ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μια πολύ σημαντική και καινοτόμα δράση, που μπορεί δυνητικά να δώσει τη δυνατότητα στην ορεινή κοινότητα της Δεσκάτης Γρεβενών να κάνει χρήση τηλεθέρμανσης από βιομάζα ή συναφείς πηγές ενέργειας και την ανάπτυξη μοντέλου πρότυπης πιλοτικής μονάδας σε δημόσια κτίρια και σχολεία, παρουσιάζεται στο πλαίσιο ημερίδας που θα γίνει την Πέμπτη το απόγευμα στη Δεσκάτη. Το ύψος της μελέτης έφτασε στις 186.000 ευρώ και συμβαλλόμενοι είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Δεσκάτης, το ΤΕΙ (Εργαστήριο Εξοικονόμησης Ενέργειας και Έξυπνων Δικτύων) και το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό και Τεχνολογικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης).
Όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος: «Ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη μελέτη της τηλεθέρμανσης με χρήση βιομάζας, μέσα από σχετική πρόβλεψη που υπάρχει στο ΠΕΠ της Περιφέρειας και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων κτιρίων της Δεσκάτης, μέσω χρήσης τηλεθέρμανσης από βιομάζα. Στην προσπάθεια αυτή έχουν συμπράξει φορείς που γνωρίζουν το αντικείμενο και αφορά στο σύνολο 18 δημόσια κτήρια της πόλης της Δεσκάτης, που είναι συγκεντρωμένα σε μια περιοχή και πρόκειται για σχολεία, διοικητήριο, δημαρχείο. Το σχέδιο αφορά βιομάζα είτε από τη διαχείριση δασικών συμπληρωμάτων ή μέσα από ενεργειακές καλλιέργειες». Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, το ενδιαφέρον για τις εν λόγω καλλιέργειες είναι μεγάλο.
Με την ολοκλήρωση της μελέτης, ως τον Μάιο του 19 θα υποβληθεί και σχετική μελέτη για χρηματοδότηση από το ΣΕΣ 2019-2023. Η εν λόγω κίνηση είναι εξαιρετικά πρωτοποριακή για την περιοχή, ενώ κάτι παρόμοιο φιλοδοξεί να γίνει και το Αμύνταιο.
Τα οφέλη
Η συγκεκριμένη έρευνα εντάσσεται στη διαδικασία συμβολής για την επίτευξη: όσο το δυνατόν μεγαλύτερης αυτονομίας, στην αποδέσμευση από την αγορά πετρελαίου, στην εξασφάλιση περίπου 70% του ενεργειακού κόστους, στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης άνω του 20% και στην καλύτερη γνώση της ενεργειακής αποτύπωσης των δημόσιων κτιρίων.
Το εκτιμώμενο κόστος προϋπολογισμού για την αναβάθμιση των δικτύων είναι 6 εκ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο της μελέτης θα διερευνηθεί και σκοπιμότητα ενός συστήματος τηλεθέρμανσης από βιομάζα με δυνατότητα συμπαραγωγής θερμότητας – ηλεκτρισμού, που θα κάλυπτε όλη την πόλη της Δεσκάτης.