Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κυριάκο Λωτίδη, Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου.
Ο κ. Λωτίδης μίλησε αρχικά για τον λόγο ύπαρξης του συλλόγου, τονίζοντας ότι υπήρξε η ανάγκη αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων, προσθέτοντας ότι ο κόσμος τον αγκάλιαζε και είδε την προσπάθεια που έγινε ώστε να φανούν αποτελέσματα για μια σειρά ζητημάτων, όπως το θέμα των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που είχαν υποστεί οι καλλιεργητές στο προανθικό στάδιο στα δέντρα, θέμα που ταλαιπώρησε πολύ τους καλλιεργητές. «Όλο αυτό μας έφερε κοντά στη δημιουργία ενός συλλόγου που θα εκπροσωπεί την περιοχή κοντά στα κέντρα αποφάσεων», προσέθεσε.
Για το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων που συναντάται και στα τοπικά προϊόντα, ο κ. Λωτίδης απάντησε πως είναι φαινόμενο που δεν συναντάται μόνο στα μήλα, αλλά και στις πατάτες, το μέλι, τις ντομάτες κ.ο.κ.
Όπως είπε ο ίδιος, σήμερα υπάρχουν μήλα που έρχονται στη χώρα μας από χώρες όπως Ουκρανία, Σερβία, Αλβανία, Πολωνία, αλλά στην αγορά δεν πωλούνται με τη χώρα προέλευσής τους, κάτι που ρίχνει την αξία του προϊόντος, ενώ και ο καταναλωτής θα πρέπει ουσιαστικά να ξέρει τι παίρνει.
«Φταίει το κράτος που δεν ελέγχει, θα μπορούσαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να παρακολουθούν τι γίνεται, το συναντάμε να γίνεται και το Πάσχα με τα αμνοερίφια. Εμείς θα αναδείξουμε το πολύ καλό προϊόν που παράγουμε, ώστε να ακουστεί η περιοχή μας και να μπει η περιοχή της Εορδαίας για τα προϊόντα που παράγει. Θα θέλαμε την πολιτεία να είναι δίπλα στον αγρότη, καθώς το κόστος παραγωγής να αυξάνεται συνεχώς» σημείωσε ακόμη.
Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
Μιλώντας για τη ΝΕΑ ΚΑΠ και τις αλλαγές που επιφέρει, ο κ. Λωτίδης απάντησε πως όλοι οι αγρότες έχουν έναν πονοκέφαλο, σημειώνοντας πως η νέα ΚΑΠ θα έπρεπε να είναι προς όφελος του αγρότη, αντιθέτως απ΄ ότι φαίνεται του δυσκολεύει τη ζωή με τα νέα στοιχεία και τις ψηφιοποιήσεις.
Αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια
Για τη συζήτηση που υπάρχει αναφορικά με τη λειτουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, απάντησε πως καλό είναι να συζητηθεί το θέμα ώστε να γίνουν βήματα μπροστά, τονίζοντας πως ακόμη δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση.
Τυποποίηση προϊόντων
Ο κ. Λωτίδης αναφέρθηκε επίσης, στα προϊόντα άριστης ποιότητας που παράγει η περιοχή, λέγοντας πως θα έπρεπε το προϊόν να προωθηθεί κατάλληλα ώστε να τυποποιηθεί και να λάβει την υπεραξία που του αξίζει.
60% μειωμένη η φετινή παραγωγή μήλων
Ερωτηθείς, τέλος, πως πήγε η φετινή παραγωγή στην περιοχή, ο κ. Λωτίδης απάντησε πως τα κεράσια πήγαν καλά, παρά τη μικρή πτώση που υπήρξε στην παραγωγή, ενώ τα μήλα είχαν πολύ πεσμένη παραγωγή έως και 60% κάτω, κάτι που οφείλεται στις βροχοπτώσεις του Μαΐου – Ιουνίου.
Τέλος, σχολίασε πως οι νέοι μένουν στα χωριά και αγωνίζονται, τονίζοντας πως: «Αυτό είναι στο dna της περιοχής μας, αυτό μάθαμε να κάνουμε, να καλλιεργούμε μήλα, δεκαετίες τώρα, αλλά και κεράσια, τα οποία ταξιδεύουν σε Ελλάδα και εξωτερικό».