Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και μαζί του έχει μπει και η περίοδος των διακοπών. Ειδικά φέτος με τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια πολλοί θα επιλέξουν προορισμούς που μπορούν να πάνε με το αυτοκίνητό τους. Και ας έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων την ανηφόρα.
Ο τελευταίος παράγοντας είναι από μόνος του λόγος αρκετός προκειμένου να ασχοληθεί κανείς με τη συντήρηση του οχήματός του πριν φύγει για διακοπές, καθώς ένα αυτοκίνητο που είναι σε καλή κατάσταση είναι κατά κανόνα πιο οικονομικό. Και βέβαια δύσκολα θα κάνει… διακοπές μέσα στις διακοπές για να τις χαλάσει.
Ένας επιπλέον λόγος είναι φυσικά και οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος που δυσκολεύουν και άλλο την λειτουργία τόσο του κινητήρα όσο και των επιμέρους συστημάτων.
Ακόμα λοιπόν και αν δεν έχει φτάσει η ώρα της τακτικής συντήρησης του αυτοκινήτου σας με βάση τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ή το χρόνο που έχει περάσει από το τελευταίο σέρβις ένας έλεγχος πριν ξεκινήσετε δεν έβλαψε ποτέ κανένα. Ειδικά από τη στιγμή που πολλές αντιπροσωπείες τον προσφέρουν δωρεάν σε συνδυασμό με σημαντικές εκπτώσεις για τυχόν εργασίες που θα προκύψουν και ανταλλακτικά που θα χρειαστούν.
Ένα καλός έλεγχος περιλαμβάνει όλα τα ζωτικά υγρά του αυτοκινήτου σας. Δηλαδή τα λάδια και το αντιψυκτικό του κινητήρα, γιατί όπως είπαμε οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι υψηλές ,τόσο για τη σωστή στάθμη όσο και για τυχόν διαρροές. Ταυτόχρονα πρέπει να ελέγχεται και η στάθμη του πλυστικού υγρού του παρμπρίζ, μιας και τα… μυγάκια είναι πολλά, αλλά και αυτή των υγρών της υποβοήθησης του συστήματος διεύθυνσης και φυσικά των υγρών των φρένων.
Και τα τακάκια των τελευταίων. Αν η διάρκεια ζωής τους είναι λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα είναι φρόνιμο να τα αντικαταστήσετε γιατί μπορεί να κάνετε τελικά περισσότερες και μεγαλύτερες διαδρομές από ότι υπολογίζατε.
Για να μην βρεθείτε προ απροόπτου καλό είναι να ελεγχθεί και η κατάσταση της μπαταρίας, ενώ φυσικά δεν πρέπει να μείνει έξω από τη λίστα και ο κλιματισμός. Αν έχει τη σωστή ποσότητα ψυκτικού μέσου («φρέον») θα τον βοηθήσει και να λειτουργεί καλύτερα και με λιγότερη επιβάρυνση της κατανάλωσης.
Εννοείται πως δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς τα λάστιχα. Και μάλιστα τόσο την κατάσταση για τυχόν φθορές όσο και τις πιέσεις τους, μιας και κατά κανόνα το καλοκαίρι ταξιδεύουμε με πλήρη σύνθεση επιβατών και με πολλές αποσκευές. Στον έλεγχο πρέπει να συμπεριληφθεί και η ρεζέρβα, αν υπάρχει, καθώς ποτέ κανείς δεν γνωρίζει πότε θα χρειαστεί.
Τέλος καλό είναι να ελεγχθούν με προσοχή και τα φώτα. Και για να βλέπετε αλλά και για να σας βλέπουν.
Από κει και πέρα και με την πάντα απαραίτητη προσοχή οι μετακινήσεις των διακοπών σας θα είναι και ασφαλείς αλλά και οικονομικές. Τουλάχιστον σε ότι αφορά την κατανάλωση του αυτοκινήτου σας.