Στη μεγάλη πρόκληση, όπως τη χαρακτηρίζει, για ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εφ’ όλη της ύλης συνέντευξη στην «Κ» και στον Μιχάλη Τσιντσίνη, επαναλαμβάνοντας ακόμη μια φορά δημόσια, τη θέση του πως: «Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων». Η εν λόγω τοποθέτηση –δεύτερη μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μηνών- από τον πρωθυπουργό, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά το Νομό Κοζάνης, με το πώς είναι διαμορφωμένος σήμερα ο υγειονομικός χάρτης.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ανάγκης αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, κάνοντας λόγο για μεγάλη ευκαιρία που δεν πρόκειται να την αφήσει να πάει χαμένη και μεγάλη «προσωπική του πρόκληση», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο κομμάτι της πρόληψης, στη δημόσια υγεία, λέγοντας πως «Δεν μπορεί να συζητάμε και να λέμε η πολιτική μας για την υγεία να είναι μόνο οι προσλήψεις στα νοσοκομεία», λέγοντας ακόμη ότι πρέπει να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να μην πηγαίνει όλος ο κόσμος στα νοσοκομεία.
Μάλιστα, ο ίδιος έκανε λόγο για «νοσοκομεία δύο ταχυτήτων», κάτι που ανέδειξε και η πανδημία, λέγοντας αναλυτικά: «Έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία, μερικές φορές, περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε. Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους, και να περιμένουμε ότι θα έχουμε τρία καλά νοσοκομεία. Δεν σημαίνει ότι θα κλείσει το νοσοκομείο, μπορεί να μετατραπεί σε μια μονάδα χρονίως πασχόντων. Αλλά θα τον ξαναφτιάξουμε τον υγειονομικό χάρτη».
«Θα αλλάξει ο υγειονομικός χάρτης»
Μάλιστα προανήγγειλε πως με το που θα τελειώσει η πανδημία, θα ζητήσει από μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών να κάνει μια αποτίμηση, για να αλλάξει ο υγειονομικός χάρτης, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Θα γίνει μια αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη γιατί δεν μπορούν και τα περιφερειακά νοσοκομεία να τα κάνουν όλα. Θα κάνουν ορισμένα βασικά καλά και μετά θα συνδέονται με ένα κεντρικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο για τα πιο εξειδικευμένα περιστατικά.
Δεν γίνεται να έχουμε κλινικές μόνο και μόνο για να έχουμε κάποιον διευθυντή να κάνει ένα χειρουργείο το μήνα. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Για όλα αυτά φυσικά το μυστικό είναι να μετράμε, να αξιολογούμε και να βλέπουμε το παραγόμενο αποτέλεσμα. Και η πανδημία ανέδειξε ξεκάθαρα ένα ΕΣΥ δυο ταχυτήτων. Και αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Και όποιος αντιδράσει, όταν θα κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις, θα του θυμίσουμε αυτά τα οποία έγιναν στην πανδημία.
Τα περιφερειακά μας νοσοκομεία δοκιμάστηκαν. Δοκιμάστηκαν, βεβαίως δοκιμάστηκαν. Με το που θα τελειώσει η πανδημία, θα ζητήσω από μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών να μας κάνει μια συνολική και ειλικρινή αποτίμηση τι πήγε καλά και τι δεν πήγε.Συνολικά. Τι πήγε καλά και τι δεν πήγε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πήγαν πολλά πράγματα καλά, έγινε μεγάλη προσπάθεια, αλλά αναδείχθηκαν και μεγάλες αδυναμίες. Να κάνουμε μια αντικειμενική αξιολόγηση για να γίνουμε καλύτεροι. Ποτέ δεν είπαμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Σίγουρα είναι πολύ καλό, σώσαμε πολλές ζωές, μόνο και μόνο το να είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απώλειες.
Αν ήμασταν στο μέσο ευρωπαϊκό όρο θα είχαν πεθάνει χιλιάδες άνθρωποι παραπάνω. Αλλά πέθαναν πάρα πολλοί συμπολίτες μας, όπως πεθάναν παντού στον κόσμο. Και αναδείχθηκαν αδυναμίες του συστήματος. Πρέπει να τις διορθώσουμε».
(όλη η συνέντευξη εδώ)