Το βραβευμένο εστιατόριο «Κοντοσώρος» έβαλε το γραφικό κεφαλοχώρι της Φλώρινας, Ξινό Νερό στο γαστρονομικό χάρτη. Η Ιλιάνα Κοντοσώρου, κόρη του αείμνηστου σεφ Νίκου Κοντοσώρου, έχει αναλάβει πλέον τα ινία και συνεχίζει τη μαγειρική παράδοση της οικογένειας, με φρέσκια ματιά. Μας μεταφέρει γεύσεις και εικόνες, για να νιώσουμε λίγο σαν να είμαστε εκεί.
Πώς είναι η καραντίνα στο Ξινό Νερό;
Δύσκολα, αλλά λίγο καλύτερα από την πόλη, φαντάζομαι. Τους μήνες που ανοίξαμε το καλοκαίρι πήγαμε πάρα πολύ καλά. Μακάρι να μπορέσουμε να δουλέψουμε τα Χριστούγεννα.
Νοέμβριος στο Ξινό Νερό ίσον…
Όμορφη φύση, ετοιμασία για τον χειμώνα, για τα Χριστούγεννα. Αυτή την εποχή τρώμε λάχανο με κρέας και χοιρινό με πρασοσέλινο. Κυρίως χοιρινό…
Πώς γιορτάζετε τα Χριστούγεννα στη Φλώρινα;
Τέτοιες μερες η Φλώρινα παρουσιάζει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Η γαστρονομία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της, με γεύσεις που ξεχωρίζουν. Το χοιρινό έχει κεντρικό ρόλο στο τραπέζι των Χριστουγέννων. Έθιμο που έρχεται πολλά χρόνια πριν, καθώς κάθε οικογένεια είχε ένα γουρούνι στην αυλή της, το οποίο έσφαζε την παραμονή των Χριστουγέννων και το αξιοποιούσε ολόκληρο. Άλλα χριστουγεννιάτικα πιάτα που φτάνουν στο τραπέζι μας, εκτός από τη «πηχτή», είναι το χοιρινό με λάχανο, οι λαχανοσαρμάδες με χοιρινό κρέας, τα λουκάνικα με πράσο καθώς και οι «τσουμιρίνες» ή «τσιγαρίδες» (τσιγαριστό χοιρινό λιπάκι).
Πώς φτιάχνετε τη βασιλόπιτα;
Εκτός από την παραδοσιακή βασιλόπιτα, φτιάχνουμε το «μάσνικ», πίτα στριφτή με σταφίδες, καρύδια, ζάχαρη και κανέλα, όπου τοποθετούμε το φλουρί. Την ίδια πίτα αλλά στην αλμυρή της εκδοχή φτιάχνουμε την ημέρα των Θεοφανίων, όπου μαζί με το φλουρί βάζουμε και ένα στάχυ και μια κλωστή. Ο τυχερός που θα βρει το φλουρί θα γίνει λέγανε έμπορος, αυτός που θα βρει το στάχυ γεωργός και όποιος βρει την κλωστή κτηνοτρόφος. Ανήμερα των Θεοφανίων μαζί με το «μάσνικ», φτιάχνουμε και τη «πηχτή», έναν μεζέ με ποδαράκια και αυτιά χοίρου, βασμένα όλα σε μια κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι σκόρδο και ξύδι. Στη συνέχεια, μένει σε ένα μέρος να πήξει, να γίνει σαν ζελέ και τότε είναι έτοιμο για σερβίρισμα.Πώς φτιάχνετε τη βασιλόπιτα; Εκτός από την παραδοσιακή βασιλόπιτα, φτιάχνουμε το «μάσνικ», πίτα στριφτή με σταφίδες, καρύδια, ζάχαρη και κανέλα, όπου τοποθετούμε το φλουρί. Την ίδια πίτα αλλά στην αλμυρή της εκδοχή φτιάχνουμε την ημέρα των Θεοφανίων, όπου μαζί με το φλουρί βάζουμε και ένα στάχυ και μια κλωστή. Ο τυχερός που θα βρει το φλουρί θα γίνει λέγανε έμπορος, αυτός που θα βρει το στάχυ γεωργός και όποιος βρει την κλωστή κτηνοτρόφος. Ανήμερα των Θεοφανίων μαζί με το «μάσνικ», φτιάχνουμε και τη «πηχτή», έναν μεζέ με ποδαράκια και αυτιά χοίρου, βασμένα όλα σε μια κατσαρόλα με αλάτι, πιπέρι σκόρδο και ξύδι. Στη συνέχεια, μένει σε ένα μέρος να πήξει, να γίνει σαν ζελέ και τότε είναι έτοιμο για σερβίρισμα.