Ενδιαφέρον έχει η μάχη για μία θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Φλώρινα, που έχει γίνει αντικείμενο προβληματισμού στο κόμμα, καθώς ο νομός, όπως και συνολικά η δυτική Μακεδονία είναι ένα από τα στοιχήματα του κυβερνώντος κόμματος για τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, αλλά και την κρίση ακρίβειας, αφήνουν έντονα το στίγμα τους στην τοπική κοινωνία, η οποία ήδη ερευνάται μέσω δημοσκοπήσεων ως προς τις προθέσεις ψήφου τόσο σε επίπεδο κομμάτων, όσο και σε επίπεδο υποψηφίων βουλευτών. Το αναπτυξιακό έλλειμμα, τα χαμηλά εισοδήματα και η απουσία της Πολιτείας διαχρονικά από την προοπτική του νομού, ανακάτεψαν την πολιτική τράπουλα από το 2000 και μετά ουκ ολίγες φορές.
Πλέον είναι διάχυτη η εντύπωση στους πολίτες, ανεξάρτητα από την κομματική τοποθέτησή τους, ότι οι δυο βουλευτές ως προσωπικότητες, που θα επιλεγούν για να εκπροσωπήσουν τον νομό, πρέπει να έχουν προσβάσεις στην κεντρική διοίκηση των κομμάτων και της χώρας, προκειμένου η περιοχή να ξαναμπεί στο προσκήνιο και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, να δοθούν τα κίνητρα και να αντικατασταθεί η στασιμότητα πολλών ετών πια με την είσοδο στην ανάπτυξη.
Στη Φλώρινα, που έχει δυο έδρες, τις οποίες μοιράζονται παγίως τα τελευταία 20 χρόνια το πρώτο με το δεύτερο κόμμα, στόχος της ΝΔ είναι να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους που έχασε στην πορεία των ετών από το 2000 και ειδικά μετά τον καταστροφικό (εκλογικά) Μάιο του 2012, ο οποίος περιόρισε κάτω από το μισό τις ψήφους που λάμβανε το κόμμα στο νομό.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπεριέλαβε τη Φλώρινα στην κινητροδότηση συνολικά της δυτικής Μακεδονίας (αναπτυξιακός νόμος, πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης, φυσικό αέριο κτλ.), όμως οι επενδύσεις περιορίζονται σε συγκεκριμένες θεματικές, χωρίς να αξιοποιούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, όπως τουλάχιστον περιγράφουν παράγοντες της αγοράς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναμένεται και στις επόμενες εκλογές να λάβουν από μία έδρα στη Φλώρινα. Όμως η μάχη πρέπει κι από τους δυο να δοθεί για τις ψήφους. Κι εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την ισχυρή προσωπικότητα, που ακούει στο όνομα Πέτη Πέρκα.
Από την άλλη, η ΝΔ εκπροσωπείται από τον Γιάννη Αντωνιάδη, ο οποίος εξελέγη βουλευτής το 2015 και το 2019, ενώ ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2009.
Η μάχη των ψήφων
Για να έχει κάποιος μια εικόνα της πορείας των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του νομού, πρέπει να ανατρέξει στα εκλογικά αποτελέσματα από το 2000 και μετά.
Το 2000 η ΝΔ είχε το υψηλότερο ποσοστό της (51,21%) και τις περισσότερες ψήφους της τελευταίας εικοσαετίας (22.072), με το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο (17.365 ψήφοι, ποσοστό 40,29%).
Το 2004 η ΝΔ είχε περιορισμένες απώλειες, όπως και το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τα ποσοστά τους να διατηρηθούν περίπου ίδια.
Στις εκλογές του 2007 η ΝΔ παρέμεινε πρώτο κόμμα, με ποσοστό όμως 48,17% και 20.526 ψήφους, ενώ ανάλογη φθορά είχε και το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 39,26% και 16.729 ψήφους.
Το 2009 Το ΠΑΣΟΚ κάνει στο νομό τη μεγάλη ανατροπή και περνά πρώτο κόμμα, με ποσοστό 44,02% και 17.984 ψήφους, ενώ η ΝΔ περιορίζεται στο 41,63% και στις 17.008 ψήφους.
Τον Μάιο του 2012 η ΝΔ επανακάμπτει στην πρώτη θέση, χωρίς όμως να κατορθώσει να πλησιάσει στα ποσοστά του παρελθόντος, ούτε καν του 2009. Οι απώλειες είναι σημαντικές. Το κόμμα λαμβάνει ποσοστό 29,59% και μόλις 10.578 ψήφους (τις λιγότερες που έλαβε ποτέ), ενώ ανάλογη είναι και η εικόνα του δεύτερου ΠΑΣΟΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ισχυροποιείται από τότε στον νομό. Το ΠΑΣΟΚ πήρε ως δεύτερο κόμμα 5.842 ψήφους και ποσοστό 16,34%.
Τον Ιούνιο του 2012, όταν πλέον είχε εδραιωθεί η αλλαγή των πραγμάτων στην πολιτική σκηνή, η ΝΔ αυξάνει ποσοστό και ψήφους (33,98% και 11.844 ψήφοι), ενώ δεύτερο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (23,72% και 8.268 ψήφοι).
Στις εκλογές του 2015 η ΝΔ χάνει γι’ ακόμη μια φορά την πρωτιά στο νομό, παρότι αυξάνει ποσοστό και ψήφους. Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 36,29% και 12.487ψήφους, ενώ η ΝΔ λαμβάνει 35,02% και 12.050 ψήφους.
Το 2019 η ΝΔ είναι και πάλι πρώτο κόμμα στη Φλώρινα, με ποσοστό 39,02% και 12.701 ψήφους, με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 35,51% και 11.556 ψήφους.
Η μάχη των προσώπων
Σε επίπεδο προσώπων, το βαρύ βουλευτικό χαρτί του νομού ήταν διαχρονικά ο Γιώργος Λιάνης.
Σήμερα, στη ΝΔ, πέρα από τη διατήρηση της πρωτιάς στο νομό, για τις επόμενες εκλογές στόχος είναι η κατάρτιση ενός ψηφοδελτίου, που θα δημιουργήσει αίσθηση στην τοπική κοινωνία και θα είναι ελκυστικό, λόγω της προοπτικής που θα δίνουν τα πρόσωπα.
Δυο δεδομένα για το επόμενο ψηφοδέλτιο:
1. Ο εν ενεργεία βουλευτής Γιάννης Αντωνιάδης θα είναι ο ένας σίγουρος υποψήφιος.
2. Η ποσόστωση υπαγορεύει στα τέσσερα ονόματα του ψηφοδελτίου οι δυο να είναι γυναίκες.
Υπό αυτές τις δεσμεύσεις, οι κινήσεις του κομματικού μηχανισμού θα πρέπει να εστιάσουν στην κάλυψη πιθανώς μόνον μιας θέσης άνδρα υποψηφίου.
Οι πολιτεύτριες του 2019 Λεμονιά Μπούτσκου και Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιες. Άλλωστε ήταν και οι δυο κοντά σε ψήφους και κατέλαβαν τη δεύτερη και τρίτη θέση, πολύ πίσω από τον κ. Αντωνιάδη.
Δεν κατάφερε να πάρει ικανοποιητικές ψήφους ο κ. Ιωάννης Μίσκας, ο οποίος ήρθε τέταρτος στις εκλογές του 2019, με τριψήφιο αριθμό ψήφων. Συνεπώς, θεωρείται ότι δεν θα τεθεί καν θέμα εκ νέου υποψηφιότητάς του.
Για τη θέση που μένει ελεύθερη υπάρχουν διάφορες σκέψεις και προθέσεις. Κατ’ αρχήν ο πρώην βουλευτής, Στάθης Κωνσταντινίδης, έχασε την πρωτοκαθεδρία στο νομό το 2015 από τον κ. Αντωνιάδη, ενώ δεν ήταν καν υποψήφιος το 2019, οπότε δύσκολα θα επανέλθει στο ψηφοδέλτιο, αφού δεν μπορεί να σηματοδοτήσει κάποια ανανέωση. Ο δε τρίτος των εκλογών του 2015, Σωτήρης Βόσδου, είναι πλέον αντιπεριφερειάρχης.
Ενδιαφέρον συνεπώς για την ελεύθερη θέση του ψηφοδελτίου δείχνουν δυο στελέχη. Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Κιοσές, και ο πρόεδρος του “Μποδοσάκειου” νοσοκομείου, Σταύρος Παπασωτηρίου. Το προβάδισμα φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει ο κ. Παπασωτηρίου, ο οποίος στήριξε διαχρονικά το κόμμα στο νομό, ενώ από τον Ιανουάριο του 2020, όταν ανέλαβε το σημαντικότερο νοσοκομείο της δυτικής Μακεδονίας, κέρδισε τόσο σε αναγνωρισιμότητα, όσο και σε αξία, καθώς αποδείχθηκε αποτελεσματικός, σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο, που είναι το μόνο το οποίο χαρακτηρίστηκε αναφοράς για την πανδημία του κορωνοϊού. Επίσης, το όνομα του κ. Παπασωτηρίου συζητείται έντονα σε όλο το νομό, ενώ έχει και σημαντικές πολιτικές φιλίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Παρόλα αυτά, η πρώτη μάχη για την είσοδο στο ψηφοδέλτιο δεν είναι για τη ΝΔ ο πόλεμος. Μπορεί όμως να καθορίσει και το αποτέλεσμα του “πολέμου”, που θα είναι και στις επόμενες εθνικές εκλογές αμφίρροπος…
Πηγή: https://www.voria.gr