Νέες βολές για το ύψος των μειωμένο ύψος των αποζημιώσεων που φαίνεται πως θα πάρουν οι καλλιεργητές που επλήγησαν από τον παγετό του 2025, εξαπέλυσε μιλώντας στο True Story Radio και τον Αντώνη Πουγαρίδη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου Κυριάκος Λωτίδης. Πρόκειται για τις γνωστές σοβαρές ζημιές που είχαν γίνει στις καλλιέργειες λόγω χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στο προανθικό στάδιο των καλλιεργειών, αποζημιώσεις που δεν εντάσσονται στον κανονισμό ΕΛΓΑ.
Ο ΥπΑΑΤ Μαργαρίτης Σχοινάς υπέγραψε, μεν, τη σχετική ΚΥΑ για την ενεργοποίηση του ειδικού ad hoc προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ύψος των αποζημιώσεων είναι πολύ μικρό σύμφωνα με τον κ. Λωτίδη, ενώ για να μπουν τα χρήματα πρέπει να υπογραφεί η ΚΥΑ από το Υπ. Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.
«Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν», σημείωσε με απογοήτευση ο κ. Λωτίδης, τονίζοντας πως το Υπ. Οικονομικών «ψαλίδισε» τις αποζημιώσεις από συνολικό ύψος 80 εκ. ευρώ στα 50 εκ. ευρώ. «Βλέπουμε ότι αποζημιώνονται καλλιέργειες και νομοί που δεν έπρεπε», σημείωσε ο κ. Λωτίδης, λέγοντας ότι υπάρχουν αγρότες από συγκεκριμένες περιοχές, με ζημίες σε καλλιέργειες που δεν θα αποζημιωθούν, ή θα πάρουν λίγα χρήματα. «Εκεί που δεν υπήρχε ζημιά, θα πάρουν χρήματα και οι άλλες περιοχές θα πάρουν ψίχουλα. Μόνο εμείς αντιδρούμε;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, έθεσε τον προβληματισμό των ποσών που θα πάρει η κάθε καλλιέργεια ανά στρέμμα: «Περιμέναμε μια αποζημίωση και φαίνεται που θα πάρουμε ψίχουλα.
Κάποιοι λένε ότι ο νομός Κοζάνης αποζημιώνεται συνέχεια. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, αντίθετα συμβαίνει με άλλους νομούς. Ο Ν. Κοζάνης είναι μόνος του» ανέφερε σχετικά.
Τόνισε, ακόμη, ότι θα πρέπει όλοι μαζί, σύλλογοι, βουλευτές και αυτοδιοίκηση να έχουν το θάρρος να πουν τι γίνεται, επιρρίπτοντας την προβληματική κατάσταση στην καταβολή των αποζημιώσεων για τις παγωνιές του ’25, στις επερχόμενες εκλογές και το γεγονός ότι βουλευτές περιοχών ζητούν αποζημιώσεις για τα μέρη τους.
«Τα ποσά των αποζημιώσεων είναι το ζητούμενο. Το να αποζημιωθώ στην ώρα μου και να πάρω ψίχουλα δεν λέει κάτι. Πληρώσαμε, μάλιστα, 10 ευρώ το στρέμμα ως τέλη εκτίμησης, δηλαδή από 300 χιλιάδες ευρώ τέλη εκτιμήσεις μόνο για την περιοχή μας, καθώς μιλάμε για μια έκταση 3000 στρεμμάτων που έπρεπε να εκτιμηθεί», είπε μιλώντας σχετικά με τα ποσά αποζημιώσεων.
«Πρέπει να είμαστε πιο ενεργοί και να μην αφήνουμε κάτι στην τύχη. Βουλευτές, σύλλογοι, περιφερειάρχες, δήμαρχοι. Αν συγκριθούμε με άλλες περιοχές είμαστε πολύ χαμηλά», κατέληξε.
Οι καλλιέργειες και οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, αφορά:
Κεράσια: Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Γρεβενά, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία –ειδικά την περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου–, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Φλώρινα και Χαλκιδική.
Βύσσινα: Αργολίδα, Αρκαδία, Γρεβενά, Κορινθία, Λάρισα, Μεσσηνία, Πέλλα, Ροδόπη, Σέρρες και Τρίκαλα.































