- ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟ ΙΔΡΥΜΑ Η ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ
- Τι έγινε στη συνάντηση των Πρυτάνεων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ με τον Υπουργό
Το αγκάθι του αυτοδιοίκητου στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που θα προκύψει, αλλά και ο τρόπος απορρόφησης των καθηγητών είναι το σημείο αιχμής μεταξύ του ΑΕΙ και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, θέμα για το οποίο ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ζήτησε εγγράφως από τις διοικήσεις των δύο ιδρυμάτων και νέες προτάσεις, για το τι τελικά θέλουν να γίνει: να υπάρξει διοικούσα επιτροπή ή να ισχύσει το αυτοδιοίκητο, όπου και έγκειται η διαφωνία.
«Στα σημαντικότερα θέματα το ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο συμφωνούν. Αυτά είναι ο αριθμός των τμημάτων, οι καθηγητές που πρέπει να στελεχωθεί το νέο ίδρυμα, το ίδρυμα που θα προκύψει. Στη συνάντηση με τον Υπουργό συζητήθηκαν και θέματα στα οποία υπάρχουν μικροδιαφωνίες με το Πανεπιστήμιο, όπως το θέμα της ένταξης των καθηγητών του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο, με τρία αντίστοιχα μοντέλα να βρίσκονται υπό συζήτηση, αυτά της Θεσσαλονίκης, της Δ. Αττικής ή των Ιωαννίνων)», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κοζάνης Στέργιος Γκανάτσιος.
Για όσα γράφτηκαν περί κατάργησης των ιδρυμάτων και δημιουργίας ενός νέου ο κ. Γκανάτσιος απάντησε πως «δεν μπαίνει τέτοιο θέμα προς το παρόν», αφού όλα δείχνουν πως το ΤΕΙ καταργείται και το ζητούμενο είναι πως θα γίνει η ένταξη. Η κομβική διαφωνία ανάμεσα στο ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο είναι για το ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί στην απορρόφηση, με ποιο τρόπο θα απορροφηθούν οι καθηγητές και το θέμα της διοίκησης, αν δηλαδή θα υπάρξει νέα διοικούσα επιτροπή ή αν θα υπάρχει αυτοδιοίκητο. Εκεί υπάρχουν διαφοροποιήσεις, με τον υπουργό να ζητάει εκ νέου γραπτώς τις θέσεις των Συγκλήτων, για το τι προτείνουν. Ατό πρέπει να γίνει μέχρι την Τετάρτη και έπειτα θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό, σύντομα, όπως διαμείφθηκε.
Οι εν λόγω προτάσεις αναμένονται από τον υπουργό μέχρι την Τετάρτη, τη στιγμή που, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και μεταξύ των κόλπων των ιδρυμάτων υπάρχουν διχογνωμίες. Στη συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ήταν 8 άτομα από το ΤΕΙ και 7 από το Πανεπιστήμιο, αφού τελικά άρθηκε ο περιορισμός συμμετοχής των αντιπρυτάνεων που δεν είναι εκλεγμένοι, όπως έλεγε αρχικά το Υπουργείο.
Οι δύο ημέρες προθεσμία που δίνονται στους Πρυτάνεις, για το αν θα υπάρξει ή όχι διοικούσα επιτροπή ή θα επικρατήσει το αυτοδιοίκητο στο ίδρυμα είναι το νέο δεδομένο, με το πανεπιστήμιο να διαφωνεί με αυτό το ενδεχόμενο και το ΤΕΙ να φέρεται θετικό, σύμφωνα με πληροφορίες. Εν τω μεταξύ, στο θέμα των φοιτητών και το ζήτημα της απορρόφησής τους, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε στους παριστάμενους ότι θα προσπαθήσουν να βρουν μια λύση ώστε να μην υπάρξουν ανακατατάξεις.