Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Κυριάκο Λωτίδη, Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου.
Μιλώντας για τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή αλλά και τις προχθεσινές συναντήσεις με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Λωτίδης τόνισε πως οι δράσεις του συλλόγου συνεχίζονται όλο το χρόνο είτε γίνονται κινητοποιήσεις είτε όχι, προκειμένου να μεταφέρουν σε ανώτατο κλιμάκιο τα προβλήματα που συζητήθηκαν στις γενικές συνελεύσεις .
Στην Αθήνα έγιναν αρκετά ραντεβού σε ένα διήμερο και έγιναν συναντήσεις με αρκετούς φορείς αλλά και στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
Για το θέμα των ελληνοποιήσεων, που απασχολεί κυρίως και τους μηλοπαραγωγούς, ο κ. Λωτίδης τονίζει πως κοστίζει 30 λεπτά στον Έλληνα παραγωγό να παράξει μήλα και 5 λεπτά στον Αλβανό παραγωγό. Το πρόβλημα αφορά αρκετά προϊόντα και είναι τεράστιο, με τον κ. Λωτίδη να σημειώνει πως:
«Βλέπουν τώρα την περιοχή μας και αυτός είναι ο στόχος μας. Λόγω και της απολιγνιτοποίησης πρέπει να δουν την περιοχή μας και να την αντιμετωπίσουν με ακόμη μεγαλύτερο σθένος, δίνοντας λύσεις στα όσα περνάμε σαν αγρότες».
Οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου, όπως μετέφερε ο κ. Λωτίδης δεσμεύτηκαν ότι θα γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και ως προς τις εισαγωγές των προϊόντων και ως προς την ποιότητα των προϊόντων που έρχονται στην Ελλάδα. «Θα περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα. Να δούμε λίγο παραπέρα, καθώς φέτος ίσως τη γλιτώσαμε αφού αγοράστηκαν τα προϊόντα από έξω. Να υπάρξουν έλεγχοι ή να πωλείται το προϊόν από χώρα προέλευσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο σύλλογος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, θέτοντας μια σειρά ζητημάτων, ενώ έγινε εποικοδομητική συζήτηση. Ακόμη, συναντήθηκαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας το θέμα των μηλοκαλλιεργητών. Ακόμη, συναντήθηκαν και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ παρουσία του κ. Κουκουλόπουλου, προσπαθώντας να θέσουν τα θέματα των ελληνοποιήσεων, του κόστους παραγωγής,
«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να μπορούμε να παράξουμε και να πάρουμε την υπεραξία της περιοχής ώστε το προϊόν να ακουστεί και στο εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Λωτίδης, λέγοντας πως πρέπει η περιοχή να «ξυπνήσει».
Στόχος είναι η κατάθεση προτάσεων στη διοίκηση του ΕΛΓΑ< προκειμένου να γίνουν αλλαγές ώστε να κουμπώσουν στα προβλήματα της περιοχής, με τον κ. Λωτίδη να λέει πως η διοίκηση του ΕΛΓΑ είναι διατεθειμένη να κάνει αλλαγές. Μια πρόταση είναι όσοι έχουν αντιχαλαζικά δίκτυα να μην πληρώνουν εισφορές για το χαλάζι. Καθώς και να προστεθούν αποζημιώσεις για νέα καιρικά φαινόμενα, με τον κ. Λωτίδη να λέει πως είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τέλος, τέθηκαν το ενεργειακό, το πετρέλαιο, οι αλλαγές του ΕΛΓΑ, ζητήματα που αφορούν την περιοχή, κ.α.