Ένα από τα πιο δημοφιλή αναλγητικά φάρμακα, η ασπιρίνη, φαίνεται να διαθέτει μια σημαντική αντικαρκινική δράση. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer αποκάλυψε ότι η μακροχρόνια και καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να προλαμβάνει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Νέα έρευνα στην Ιταλία «φωτίζει» την προστατευτική επίδραση της ασπιρίνης στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού στα καρκινικά κύτταρα, που πυροδοτούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ειδικότερα, ερευνητές, την περίοδο 2015-2019, συνέλεξαν δείγματα ιστού από 238 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργείο για καρκίνο του παχέος εντέρου, με το 12% των ασθενών να λαμβάνουν ασπιρίνη.
Η μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάδοβα και οι ασθενείς εντάχθηκαν στην πολυκεντρική έρευνα παρατήρησης IMMUNOlogical microenvironment in the REctal Adenocarcinoma Treatment (IMMUNOREACT 8).
Παρατηρήθηκε ότι η λήψη ασπιρίνης από ορισμένους ασθενείς βοήθησε να μην εξαπλωθεί ο καρκίνος στους λεμφαδένες, ενώ το αντίθετο συνέβη σε όσους δεν λάμβαναν ασπιρίνη.
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το πασίγνωστο ρόφημα που μάχεται τη νόσο – Πόσα φλιτζάνια μειώνουν τον κίνδυνο υποτροπής
Σε εργαστηριακές αναλύσεις κυττάρων του καρκίνου παχέος εντέρου, η έκθεση των κυττάρων στην ασπιρίνη, διαπιστώθηκε ότι αύξησε την έκφραση της πρωτεΐνης CD80 σε κάποια ανοσοκύτταρα, βελτιώνοντας την ικανότητα των κυττάρων αυτών να ενεργοποιήσουν και άλλα ανοσοκύτταρα για την παρουσία πρωτεϊνών που σχετίζονται με τον όγκο.
Παράλληλα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεταξύ των πασχόντων με καρκίνο του ορθού όσοι λάμβαναν συστηματικά ασπιρίνη είχαν υψηλότερη έκφραση της πρωτείνης CD80 στον υγιή ιστό του ορθού.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Marco Scarpa του Πανεπιστημίου της Πάδοβα, «η μελέτη αυτή έδειξε ένα πιθανό συμπληρωματικό μηχανισμό πρόληψης ή θεραπείας του καρκίνου με ασπιρίνη, πέρα από τον κλασικό φαρμακευτικό τρόπο, που περιλαμβάνει την αναστολή της φλεγμονής».
«Η ασπιρίνη απορροφάται στο παχύ έντερο σε σημαντικό βαθμό με παθητική διάχυση (μεταφορά) και η απορρόφησή της εξαρτάται από τη συγκέντρωση του φαρμάκου κατά μήκος του εντέρου και μέσα στον ορθό. Επίσης, όταν λαμβάνεται από το στόμα, η συγκέντρωσή της είναι πολύ χαμηλότερη στο υπόλοιπο έντερο», υπογραμμίζει ο επιστήμονας.
Κατά τον ερευνητή, εάν θέλουμε να επωφεληθούμε από τη δράση της ασπιρίνης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου θα πρέπει να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος να διαχυθεί κατά μήκος του εντέρου σε επαρκείς δόσεις.