Τη σύσταση ενός Ειδικού Προγράμματος Ανάκαμψης και Προσαρμογής, ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία στην περιοχή.
Στην απόφαση αυτή κατέληξε μεταξύ άλλων η ΠΕΔ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου, στην οποία προχώρησε σε μία πρώτη αξιολόγηση των συμπερασμάτων της ευρείας σύσκεψης φορέων που είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της, στις 14 Δεκεμβρίου. Στην απόφαση τονίζεται: «Αποφασίστηκε η διεκδίκηση τόσο από την κεντρική κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενός Ειδικού Προγράμματος Ανάκαμψης και Προσαρμογής στις νέες συνθήκες, το οποίο θα συμβάλει στην αναστροφή των σταθερών αυξητικών τάσεων της ανεργίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης. Το ζήτημα αυτό θα εξειδικευτεί περαιτέρω με ιδέες και προτάσεις σε επόμενη σύσκεψη». Η αντιπρόεδρος του οργάνου Παρασκευή Βρυζίδου, δήλωσε πως «πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για την ανεργία, όπως ακριβώς γίνεται σε έκτακτες καταστάσεις ή σε περιπτώσεις σεισμού. Γιατί και η περιοχή μας με την αποβιομηχάνιση και το σοκ της μεταλιγνιτκής περιόδου είναι σαν να υπέστη έναν ισχυρό σεισμό». Πρόσθεσε βεβαίως ότι «θα ακολουθήσουν κι’ άλλες συσκέψεις, ώστε να εξειδικευτεί περαιτέρω το θέμα και να καταρτίσουμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ώστε να είμαστε πειστικοί στο αίτημα που θα προβάλλουμε».
Κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ εξετάστηκαν επίσης εργαλεία και πλατφόρμες που λειτουργούν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από κοινού, απ’ όλους τους φορείς, παρέχοντας χρήσιμη πληροφόρηση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν η πλατφόρμα σύζευξης προσφοράς και ζήτησης ergasiakozani.gr, την οποία δημιούργησε αρχικά η ΤΕΔΚ Κοζάνης και στη συνέχεια αξιοποίησε η Π.Ε Κοζάνης και η ΑΝ.ΚΟ. μέσω των προγραμμάτων ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ, η πλατφόρμα GIS της ΑΝΚΟ/Περιφέρειας, καθώς και η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ, η οποία παρέχει πληροφορίες για τους ανέργους.
Τονίστηκε επίσης ότι η σύσταση Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ) σε συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε συνέχεια της πρωτοβουλίας Περιφέρειας και Επιμελητηρίων Κοζάνης – Φλώρινας, αναμένεται να αποτελέσει μια μεγάλη ανάσα για την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας. Σε κάθε περίπτωση αυτό που επισημάνθηκε απ’ όλους είναι ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας, καθώς το κρατικοδίαιτο αναπτυξιακό “παράδειγμα” έχει χρεοκοπήσει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ίδρυση νέων και καινοτόμων επιχειρήσεων, με την ενίσχυση των υπαρχουσών, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την έγκαιρη προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες δεξιότητες που ζητά η αγορά.
Οι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον κατά την ΠΕΔ και πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειες, είναι: η 5η μονάδα, η κατασκευή της πανεπιστημιούπολης, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, η αξιοποίηση της τηλεθέρμανσης για εξωαστικές χρήσεις, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός κ.λ.π.
Τέλος, να σημειωθεί ότι επικροτήθηκε απ’ όλους η πρωτοβουλία της ΠΕΔ να προκαλέσει τη συγκεκριμένη συζήτηση, τονίστηκε η αναγκαιότητα η προσπάθεια να μην εξαντληθεί σε μία σύσκεψη, αλλά να επαναληφθεί και να αξιολογούνται τα νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό είναι κοινή η πεποίθηση ότι με τη συνένωση των δυνάμεων υπάρχει δυνατότητα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να βγει από το τέλμα της ύφεσης και της ανεργίας.