Σε ακόμα μία θρησκευτική ύβρη προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετατρέποντας την Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.
Το βυζαντινό αριστούργημα άλλαξε θρήσκευμα και από μουσείο έγινε τόπος λατρείας των μουσουλμάνων με τις ευχές του τούρκου προέδρου.
Οι αντιδράσεις πολλές ωστόσο το μήνυμα για την λειτουργεία του χριστιανικού ναού σε τζαμί δεν ήρθε τώρα, αλλά τον Φεβρουάριο όταν η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η πρώτη προσευχή θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, όπως και έγινε.
Μάλιστα προχθές (6/5) έγιναν και τα εγκαίνια του ναού με τον Ερντογάν να καυχιέται ότι προστατεύει τα μνημεία κληρονομιάς της χώρας του.
Πρόκειται για το μνημείο με τα πλέον περίτεχνα βυζαντινά ψηφιδωτά που διασώζεται στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με την Αγία Σοφία και τη Μονή της Παμμακάριστου, η οποία επίσης λειτουργεί ως τζαμί.
Να σημειωθεί ότι ο Ναός στη Χώρα χτίστηκε το 536 κατά την Βυζαντινή περίοδο. Στο εσωτερικό του ναού απεικονίζεται η ζωή του Ιησού, αλλά και η Παναγία. Ο χριστιανικός ναός ονομαζόταν η Εκκλησία του Αγίου Σωτήρα της Χώρας. Έγινε ένα από τα πολιτιστικά και θρησκευτικά σύμβολα του Βυζαντίου.
Μονή της Χώρας – Τουρκικός Τύπος: «Όμως οι τουρίστες θαύμαζαν τα χριστιανικά ψηφιδωτά»
Η Μονή της Χώρας μετονομάστηκε σε Τζαμί Kariye και άνοιξε ξανά ως χώρος λατρείας μετά από 79 χρόνια, τονίζει η Hurriyet.
Ο ναός από την πρώτη μέρα προσέλκυσε το ενδιαφέρον από ντόπιους και ξένους επισκέπτες, ωστόσο αυτό που παρατηρήθηκε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, είναι ότι το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν στραμμένο στα χριστιανικά ψηφιδωτά που παρέμειναν στον εξωτερικό χώρο του ναού για να προσεύχονται οι χριστιανοί.
Το εξοργιστικό είναι ότι κάλυψαν με γύψο τοιχογραφίες αιώνων ώστε να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.
Στην τουρκική εφημερίδα μίλησαν δυο Αμερικανοί αρχιτέκτονες οι οποίοι χαρακτήρισαν τον ναό «αριστούργημα» και έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην «βυζαντινή αρχιτεκτονική του ναού». «Είναι ένα μέρος που προκαλεί δέος. Καταπληκτική αρχιτεκτονική. Υπάρχει τόσο θρησκεία όσο και ιστορία στους τοίχους.» τόνισαν.
Μάλιστα η Φάτμα μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου, δήλωσε στην Hurriyet ότι «οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά είναι πολύτιμα τόσο από την άποψη της ιστορίας της τέχνης όσο και της ιστορίας των θρησκειών.»