ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ παρατεταμένης αφωνίας, που ακολούθησαν τη δήλωση πρόθεσης του Πρωθυπουργού για τους λιγνίτες, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έσπασε η σιωπή της Κυβέρνησης απέναντι στα καυτά ερωτήματα της Δυτικής Μακεδονίας. Η σιωπή αυτή της κόστισε πολιτικά καθώς ο δημόσιος μονόλογος των λιγνιτόφιλων είχε δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα εναντίον της κυβέρνησης, και φυσικά ένα ισχυρό αίσθημα φόβου και αγωνίας στους πολίτες για το μέλλον.
ΚΑΤ΄ΑΡΧΑΣ απαντήθηκε το ερώτημα του “γιατί τώρα;”. Ο Υπουργός Ενέργειας και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, επικαλέστηκαν στοιχεία για την εξέλιξη του κόστους λιγνιτικής κιλοβατώρας, αλλά και για τη διαφορά στο κόστος της κιλοβατώρας η οποία προέρχεται από λιγνίτη και άλλα καύσιμα. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, το κόστος της λιγνιτικής κιλοβατώρας είναι έως και διπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος από αυτό του φυσικού αερίου, ενώ η διαφορά αυτή έχει αυξητική τάση λόγω της αυξητικής τάσης στο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ, ενδεχομένως η ΔΕΗ του 2010 να είχε την αντοχή να απορροφήσει το επιπλέον κόστος, όμως η ΔΕΗ του 2020 φαίνεται να έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά φλερτάροντας με τη χρεοκοπία προ λίγων μηνών.
ΕΠΕΙΤΑ, έδωσε το πρώτο στίγμα για το αντίδοτο στις αντικειμενικά καταστροφικές συνέπειες της απολιγνιτοποίησης για τη Δυτική Μακεδονία. Οι εξαγγελίες σίγουρα είναι μόνο εξαγγελίες χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και οδικό χάρτη, όμως το περιεχόμενο τους ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες της τεχνοκρατικής, επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της περιοχής. Ειδική οικονομική ζώνη, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, εκτενείς χωματουργικές εργασίες αποκατάστασης ορυχείων, κατασκευή Φ/Β πάρκου, και προσδοκία για ερευνητικό πλούτο με πυλώνα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ήταν εξαγγελίες για τις οποίες ούτε ο πιο αισιόδοξος Δυτικομακεδόνας θα μπορούσε να αναμένει. Συμπληρωματικά, η πολιτική δέσμευση για διασφάλιση λειτουργίας των Τηλεθερμάνσεων και για τη διατήρηση του μειωμένου κόστους στο ηλεκτρικό ρεύμα για τους πολίτες, έρχονται να ικανοποιήσουν τμήμα των αιτημάτων της κοινωνίας.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ περιμένει άμεσα θετική εξέλιξη στην υλοποίηση όλων των παραπάνω στην πράξη, και αποτελέσματα από τις θετικές τους συνέπειες. Δικαίως η κοινωνία αγωνιά, γιατί η Κυβέρνηση αποφάσισε πρώτα να ανακοινώσει ότι γκρεμίζει, και μετά να ανακοινώσει ότι θα χτίσει. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση της ΝΔ βρέθηκε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο, φέρνοντας απέναντι της – δικαίως ή αδίκως θα το κρίνει η Ιστορία – τους εκατοντάδες διαδηλωτών, αλλά και μια φοβισμένη κοινή γνώμη που αισθάνθηκε ότι αποφασίζουν γι’ αυτήν χωρίς αυτήν.
ΤΕΛΟΣ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιβίωση της Δυτικής Μακεδονίας για τα επόμενα 5-10 χρόνια περνάει μέσα από την επιβίωση της χρεοκοπημένης ΔΕΗ. Η κατάργηση των ΝΟΜΕ, η άνοδος της χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής της Εταιρίας, αλλά και οι γενναίες αυτοχρηματοδοτούμενες εθελούσιες έξοδοι τμήματος του προσωπικού πιστώνονται στα θετικά της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου. Σε αυτό το μεταβατικό διάστημα, οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να επιδιώξουν την καύση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων λιγνίτη, χωρίς λειτουργικά προβλήματα στο εσωτερικό της ΔΕΗ.