Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα πουληθούν τα νερά και οι απειλές που εκτοξεύονται είναι αβάσιμες, καθώς τα νερά προστατεύονται από το Ευρωπαϊκό δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, υποστήριξε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με το τι θα γίνει με τις απειλές των θεσμών, οι οποίοι αξιώνουν την πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών, καθώς και των ΑΗΣ Μελίτης και Αγίου Δημητρίου.
«Αυτό που έχει αξία είναι οι άξονες της πολιτικής από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Θόδωρος Καρυπίδης, για να προσθέσει ότι «συμμετέχει πλέον και η ΔΕΗ ως οφείλει στη συζήτηση με τους θεσμούς. Το πλαίσιο το οποίο έχει τεθεί είναι ότι δεν μπορεί να αποεπενδύσω μία δημόσια επιχείρηση που μπορεί και να την καταστρέψω και από την άλλη να συμμορφωθώ είτε με το ευρωπαϊκό δίκαιο είτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Άρα η συζήτηση που γίνεται και η διαπραγμάτευση, πρέπει να έχουμε την καθαρή θέση της ΔΕΗ με βάση και τα πλάνα ανάπτυξης που έχει. Διότι σας λέω αύριο το πρωί – το 2019-20 δεν είναι αργά – πρέπει να σταματήσει η λειτουργία των ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου, που εμείς δίνουμε μάχη να έχουμε παράταση σε 32.000 ώρες, με το αιτιολογικό ότι αν τις παρατείνουμε, αυτό που λένε αυτοί ότι περιβαλλοντικά επιβαρύνουν, ίσα – ίσα βοηθούν και στο περιβάλλον γιατί θα έχουμε και τις τηλεθερμάνσεις, ενώ συμβάλλουμε και στην ανόρθωση της οικονομίας σε μια περιοχή που έχει εννέα μήνες το χρόνο χειμώνα και ενεργειακή φτώχεια».
Εν κατακλείδι ο περιφερειάρχης σημείωσε:
«Συνεπώς, αν συνυπολογιστεί ότι αυτές οι μονάδες θα σταματήσουν, έχουμε την 5η μονάδα που να δούμε πότε θα μπει στο σύστημα, άρα δεν έχουμε ξεκάθαρη θέση αυτή τη στιγμή, ποιο μερίδιο αγοράς θα κατέχει το 2019-20 η ΔΕΗ. Και ξαφνικά μπορούμε να βρεθούμε με μία επιχείρηση που την αποπενδύουμε να έχει μικρότερο ποσοστό από μία επιχείρηση από μία άλλη που θα δημιουργηθεί μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα. Συνεπώς νομίζω ότι αυτή η εξίσωση, μ’ αυτούς τους γρίφους, δεν μπορεί να επιλυθεί τόσο εύκολα. Είπα και στο περιφερειακό συμβούλιο ότι αν δεν επιλυθούν αυτά τα ζητήματα δύσκολα να υπάρξει συμφωνία.
Τώρα, οι απειλές ότι θα πάνε στα υδροηλεκτρικά δεν προκύπτουν από πουθενά. Στα υδροηλεκτρικά είναι ξεκάθαρο ότι δεν γίνεται συζήτηση και υπάρχει και το Κοινοτικό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Σύνταγμα που προστατεύει τα νερά».