«Παρόν και μέλλον-Εθνικές και Τοπικές διαστάσεις –Η εποχή μετά τον λιγνίτη», ήταν το θέμα της Ημερίδας που διοργάνωσαν στο Μουσείο Πτολεμαΐδας ο Όμιλος Πολιτικού Προβληματισμού Εορδαίας και η Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας.
Στη διάρκεια της Ημερίδας ακούστηκαν σημαντικές εισηγήσεις σχετικά με το νέο ενεργειακό χάρτη και το μέλλον του λιγνίτη, ενώ τα συμπεράσματα που βγήκαν ήταν χρήσιμα και ουσιαστικά για όλους τους συμμετέχοντες.
«Οι νέες οικονομικές συνθήκες στην χώρα, την Ευρώπη και τον κόσμο» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Οικονομολόγος τ. Ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η επόμενη φάση της τεχνολογίας θα φέρει πιο ανταγωνιστικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιέζοντας τις παραδοσιακές πηγές, όπως είναι ο λιγνίτης. Επομένως η περιοχή πρέπει να βγει στρατηγικά για να μπορέσει να μεταβεί ανώδυνα στη μεταλιγνιτική περίοδο. Αυτό θα είναι το «κλειδί» για να μπορέσει η περιοχή να ανταπεξέλθει στη νέα κατάσταση.
Η αξιοποίηση της λιγνιτικής οικονομίας σε τοπικό επίπεδο καθώς έχει χάσει η περιοχή σημαντικό ενεργειακό απόθεμα, είναι απαραίτητη για τα επόμενα χρόνια. Επίσης Χρειάζεται μια δυναμική στροφή στον πρωτογενή τομέα σε σχέση με τον τουρισμό».
Ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης , που ήταν ένας εκ των εισηγητών, αναφέρθηκε στο θέμα: «Η περιοχή μετά τον λιγνίτη» επισημαίνοντας τα εξής: «Εδώ και καιρό έχουμε δουλέψει στο Γραφείο Προγραμματισμού για το σχέδιο δράσης του Δήμου και έχουμε να καταθέσουμε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί με βάση τα σημερινά δεδομένα η περιοχή μας κατά την μεταλιγνιτική περίοδο.
Θέλουμε να διατηρήσουμε τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής μας, που έτσι και αλλιώς επιτυγχάνεται με την κατασκευή της 5ης Μονάδας της Πτολεμαΐδας, αλλά συγχρόνως και με την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα θα πρέπει το μειονέκτημα που έχει η περιοχή μας λόγω της βιομηχανικής ανάπτυξης, να αξιοποιηθεί και να γίνει πλεονέκτημα με την ανάπτυξη του βιομηχανικού τουρισμού, που μας χαρακτηρίζει, αλλά και με την ανάπτυξη και άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού αφού μαζικός τουρισμός δεν μπορεί να υπάρξει στην περιοχή μας. Επί πλέον η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με την προώθηση δυναμικών καλλιεργειών που γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επεκταθεί, όμως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα είναι η απόδοση των εδαφών που απαλλοτριώθηκαν και εξορύχτηκε ο λιγνίτης αφού προηγουμένως αποκατασταθούν. Τέλος ο δευτερογενής τομέας και η μεταποίηση θα πρέπει να στηριχθούν στην περιοχή μας στις πρώτες ύλες που παράγονται, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αναδειχθούν και τοπικά προϊόντα τα οποία θα μπορέσουν να πιστοποιηθούν ως προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης ή ονομασίας προέλευσης.
Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η αναπτυξιακή κατεύθυνση για την περιοχή και φυσικά ανάλογα με τις εξελίξεις και την διαμόρφωση των συνθηκών, θα πρέπει το πρόγραμμά μας να έχει και την δυνατότητα προσαρμογής, για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη περίοδος που φτάνει».
Τις «πολιτικές για την ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες», παρουσίασε η Καθηγήτρια Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Νιόβη Παυλίδου, αναφερόμενη στην σημερινή κατάσταση σε σχέση με τα ενεργειακά θέματα και στα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα που θα πρέπει να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, τα οποία θα αλλάξουν τις ενεργειακές ανάγκες χαράσσοντας και την εθνική μας στρατηγική.
Η κ. Παυλίδου έκανε λόγο και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, τονίζοντας την καλή εξοικονόμηση ενέργειας που θα πρέπει να γίνεται.
Ήταν μία άκρως ενδιαφέρουσα Ημερίδα της εργασίες της οποίας συντόνισε ο Δημήτρης Σιόλιος.