Η ζωή χαρακτηρίζεται από δυο γεγονότα. Την μάχη ενάντια στο χρόνο και την μάχη ενάντια στον εαυτό μας. Τουλάχιστον μέχρι να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε και έπειτα να το αποδεχθούμε. Ωστόσο, είναι καθοριστικός ο ρόλος της κοινωνίας. Δύσκολα αλλάζουν τα στερεότυπα. Πάντα θα γίνονται αδικίες και ο καθένας μας καλείται να τις αντιμετωπίσει. Ίσως τα καταφέρουμε αν χρησιμοποιούμε περισσότερο το ένστικτο και την εσωτερική μας δύναμη..
https://www.youtube.com/watch?v=S5CjKEFb-sM&feature=player_embedded
Ο Alan Turing, ένας ευφυέστατος μαθηματικός, προσλαμβάνεται από την Βρετανική Υπηρεσία Αντικατασκοπίας ώστε να ανακαλύψει έναν τρόπο αποκρυπτογράφησης των ναζιστικών μηνυμάτων κατά την διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Μετά την συγκρότηση μιας ομάδας από κορυφαίους κρυπτογράφους, εστιάζει στην κατασκευή μιας πολύπλοκης μηχανής με σκοπό την αποκωδικοποίηση της γερμανικής συσκευής Enigma. Το μεγάλο του εγχείρημα βρίσκει πολλά εμπόδια και κυρίως όσα οφείλονται στην ιδιαιτερότητα της προσωπικότητας του..
Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του σπουδαίου μαθηματικού/αναλυτή Alan Turing, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κάτι το οποίο δεν του αναγνωρίστηκε για πολλά χρόνια, αφού η αποστολή του θεωρούνταν άκρως απόρρητη. Εκτός από αυτό, έθεσε τα θεμέλια για την σημερινή τεχνολογία και συγκεκριμένα την γέννηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μέσα σε όλα αυτά περιπλέκεται και ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Βρετανός ηθοποιός Benedict Cumberbatch. Με την πολύ καλή προσαρμογή στο σενάριο του βιβλίου ”Alan Turing: The Enigma” του συγγραφέα Andrew Hodges, παρακολουθούμε μέσω φλας μπακ, να ξετυλίγεται η υπεροψία, η εσωστρέφεια και η ομοφυλοφιλία του Turing από μικρή ηλικία, αλλά και το γεγονός που στιγμάτισε όλη την υπόλοιπη ζωή και καριέρα του -αυτό του χαμού του καλύτερου φίλου του, Christopher. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Νορβηγό Morten Tyldum (Hodejegerne, 2011, Varg Veum-Falne engler, 2008, Buddy, 2003) στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, ο οποίος καταφέρνει να διατηρήσει όλες τις ισορροπίες, παρόλο που δεν ακολουθεί σταθερή χρονική σειρά, οδηγώντας σε ένα άριστο αποτέλεσμα από εικόνες, υπέροχη ορχηστρική μουσική και πολύ καλές ερμηνείες από όλο το καστ. Συνταρακτική η τελευταία σεκάνς, όπου ο Turing καταρρέει συναισθηματικά ένα χρόνο μετά τον άδικο καταδικασμό του σε ορμονική θεραπεία (αυτό προέβλεπε η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ομοφυλοφιλίας), ίσως είναι και το σημείο όπου αποκρυπτογραφεί το δικό του προσωπικό αίνιγμα με την βοήθεια της φίλης του Joan Clarke (Keira Knightley) -δηλαδή ότι χάρη στην διαφορετικότητα του έσωσε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς το τέλος της δικής του ζωής ήρθε με την αυτοκτονία του ένα χρόνο αργότερα, το 1954. Η τίμηση της συμβολής του στη νίκη του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου και η απονομή χάρης πραγματοποιήθηκε από την Βασίλισσα Ελισάβετ το 2013..
”Ο χαρακτήρας του ανθρώπου είναι το πεπρωμένο του”