Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Καλλίνικο Χολέβα – Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Διοίκησης του Δήμου Σερβίων.
Μιλώντας για το κενό που προέκυψε στην τοπική περιοχή από τη διακοπή δραστηριότητας στη «ΛΑΡΚΟ», τι μέριμνα λήφθηκε για τους εργαζόμενους και τι θα γίνει με την «νεκρή» επιχείρηση, ο ίδιος τόνισε πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αποτέλεσε την πρώτη «σφαλιάρα» στη δημοτική αρχή, με 50-70 οικογένειες που απασχολούνταν με χωματουργικά εντός του ορυχείου αλλά και μεταφορείς βρέθηκαν «επί ξύλου κρεμάμενοι».
«Πιέσαμε για τη λειτουργία, την εξόφληση οφειλών, αλλά δεν πέτυχαν αυτά γιατί υπήρχε σχέδιο κλεισίματος της ΛΑΡΚΟ. Θα πρέπει να δούμε τις συνέπειες που άφησαν πίσω οι εξορυκτικές διαδικασίες, με τις βλάβες σε οδικά δίκτυα και λοιπές υποδομές όπως ύδρευση και άλλες υποδομές στην περίμετρο του ορυχείου.
Πρόβλημα υπάρχει με την πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες στην Καστανιά, με την Εθνική Αρχή Γεωλογικών Ερευνών να έχει κάνει αυτοψία και μελέτες στο ορυχείο της ΛΑΡΚΟ και αν έχουν τηρηθεί όλα όσα έπρεπε. Τα πορίσματα και της Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδος, δείχνουν στο δήμο το δρόμο για το πώς θα πρέπει να κινηθούν.
Τα εν λόγω ευρήματα κοινοποιήθηκαν στον υπουργό κρατικής αρωγής, με τον κ. Χολέβα να σημειώνει πως οι προσωρινές λύσεις τα ΛΑΡΚΟ τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα που εταιρεία δεν λειτουργεί να αφήνει πίσω ης προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της έκτασης, ο ίδιος απάντησε πως η αποκατάσταση εξορυκτικών περιοχών προβλέπεται μέσω του ΔΑΜ, τονίζοντας πως αυτή είναι η μόνη λύση που θα σταματήσει τον κίνδυνο καταπτώσεων, με την περίμετρο του ορυχείου να μην είναι καν σηματοδοτημένη.
Για το ιδιοκτησιακό, ένα μεγάλο μέρος είναι της ΛΑΡΚΟ, με μια διαδικασίες απαλλοτρίωσης που είχαν ξεκινήσει παλαιότερα να είχε βγει έξω της έκτασης, με ιδιώτες και δήμο να εμπλέκονται στο ιδιοκτησιακό.
Επίσης, ποσό 200.000 ευρώ θα λάβει ο δήμος για αποκατάσταση οδικών δικτύων που έχουν ζημιωθεί από τη λειτουργία και μη της ΛΑΡΚΟ.
Για τους ανθρώπους της ΛΑΡΚΟ, πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα και οι εξωτερικοί συνεργάτες και οι εργαζόμενοι, με το Υπουργείο και τη ΔΥΠΑ να έχουν βγάλει διετές πρόγραμμα απασχόλησης σε φορείς του δημοσίου για άνω των 55 ετών ώστε να συνταξιοδοτηθούν. Δύο άτομα εξ αυτών απορροφήθηκαν και στο δήμο Σερβίων.
Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ζητήματα τουριστικής αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής, αναφερόμενος σε βήματα που έχουν γίνει, στο πλαίσιο της στρατηγικής τουριστικής μελέτης που υλοποιείται, με βάση στον αγροτουρισμό και τον θρησκευτικό τουρισμό. Έτοιμο είναι το ψηφιακό μουσείο στην είσοδο της πόλης (virtual reality), ενώ βαρύτητα θα δοθεί στον αγροτουρισμό, όπου 5 αγρότες – κτηνοτρόφοι περνούν σεμινάριο για να αναπτύξουν τα προϊόντα τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Επίσης, ολοκληρώνεται το σχέδιο πολεοδομικού σχεδιασμού της Νεράιδας. Επίσης, βαρύτητα δίνεται στα περιπατητικά μονοπάτια και στον αθλητικό τουρισμό.