Χρονικό ορόσημο μέχρι το τέλος του 2026 έθεσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, για τον έλεγχο των πεπραγμένων στη Δυτική Μακεδονία, σχετικά με όσα έργα και δράσεις προγραμματίζονται το ερχόμενο διάστημα στην περιοχή.
Ο κ. Χατζηδάκης μάλιστα, προκάλεσε οποιονδήποτε θέλει να αμφισβητήσει ότι έχουν υλοποιηθεί τα έργα που παρουσιάστηκαν να το κάνει, αλλά πάνω απ’ όλα να έρθει στις 31 Δεκεμβρίου να ελέγξει την κυβέρνηση για το αν θα έχουν ολοκληρωθεί όσα προγραμματίζονται.
Ανάμεσα στα έργα και τις δράσεις της Κυβέρνησης, έτσι όπως παρουσιάστηκαν την περασμένη Τρίτη από την Κοζάνη, βρίσκονται εφτά(7) έργα και τρεις(3) δράσεις με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2026, με πιο εμβληματικό απ’ όλα την ολοκλήρωση της μονάδας ΣΗΘΥΑ από τη ΔΕΗ η οποία μπαίνει σε δοκιμαστική λειτουργία τους επόμενους μήνες.
Την ίδια περίοδο ολοκληρώνεται και ο Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα, ενώ με γοργούς ρυθμούς τρέχει το οδικό δίκτυο Γρεβενά- Βασιλίτσα προϋπολογισμού 17,2εκ. ευρώ.
Κανονικά προχωράνε οι ενεργειακές αναβαθμίσεις στα Κολυμβητήρια Κοζάνης και Φλώρινας, ενώ σε λίγες εβδομάδες θα γίνουν τα εγκαίνια στη νέα Πτέρυγα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης.
Τέλος ολοκληρώνονται οι εργασίες του δικτύου 211,5 χλμ. διανομής φυσικού αερίου σε Γρεβενά, Φλώρινα, Άργος Ορεστικό και Καστοριά.
Στις δράσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν ως το τέλος του 2026, ξεχωρίζει το νέο πρόγραμμα επιδότησης 10.000 νοικοκυριών με 60% για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ηλιακών θερμοσίφωνων και φ/β στη στέγη με μπαταρία, το οποίο θα προκηρυχθεί από το Υπουργείο Ενέργειας αποκλειστικά για τη Δυτική Μακεδονία.
Έτοιμο είναι το νέο πρόγραμμα επιδότησης 17εκ. ευρώ για τη στήριξη του κλάδου της γούνας, ενώ μετά από αρκετές καθυστερήσεις έρχονται οι αποζημιώσεις για το προανθικό του 2025 και τις απώλειες που υπέστησαν παραγωγοί της περιοχής.
Το πακέτο πρωτοβουλιών έως το τέλος του 2026 περιλαμβάνει μια σειρά προκηρύξεων για νέα έργα όπως ο δρόμος Πτολεμαΐδα- Ξινό Νερό με 113εκ. ευρώ, μετά τον χαρακτηρισμό του ως «Έργο Εθνικής Στρατηγικής Σημασίας», τη δημοπράτηση του φράγματος Νεστορίου και την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή 750 φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ.
Παράλληλα μέσω της Περιφέρειας θα προκηρυχθεί ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του Χιονοδρομικού Κέντρου Βίγλας- Πισοδερίου με 15εκ. ευρώ, η στατική ενίσχυση των κτιρίων της παλιάς πτέρυγας και των εξωτερικών ιατρείων καθώς και η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης με 23εκ. ευρώ.
Τέλος, ήδη έχει προκηρυχθεί η αναβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων στην Καστοριά με 12,5εκ. ευρώ.





























