-Κλείνει έτσι μία εκκρεμότητα 20 ετών για τον Δήμο και ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις και για τη δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας
Με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Κοζάνης κ. Λευτέρη Ιωαννίδη και της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., ολοκληρώθηκε το τυπικό μέρος της διαδικασίας δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής στην Κοζάνη, που είχε ξεκινήσει το 1997, όταν οριοθετήθηκε η έκταση.
Ειδικότερα, την Τρίτη 16 Μαΐου ο Δήμος Κοζάνης προχώρησε σε «δωρεά υπό τρόπο» των ακινήτων εντός της οριοθετημένης Βιομηχανικής Περιοχής στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. που θα είναι ο φορέας διαχείρισης. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση πολεοδομικής μελέτης προς έγκριση στην Περιφέρεια και σε έργα συντήρησης και εγκατάστασης ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών δικτύων, με στόχο την έναρξη λειτουργίας της ΒΙ.ΠΕ. σε έναν χρόνο από σήμερα.
«Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Δημάρχου για την μετάβαση της Κοζάνης σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, δημιουργώντας έναν κατάλληλα πολεοδομημένο χώρο, με όλες τις απαραίτητες υποδομές σε δίκτυα (τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, ομβρίων, ακαθάρτων, κλπ), με σωστή διαχείριση των αποβλήτων και με τη δυνατότητα δημιουργίας συνεργειών μεταξύ των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Η τρίτη Βιομηχανική Περιοχή της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έρχεται έτσι να επιβεβαιώσει τον ρόλο της εταιρείας ως καταλύτη της ανάπτυξης της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Βρασίδας Ζάβρας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.
«Στον Δήμο Κοζάνης πεποίθηση μας είναι ότι μέσω της ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας μπορούμε να προσβλέπουμε στη δημιουργία πλούτου για την περιοχή μας, που δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην εκμετάλλευση του λιγνίτη. Δημιουργούμε λοιπόν τις κατάλληλες υποδομές ώστε να έρθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οι επενδυτές εδώ θα βρουν μία κοινότητα φιλική προς την επιχειρηματικότητα, με διάθεση να λύσει τα προβλήματα που ξέρουμε ότι μπορεί να δημιουργηθούν στην πορεία και να συμβάλει στην επιτυχία των επενδύσεών τους», δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης.
Η νέα Βιομηχανική Περιοχή έχει συνολική έκταση 680 στρεμμάτων, χωροθετείται στις κτηματικές περιφέρειες Μαυροδενδρίου και Κοίλων, σε πολύ κοντινή απόσταση από την έκταση όπου έχει αποφασιστεί ότι θα μεταφερθεί ο Εμπορευματικός Σιδηροδρομικός Σταθμός, έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό και θα μετονομαστεί σε Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης με την ένταξή της στον ν. 3982/2011. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. θα εισάγει για πρώτη φορά στο νέο αυτό Επιχειρηματικό Πάρκο τη δυνατότητα παροχής καινοτόμων υπηρεσιών προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις όπως ευρυζωνικό δίκτυο (με δυνατότητα απευθείας πώλησης από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. προς τις επιχειρήσεις) και ασφάλεια χώρων μέσω ηλεκτρονικών μέσων, και θα δημιουργήσει ειδικά χρηματοοικονομικά προϊόντα σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς.
Για την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.
Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. ιδρύθηκε το 2003, όταν απορροφήθηκε η ΕΤΒΑbank από την Τράπεζα Πειραιώς και αποσχίστηκε ο κλάδος των βιομηχανικών περιοχών. Ανήκει κατά 65% στην Τράπεζα Πειραιώς και κατά 35% στο Ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα, η εταιρεία διαχειρίζεται 26 βιομηχανικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, εντός των οποίων λειτουργούν 1.500 επιχειρήσεις που απασχολούν περίπου 30.000 εργαζόμενους. Αυτές δραστηριοποιούνται σε περισσότερους από 50 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας κι έχουν συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί δηλαδή στο 5% περίπου του ΑΕΠ της χώρας.
Η εταιρεία έχει δρομολογήσει την είσοδό της και στην αγορά των logistics, καθώς το 2016, σε κοινοπραξία με την Goldair Cargo, αναδείχθηκε προσωρινή ανάδοχος του έργου κατασκευής Εμπορευματικού Πάρκου στο Θριάσιο Πεδίο.
Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος σε κάθε πτυχή της δραστηριότητάς της. Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσει υπηρεσίες οικο-αποδοτικής διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων, εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και ήδη εφαρμόζει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στις ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και Λαμίας και σταδιακά σε όλες, με στόχο την περιβαλλοντική διασφάλιση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, προς όφελος των τοπικών κοινωνικών και της ελληνικής οικονομίας συνολικά.