαρό θέμα», προσέθεσε δεικτικά, καταλογίζοντας προχειρότητα. Μάλιστα είπε πως υπάρχουν νομικά πρόσωπα που είναι χρήσιμα για την περιφέρεια, αλλά «αν συνεχιστεί η μη διαφανής λειτουργία τους χωρίς στόχους αλλά αν συνεχίσουν να σπαταλούνται πόροι, πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τη λειτουργία τους», κατέληξε.
Βάσω Σάφη – Ζήσης Πιτσιάβας