Η ενορία της Αγίας Σκέπης Πτολεμαΐδος, πραγματοποίησε εξόρμηση με δύο πούλμαν, στην όμορφη ορεινή Σαμαρίνα Γρεβενών. Πρώτος σταθμός ήταν η Ιερά Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βογατσικού, όπου μετά την τέλεση παρακλήσεως, μίλησε στους προσκυνητές η Ηγουμένη της μονής Γερόντισσα Φιλοθέη, δίνοντας τους πνευματικές συμβουλές.
Έπειτα η εκδρομή κατευθύνθηκε στην Σαμαρίνα του Νομού Γρεβενών, η οποία θεωρείται πως είναι το πιο ορεινό χωριό των Βαλκανίων. Οι εκδρομείς αφού γεύθηκαν παραδοσιακά εδέσματα, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τις διάσημες δριστέλες, ή αλλιώς τα «φυσικά πλυντήρια», που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα να πλένουν τα ρούχα με τη βοήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας, και φυσικά να περπατήσουν στις παρυφές του Σμόλικα.
Ακόμη, επισκέφθηκαν τον εντυπωσιακό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το φυτρωμένο δέντρο στη στέγη του! Το απόγευμα οι προσκυνητές μετέβησαν επί τη εορτή του Αγίου Μάρτυρος Δημητρίου του εκ Σαμαρίνης, στον ομώνυμο Ιερό Ναό μέσα στο χωριό, και συμμετείχαν στον Πανηγυρικό Πολυιερατικό Εσπερινό. Στύλος και εδραίωμα των σκλαβωμένων Ελλήνων ο μοναχός Δημήτριος, γεννήθηκε στη Σαμαρίνα της Πίνδου στα τέλη του 18ου μ.Χ. αιώνα. Έγινε μοναχός στο μοναστήρι της Πατρίδας του.
Μετά την κατάπνιξη, από τον Αλή Πασά το 1808, της επανάστασης που υποκίνησε ο παπα Ευθύμιος Βλαχάβας, ο Δημήτριος βγήκε από το μοναστήρι του και γύριζε τα χωριά κηρύττοντας τον λόγο του Θεού και διδάσκοντας υπομονή στις θλίψεις.
Μετά από συκοφαντία τον συνέλαβε ο Αλή Πασάς και τον φυλάκισε. Κατόπιν διέταξε τον άγριο βασανισμό του. Έκτισε τον Δημήτριο μέσα σ’ έναν τοίχο, αφήνοντας μόνο το κεφάλι του απ’ έξω για να παρατείνει το μαρτύριο. Ο Μάρτυρας άντεξε έτσι 10 ημέρες. Τελικά παρέδωσε το πνεύμα του στον Θεό, το έτος 1808.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Ιερατικό Προϊστάμενο Πρωτοπρεσβύτερο Θεόφιλο Φραγκουλίδη και στο Εκκλησιαστικό συμβούλιο, για την διοργάνωση προσκυνηματικών εκδρομών που πραγματοποιούν ανά διαστήματα, καθώς χαρίζουν στους ενορίτες χαρούμενες στιγμές με πνευματικό όφελος.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ