Το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατορίων, Καφετεριών, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαγγελμάτων ενημερώνει με σχετική ανακοίνωση τα μέλη της για τους εντατικούς ελέγχους στην παραγωγή και στην χρήση του πάγου που αναφέρει τα παρακάτω:
«Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Πολλές οι παραβάσεις και χιλιάδες τα πρόστιμα από την μη ορθή παραγωγή και χρήση του πάγου. Καταγράφουμε επακριβώς τι προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση 47829/23-6-2017.
1. Οποιαδήποτε επιχείρηση χρησιμοποιεί πάγο για τρόφιμα και ποτά (ροφήματα, ποτά, ορισμένα γλυκά ή φρουτοσαλάτες κλπ.) ή για ψύξη των τροφίμων (π.χ. βιτρίνες), πρέπει να εξασφαλίζει ότι το νερό από το οποίο παρασκευάζεται ο πάγος είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
2. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, τα ελεγκτικά όργανα ζητούν χημικές αναλύσεις.
3. Για τον πάγο που αποθηκεύεται, θα λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα, ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση από το περιβάλλον, τον εξοπλισμό, τους εργαζόμενους ή από άλλα τρόφιμα.
4. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν υπάρχει μηχανή που παρασκευάζεται ο πάγος, θα πρέπει να είναι εγκατεστημένη στο χώρο εντός της επιχείρησης, ούτως ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση του πάγου.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ:
Α. Τα εσωτερικά τοιχώματα της παγομηχανής να διατηρούνται πεντακάθαρα.
Β. Τα τοιχώματα να είναι κατασκευασμένα από κατάλληλο ανθεκτικό υλικό.
Γ. Οι λαβίδες ή οι σέσουλες απαγορεύεται αυστηρότατα να παραμένουν μέσα στον πάγο. Θα πρέπει να είναι τοποθετημένες εντός κλειστών περιεκτών.
Δ. Τα δοχεία αποθήκευσης και σερβιρίσματος του πάγου να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, διότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θραύσης (σπασίματος) τυχόν γυάλινων σκευών.
Θα παρακαλούσα τους συναδέλφους να επιδείξουν άμεση εφαρμογή των ιδιαίτερων μέτρων που προβλέπει η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση, ούτως ώστε να αποφύγουν τις βαριές οικονομικές και ποινικές κυρώσεις. Έχει παρατηρηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, οι παγομηχανές να είναι εκτός της επιχείρησης και εκτεθειμένες σε φυσικό περιβάλλον.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Εάν η επιχείρηση τροφοδοτείται με πάγο από άλλες επιχειρήσεις παρασκευής πάγου, ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ:
Α. Σε παραστατικό (τιμολόγιο).
Β. Σε πιστοποιητικό καταλληλόλητας του πάγου, το οποίο υποχρεούται να παρέχει η επιχείρηση που παράγει τον πάγο.»