ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή, μετά την συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη συνένωση των δύο τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, με ορατό το φόβο να κλείσει η συζήτηση συνένωσης με επωφελείς όρους, ώστε να αποφευχθεί τυχόν υποβάθμισή τους από το Υπουργείο, τη στιγμή που οι διοικήσεις των δύο ιδρυμάτων κρατούν στάση αναμονής από το Υπουργείο Παιδείας, που ακόμη δεν έχει απαντήσει θετικά ή αρνητικά στην πρότασή τους.
“Ως τώρα δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία, ο χρόνος όμως τρέχει και αυτό έχει σαν συνέπεια να υπάρχει προβληματισμός και αναστάτωση. Κάνουμε τη συζήτηση για να υπάρξει μια ενημέρωση σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία. Όλοι θέλουμε τα επόμενα χρόνια η Δ.Μακεδονία να είναι με ισχυρή τριτοβάθμια εκπαίδευση και να αντέξουν στον ισχυρό ανταγωνισμό. Η περιοχή βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης ενός παραγωγικού μοντέλου και δεν μπορούμε να φανταστούμε μια αδύναμη τριτοβάθμια εκπαίδευση…”, είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης αναφέρθηκε στη συζήτηση που ξεκίνησε για τη συνέργεια των δύο ιδρυμάτων, με τις δύο διοικήσεις να έχουν προχωρήσεις τις συζητήσεις, με τη συμφωνία ενός νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενσωματώνοντας τις ακαδημαϊκές δυνάμεις του ΤΕΙ. “Το κείμενο περιλαμβάνει έναν στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει τμήματα και σχολές, υποστηρίζοντας ρεαλιστικό να διατηρηθεί ο υπάρχον αριθμός ΔΕΠ. Έχουμε ανησυχία, ζούμε σε μια περιοχή σε οικονομικά φθίνουσα κατάσταση. Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε ένα ίδρυμα που να πηγαίνει κόντρα στην εποχή. Ο μόνος τρόπος να αντισταθούμε είναι να συνενωθούμε ώστε οι λιγοστοί πόροι να αξιοποιούνται σωστά.Υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός στη γειτονιά μας. Παρόλα αυτά και στη Θεσσαλία και στα Γιάννενα, οι περιοχές επένδυσαν πολύ νωρίς σε ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές. Η πρόκληση που έχουμε είναι τεράστια και θα αντιμετωπίζουμε συνέχεια θέμα βιωσιμότητας”, τόνισε ο ίδιος. Επίσης, αναφέρθηκε στο ένα ενιαίο ίδρυμα που θα δημιουργηθεί, με τις “παγίδες” που ενέχονται , ιδίως στη ΣΤΕΦ, όπου θα σημαίνει μείωση εισακτέων δηλαδή 4000 φοιτητών ανά τετραετία. Για το λόγο αυτό, προτάθηκε η στελέχωση του πολυτεχνείου με άλλα τρια τμήματα, με ειδικότητες και νέα τμήματα σε περιβάλλον, τηλεπικοινωνίες. Επίσης, ζήτησε υποστήριξη του νέου εγχειρήματος. “Περιμένουμε 4 μήνες μια τοποθέτηση από το Υπουργείο”.
Όπως σημείωσε, από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσιος, είπε πως με μια αυστηρή συγχώνευση θα μπορούσε να καταλήξει στα 10 τμήματα και ότι έφτασαν να ζητούν τον σημερινό αριθμό προέκυψε όταν το 2013 η ΔΜ είχε στο ενεργητικό της 30 τμήματα και μετά το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, το ΤΕΙ κατέληξε σε 10 τμήματα και 1 που καταργήθηκε. Στην πορεία της συζήτησης υπήρξαν διαφωνίες, αλλά σκεπτόμενοι το κοινό καλό, όπως είπε, κατέληξαν στην πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα είχε πει το υπουργείο, με 25 τμήματα (30 σε βάθος χρόνου) και 65 καθηγητές στο νέο ίδρυμα. Η τελική πρόταση κατατέθηκε 2/7 μετά από μια μικρή διαφοροποίηση, στο θέμα της πιθανής διοίκησης. “Δεν θεωρώ ούτε υπέρ, ούτε κατά ότι δεν είχαμε νέο από το Υπουργείο”, είπε ο ίδιος, μεταφέροντας τις ανησυχίες που υπάρχουν για τον αριθμό των τμημάτων που εν τέλει θα λειτουργήσουν. Έπειτα, ο ΓΓ του υπουργείου τοποθέτησε την έκδοση του σχεδίου συνένωσης περίπου τα Χριστούγεννα. Αφού βγει το τελικό σχέδιο, θα πρέπει να συζητηθεί στις συγκλήτους των ιδρυμάτων. Επίσης πολύς λόγος έγινε για την εισαγωγή των φοιτητών με χαμηλές βαθμολογίες, ζητώντας να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων.
Το λόγο, είχε, επίσης, ο βουλευτής Κοζάνης και μέλος της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, Θέμης Μουμουλίδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως από το υπουργείο προτάθηκε , πως ο αριθμός των 21 ή 22 ιδρυμάτων , μιλώντας για το κομμάτι της βιωσιμότητας των ιδρυμάτων στην περιοχή και λέγοντας τέλος ότι τα συγκεκριμένα ιδρύματα δεν είναι βιώσιμα στο νέο χάρτη. Επίσης, το λόγο είχαν και οι πρόεδροι των υπαλλήλων των δύο ιδρυμάτων, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης τους, υπέρ της συνέργειας των ιδρυμάτων. Τις επιφυλάξεις και ανησυχίες τους τόνισαν και οι φοιτητές , ενώ αύξηση της χρηματοδότησης ζήτησε ο Λάζαρος Μαλούτας, ζητώντας αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνολικά.
Παρακολουθείστε τη συζήτηση εδώ και τις τοποθετήσεις εδώ