Την έγκριση δημιουργίας και ανάπτυξης Οικοσυστήματος Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Απασχόλησης Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του οικοσυστήματος Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, εισηγείται στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης, ακολουθώντας και ενεργοποιώντας ουσιαστικά παλαιότερη απόφαση του σώματος για τη δημιουργία Ζώνης Καινοτομίας.
Στόχος του όλου εγχειρήματος είναι η διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής στη Δυτική Μακεδονία, με τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος όπου θα υπάρχουν διεπαφές και συμπληρωματική δράση για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την Απασχόληση στη Δυτική Μακεδονία, με ολιστική – ολοκληρωμένη προσέγγιση.
Όπως θα πει στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης, όλα τα παραπάνω προέκυψαν μετά από διαβούλευση και συντονισμό με τους εμπλεκόμενους Φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο, ενώ για το θέμα διατύπωσε τη θετική του γνώμη και το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας & Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Δυτικής Μακεδονίας
Η Ζώνη Καινοτομίας θα προχωρήσει αρχικά με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ως Συντονιστή σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο και το ΕΚΕΤΑ λόγω ανελαστικών δαπανών που θα προκύψουν από τη σύσταση ενός νέου Φορέα Ζώνης Καινοτομίας.
Η Περιφέρεια μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς, θα προχωρήσει σε έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση των Θυλάκων και των Ζωντανών Εργαστηρίων (Living labs) που είναι οι βασικοί πυλώνες της Ζώνης Καινοτομίας.
Η Χωροθέτηση Θυλάκων Καινοτομίας & Living Labs στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προβλέπεται να είναι ως εξής:
Οι Θύλακες Καινοτομίας «Υποδοχής καινοτόμων και ερευνητικών δραστηριοτήτων»/Πανεπιστήμιο & «Hub Υδρογόνου»/ΕΚΕΤΑ βρίσκονται σε φάση υλοποίησης από το ΔΑΜ.
Το Κέντρο Επιχειρηματικότητας στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου στα Κοίλα Κοζάνης, ιδιοκτησίας του ΕΒΕ Κοζάνης (φιλοξενώντας Clube, κα), θα προσφέρει υπεραξία στο θύλακα υποδοχής καινοτόμων και ερευνητικών δραστηριοτήτων στο Πανεπιστήμιο (ΖΕΠ) που θα φιλοξενεί επίσης το Data Center (σε φάση υλοποίησης) και το AI Factory (σε σχεδιασμό).
To Διεθνή Κόμβο Συνεργασίας (International Cooperation Center) που θα δημιουργηθεί στα Κοίλα με εξωστρεφείς επιχειρήσεις (Joist, κα) στο ΚΤΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με χρήση των ήδη υπαρχόντων χώρων.
Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου Κοζάνης θα περιλαμβάνονται στο πλαίσιο μελέτης σκοπιμότητας.
Για τις δαπάνες βελτίωσης των εγκαταστάσεων του Εκθεσιακού Κέντρου στα Κοίλα Κοζάνης δικαιούχος θα είναι το ΕΒΕ Κοζάνης και Φορέας Υλοποίησης η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (βελτιώσεις, εκσυγχρονισμός κλπ) με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης.
Το Ενεργειακό Τεχνολογικό Hub της ΔΕΗ (PowerTech HUB) θα πραγματοποιηθεί μέσα από το επενδυτικό της πρόγραμμα και σκοπός είναι οι συνέργειες με το Strategic Hub Δυτικής Μακεδονίας.
Το Κέντρο Νεολαίας, Εκπαίδευσης & Καινοτομίας θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το Πράσινο Ταμείο με Φορέα Υλοποίησης το Δήμο Φλώρινας και Φορέα Λειτουργίας τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης.
Ρόλο συντονιστή της Ζώνης Καινοτομίας θα αναλάβει μεταβατικά το ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας. Ο συντονισμός των εμπλεκόμενων μερών όπως παρουσιάστηκαν θα γίνει με την υπογραφή Συστήματος Διοίκησης της Συνεργασίας.
Τα Living labs στους νομούς Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας θα λειτουργούν στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με στόχο να μετεξελιχθούν σε Θύλακες.
Η ίδρυση της Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση (η οποία βρίσκεται σε φάση οριστικοποίησης).
Τόσο οι δομές και ο εξοπλισμός όσο και το κόστος λειτουργίας του συνόλου της Ζώνης
Καινοτομίας για τα πρώτα 3 έτη προτείνονται να καλυφθούν από το ΔΑΜ.
Το «Fund καινοτομίας» που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της δράσης των
Τεχνολογικών Πάρκων θα καλυφθεί:
– για τη φάση σύστασής του από πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας/Περιφερειακό
Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και
– για το κεφάλαιο, τη λειτουργία και επιτέλεση του ρόλου του από το Πρόγραμμα ΔΑΜ/Πράσινο Ταμείο/Ιδίους Πόρους.
Σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης θα ζητήσει την έγκριση της νομικής μορφής του Φορέα Διαχείρισης του παραπάνω οικοσυστήματος που θα πρέπει να θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση, του σκοπού, των στόχων, των δραστηριοτήτων, της σύνθεσης των εταίρων καθώς και κάθε άλλης λεπτομέρειας.