Έντονη αντίδραση έχει προκληθεί στην Ουκρανία – με δεδομένη την απειλή της Ρωσίας – από την επίμονη άρνηση της Γερμανίας να της προμηθεύσει αμυντικά όπλα, όπως της ζητά η κυβέρνηση του Κιέβου. Όλοι μιλούν, πλέον, για ανοικτή υποστήριξη προς τον Πούτιν. Εξ άλλου, το διακύβευμα δεν είναι παρά ο Nord Stream 2.
Ερωτηθείσα, μάλιστα, σχετικά, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, ισχυρίστηκε ότι «ο πιο αποτελεσματικός μοχλός που έχουμε για να στηρίξουμε την Ουκρανία είναι η κατηγορηματική και, κυρίως, η ομόφωνη δέσμευση της ΕΕ, της G7 και του ΝΑΤΟ», δίνοντας έμφαση στη διπλωματική οδό.
Ο καγκελάριος Σολτς, άλλωστε, σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, επανέλαβε τη γνωστή καραμέλα, ότι «εδώ και χρόνια η κυβέρνηση χαράσσει καθαρή γραμμή επί του θέματος, δηλαδή σε περιοχές κρίσης δεν κάνουμε εξαγωγές και δεν στέλνουμε θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία».
Ωστόσο, τα γεγονότα μάλλον διαψεύδουν τον Γερμανό καγκελάριο.
Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία κατέχει την 5η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές όπλων.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, το 2021 εξήγαγε όπλα αξίας 9,35 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 61% σε σύγκριση με το 2020. Αυτό ξεπέρασε το προηγούμενο ποσό ρεκόρ των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019.
Οι 10 κορυφαίες χώρες που αγόρασαν όπλα από τη Γερμανία το 2021 είναι: Αίγυπτος (4,33 δισ. ευρώ), Ηνωμένες Πολιτείες (1,01 δισ. ευρώ), Ολλανδία (821 εκατ. ευρώ), Σιγκαπούρη (630 εκατ. ευρώ), Αυστραλία (264 εκατ. ευρώ), Ηνωμένο Βασίλειο (226 εκατ. ευρώ), Νότια Κορέα (187 εκατ. ευρώ), Αυστρία (170 εκατ. ευρώ), Βραζιλία (144 εκατ. ευρώ) και Ελβετία (137 εκατ. ευρώ). Φυσικά, ο κατάλογος των υπολοίπων χωρών είναι μακρύς.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι, όπως αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Μέρκελ- της οποίας υπουργός Οικονομικών ήταν ο νυν καγκελάριος Σολτς – είχε εγκρίνει εξαγωγές όπλων αξίας 4,91 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο κατά τις τελευταίες εννέα ημέρες της, συμπεριλαμβανομένων πολλών στην Αίγυπτο, η οποία είναι γνωστό ότι εμπλέκεται σε ένοπλες διενέξεις στην Υεμένη και τη Λιβύη και έχει επικριθεί για μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Υπάρχουν όμως κι άλλες χώρες που έχουν παρέμβει στρατιωτικά στον πόλεμο της Υεμένης από το 2015 και έχουν λάβει επίσης γερμανικά όπλα, ανάμεσά τους η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ.
Επίσης, η καλή μας γείτων, η Τουρκία, έχει αγοράσει τεράστιες ποσότητες εξοπλισμού από τη Γερμανία, μολονότι εμπλέκεται σε συρράξεις στη Συρία και τη Λιβύη. Συγκεκριμένα, το 2019 ήταν η πρώτη χώρα στη λίστα εξαγωγών όπλων της Γερμανίας. Πρόσφατα, οι πωλήσεις μετριάστηκαν κάπως. Συμβαίνει, δε, το εξής παράδοξο: Η ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα, η Γερμανία, όμως, να εξακολουθεί να της πουλά όπλα!
Ο Πίτερ Βέτσεμαν από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) επιβεβαιώνει στη DW ότι, μόλις πρόσφατα, η Γερμανία έστειλε όπλα σε περιοχές κρίσης. «Προφανώς και δεν είναι αλήθεια ότι η Γερμανία δεν προμηθεύει όπλα σε χώρες εμπλεκόμενες σε πολεμικές διενέξεις, υπάρχουν πολλά παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν ότι έχουν γίνει εξαγωγές γερμανικών όπλων με τη συγκατάθεση της γερμανικής κυβέρνησης, με την ιδιαίτερη υποστήριξή της, ακόμα και από την ίδια την κυβέρνηση».
Και όπως εύστοχα παρατηρεί ο Dietmar Bartsch, πρόεδρος του αριστερού κόμματος Die Linke, «Προφανώς, όποιος κάνει τον περισσότερο πόλεμο, παίρνει και τα περισσότερα όπλα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».
Συμπέρασμα: Η πανίσχυρη γερμανική πολεμική βιομηχανία – ναι, αυτή που αιματοκύλησε δυο φορές τον πλανήτη! – δεν σβήνει ποτέ τις μηχανές της. Πουλά όπλα à la carte, όπου τη συμφέρει και σε όποιον τη συμφέρει, αποφέροντας τεράστια κέρδη τόσο στο γερμανικό κράτος, όσο και… «στον «Μπράουν, τον Φίσερ και τον Κραφτ». Άλλωστε, το παιχνίδι των εξοπλισμών, όχι μόνο δεν τελειώνει ποτέ, αλλά εμπλέκονται σ’ αυτό και πάρα πολλά βρώμικα συμφέροντα. Γι’ αυτό και δεν είναι λίγοι αυτοί που επιχαίρουν όταν χύνεται αίμα σε κάποιο μέρος του πλανήτη, αν δεν το επιδιώκουν κιόλας!
Πληροφορίες από Deutsche Welle, Die Welt, euractiv.com, tradingeconomics.com