Σε έξαρση βρίσκεται για τρίτη συνεχή χρονιά το φαινόμενο με τις κάμπιες σε πολλά χωριά της περιοχής, αμφίπλευρα της λίμνης Πολυφύτου, γεγονός που προκαλεί διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι οποίοι ζητούν την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά οι αρμόδιοι παρακολουθούν παθητικά την εξέλιξη, καθώς δεν υπάρχει σχεδιασμός και διαθέσιμα κονδύλια για την καταπολέμηση του εντόμου που προκαλεί ζημιές σε δασικές εκτάσεις με πουρνάρι, αλλά και σε δενδροκαλλιέργειες.
Το φαινόμενο είναι πιο έντονο από την πλευρά του Χρωμίου και στο Μπούρινο, αλλά και από την άλλη πλευρά της λίμνης, στα χωριά Ρύμνιο, Γούλες, Αυλές, Προσήλιο, Φρούριο και στη γραμμή των χωριών από Μικρόβαλτο μέχρι Ελάτη, όπου σύμφωνα με τους κατοίκους «μαύρισε ο τόπος από τις κάμπιες». Βρίσκονται μάλιστα σε απόγνωση, καθώς, όπως λένε «ακούμε συνεχώς ότι θα ραντίσουν αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα». Κι’ όλα αυτά, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου υπόγραψε Προγραμματική Σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την μελέτη και καταπολέμηση του φαινομένου. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 24.824,80 € και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Τέλους Ανάπτυξης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (Ε.Α.Π.) Δυτικής Μακεδονίας 2012-2016, με δικαιούχο την Π.Ε. Κοζάνης. Η συγκεκριμένη Προγραμματική Σύμβαση άρχισε από την ημερομηνία υπογραφής της και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Την πορεία της Προγραμματικής Σύμβασης ελέγχει κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης που αποτελείται από δύο εκπροσώπους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με τους αναπληρωτές τους και έναν εκπρόσωπο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τον αναπληρωτή του. Όπως προαναφέρθηκε η Προγραμματική Σύμβαση ολοκληρώνεται στα τέλη του τρέχοντος έτους, αλλά βεβαίως ζητούμενο ήταν μέχρι την άνοιξη που εμφανίζεται μαζικά η κάμπια, να έχουν ληφθεί μέτρα για την καταπολέμησή της.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έγινε τίποτα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» ο αρμόδιος καθηγητής και οι συνεργάτες του που υλοποιούν την Προγραμματική Σύμβαση θα βρεθούν στην περιοχή για να μελετήσουν το φαινόμενο στις 2 Μαΐου. Ο λόγος που δεν ήρθαν νωρίτερα είναι επειδή από επιστημονικής άποψης, πρέπει το φαινόμενο να είναι σε έξαρση, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες καταπολέμησης.
Πάντως, από την πλευρά του ο διευθυντής Δασών Κοζάνης, Γιώργος Πασσαγιάνης, παραδέχτηκε ότι αυτή την περίοδο έχουν κατακλειστεί οι προαναφερόμενες περιοχές από τις κάμπιες, οι οποίες είπε ότι «κάνουν ζημιά κυρίως στα πουρνάρια και τα ξεραίνουν, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην κτηνοτροφία». Πρόσθεσε ότι «μετά από ένα διάστημα το πουρνάρι ανανεώνεται και ξαναπρασινίζει, αλλά η κάμπια προκαλεί ζημιά και σε δενδροκαλλιέργειες». Να σημειωθεί ότι ο κύκλος εμφάνισης της κάμπιας διαρκεί περίπου 5 χρόνια και εμφανίζεται στα μέσα Απριλίου μέχρι τα τέλη Μαΐου, οπότε η κάμπια μεταμορφώνεται σε πεταλούδα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης δασών Κοζάνης «ζητήθηκαν αλλά δεν μας δόθηκαν κονδύλια», αν και όπως είπε «χρειάζεται μία κεντρική αντιμετώπιση, καθώς το φαινόμενο εκτείνεται σε μεγάλες εκτάσεις και είναι υπαρκτό και σε άλλες περιοχές της χώρας, οπότε απαιτούνται οργανωμένοι αεροψεκασμοί». Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχουν αποφασιστεί αεροψεκασμοί, αν και ζητήθηκαν και από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.