Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Καλλίνικο Χολέβα, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Στρατηγικού Σχεδιασμού & Διοίκησης Δήμου Σερβίων.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την τελική εκδήλωση του προγράμματος Active Citizens Fund, με τον κ. Χολέβα να κάνει λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία του δήμου που αφορά στην εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των νέων που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές με σκοπό την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινά και την ενεργοποίησή τους ως επιχειρηματίες. Το πρόγραμμα αφορά σε νέους 18-30 ετών και στην Ελλάδα έτρεξε για τέσσερις δήμους: Σερβίων, Ζίτσας, Νέας Προποντίδας και Νάξου.
Οι νέοι της περιοχής εκπαιδεύτηκαν σε διάφορα βιωματικά εργαστήρια, με στόχο να συγκροτηθεί ένα συμβούλιο νέων με στόχο την υλοποίηση νέων δράσεων ως συνέχεια του προγράμματος. «Στόχος είναι να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα που υπάρχει στους νέους για τη συμμετοχή στα κοινά και την ανάπτυξη των περιοχών, με σκοπό να γίνουν έτοιμοι να ασχοληθούν με την πολιτική», προσέθεσε.
Επίσης, ο δήμος συμμετέχει στην «Εύξεινη Πόλη», φορέα που δικτυώνει δήμους, με τη συμμετοχή και δήμων της περιοχής (Σέρβια – Άργος Ορεστικό). Ο φορέας είναι δίκτυο πόλεων μέσω του οποίου γίνονται γνωστές ευρωπαϊκές δράσεις και στόχο την εξοικείωση των πολιτών με τις αρχές της ΕΕ, προκειμένου να υλοποιήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ερωτηθείς για το κομμάτι της υποστελέχωσης στους δήμους και για το πώς έχει η κατάσταση στα Σέρβια, ο κ. Χολέβας απάντησε πως η έννοια «ευρωπαϊκό πρόγραμμα» για ένα δήμο αυτού του βεληνεκούς είναι δύσκολη υπόθεση και η υποστελέχωση και η διαχειριστική επάρκεια είναι ζητούμενο, καθώς αν δεν υπάρχει η διαχειριστική επάρκεια ο δήμος αποκλείεται από πολλά προγράμματα.
«Χρειάζεται και η πολιτική βούληση αλλά και κάποιος από πάνω να το τρέξει», προσέθεσε ακόμη, λέγοντας πως και η πολιτεία βοηθάει καθώς υπάρχει ειδικό γραφείο από το Υπουργείο για τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, λέγοντας πως οι μικροί δήμοι πρέπει να έχουν επιπλέον βοήθεια.
Μάλιστα τόνισε πως ο δήμος έχει υποβάλει αίτηση σε ερευνητικό πρόγραμμα, για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το κλείσιμο της Γέφυρας Σερβίων στην περιοχή και αναμένουν την απόφαση έγκρισης.
Επόμενος στόχος του δήμου είναι η μόχλευση όσο περισσότερων πόρων για την περιοχή, λέγοντας επίσης: «Με το να περιμένεις από τους πόρους του ΥΠΕΣ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα», λέγοντας πως ο δήμος πρέπει να κυνηγάει προγράμματα και να είναι μέσα στις εξελίξεις, να καταγράφει τι ανάγκες υπάρχουν στο δήμο και αντίστοιχα να θέτει προτεραιότητες.
Για το πρόγραμμα «Τρίτσης», ο κ. Χολέβας ανέφερε πως το ΥΠΕΣ είχε τονίσει ότι οι δήμοι της Δ. Μακεδονίας έχουν «απόλυτη προτεραιότητα» και θα εγκριθούν σε ό,τι υποβάλλουν. Ο δήμος έκανε πρόταση σχεδόν σε κάθε άξονα υποβάλλοντας 10 προτάσεις ύψους πάνω από 15 εκ. ευρώ και τελικά εγκρίθηκε για 3 προτάσεις ύψους 9 εκ. ευρώ. «Θα θέλαμε τη βοήθεια της κεντρικής εξουσίας. Υπήρχε πλαφόν με βάση με τον πληθυσμό κάθε δήμου και μας μπλόκαραν κάποια εκ. ευρώ. Αυτό επιχειρήσαμε αρκετές φορές να το παρακάμψουμε καθώς οι προτάσεις μας ήταν πολύ σημαντικές, αλλά δεν τελεσφόρησε. Προσπαθούμε αλλού και στο ΔΑΜ και ελπίζουμε στην ένταξη», ανέφερε σχετικά.
Κληθείς να σχολιάσει την καταδίκη του π. προέδρου του Δ.Σ. Σερβίων, ο κ. Χολέβας απάντησε πως ο ίδιος προσωπικά στεναχωριέται πολύ με τα όσα συμβαίνουν και τα όσα συνέβησαν έγιναν μετά από «λάθος επικοινωνιακές πρακτικές», λέγοντας επίσης: «Μιλούσαμε για ανώνυμα σχόλια σε site, επώνυμα σχόλια στο facebook, είχε εκτροχιαστεί η κατάσταση, αλλά «το διαίρει και βασίλευε» μακριά από εμάς. Κανείς δεν περισσεύει από ένα μικρό και πολύπαθο δήμο και να το να χωρίζουμε τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες, οι «του Ελευθερίου και οι απέναντι», μόνο κακό κάνει. Πρέπει να σταματήσει αυτό στα Σέρβια. Δείχνει να έχει πέσει κάπως όλο αυτό, αλλά δεν λείπουν τα κακεντρεχή σχόλια. Άλλο πράγμα η αντιπολίτευση και άλλο ο διχασμός της κοινωνίας», κατέληξε.