Την τιμητική τους έχουν τα ρακοκάζανα της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας την περίοδο αυτή, με την παραγωγή του τσίπουρου να βρίσκεται στο φόρτε της.
Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να “παίρνουν ” το τσίπουρό τους με τον παραδοσιακό τρόπο απόσταξης , διατηρώντας τα έθιμα που κληρονόμισαν από τους γονείς και τους παππούδες τους. Στο ΚΑΖΑΝΙ του Στέργιου Οικονομάκη ,που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1942 , όλα γίνονται όπως παλιά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι .
Μιλώντας στην κάμερά μας, ο κ. Οικονομάκης επεσήμανε ότι η διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου αποτελεί “ιεροτελεστία” με τα δύο μεγάλα μπρούτζινα καζάνια να έχουν την τιμητική του και ο υγροποιημένος ατμός που δημιουργείται από το βρασμό των στεμφύλων , αφού ψύχεται να καταλήγει σταγόνα – σταγόνα το αρωματισμένο με γλυκάνισο ή μη απόσταγμα στο ειδικό δοχείο , όπου τα “ζωντανά” και τεχνικά γραδόμετρα μετρούν τους αλκοολικούς βαθμούς του.
Η απόσταξη του παραδοσιακού προϊόντος είναι μία ευκαιρία , τονίζει ο κ. Οικονομάκης, για τις παρέες που συγκεντρώνονται στα καζάνια να διασκεδάζουν, να γιορτάζουν και να δοκιμάζουν τη νέα σοδειά .
Η διαδρομή της απόλαυσης του φρεσκοβρασμένου τσίπουρου περιλαμβάνει και γαστρονομική ευχαρίστηση με τα ψητά στα κάρβουνα , ενώ το παραγόμενο προϊόν θα συνοδεύει τις χαρές και τις όμορφες στιγμές της καλής παρέας όλο το χρόνο , έως τη νέα σοδειά …
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ