ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
- Καταρτίστηκε το Πρόγραμμα Σπουδών – Πόσοι καθηγητές θα απαιτηθούν
Με το πρόγραμμα σπουδών του νέου τμήματος Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα να έχει καταρτιστεί και ενώ προχωράει ο σχεδιασμός για την στελέχωσή του από καθηγητές, μια «ανάσα» πριν την ολοκλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων από τους αποφοίτους (μετά την παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας και τη στάση αναμονής που κρατάει πανελλαδικά ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα λειτουργίας από τον Σεπτέμβρη, των νέων Πανεπιστημιακών τμημάτων), ο υπεύθυνος του τμήματος Στέργιος Μαρόπουλος διαβεβαιώνει πως το τμήμα θα λειτουργήσει κανονικά και ήδη λαμβάνεται μέριμνα για όλα τα επί μέρους ζητήματα.
Αναλυτικότερα, ο ίδιος αναφέρθηκε τόσο στις σημαντικές προοπτικές του τμήματος, στις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης για τους αποφοίτους του, στις ανάγκες που υπάρχουν στην παρούσα φάση για την ομαλή λειτουργία του από Σεπτέμβρη, αλλά και τα βήματα που θα χρειαστούν.
Στέγαση
Ο κ. Μαρόπουλος επεσήμανε, αρχικά, πως μετά από συνεννόηση, το τμήμα για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θα στεγαστεί με το τμήμα Μαιευτικής, με το οποίο οι φοιτητές της Εργοθεραπείας θα έχουν κοινά μαθήματα αλλά και εργαστήρια. «Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας επαρκεί το κτήριο της μαιευτικής αλλά ήδη αναζητούμε πιο μόνιμες δομές για το δεύτερο έτος και έπειτα», τονίζει ο κ. Μαρόπουλος. Ήδη σε σχετικές συζητήσεις με τον νυν αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης και νεοεκλεγέντα δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, έπεσαν στο «τραπέζι» δύο λύσεις. Η πρώτη αφορά το οικόπεδο που στεγάζεται το ΕΠΑΛ, στο οποίο μπορεί να γίνει ένα νέο κτήριο, μεταλλικό, το οποίο θα στεγάσει μελλοντικά και εστιατόριο και κυλικείο και γραφεία κ.ο.κ. Αυτό μπορεί να γίνει σύντομα, μέχρι το επόμενο Πάσχα. Επίσης, υπάρχει η σχέση να αναγερθεί νέο κτήριο σε γειτονικό οικόπεδο, ώστε να γίνει η Σχολή Υγείας, καλύπτοντας τις ανάγκες και για το μελλοντικό τμήμα Εργοθεραπείας, που υπάρχει στα «χαρτιά» και μπορεί να λειτουργήσει στο μέλλον.
Καθηγητές – Πρόγραμμα σπουδών
Σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό, στην παρούσα φάση το τμήμα στελεχώθηκε από 5 μέλη ΔΕΠ, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όπως ορίστηκαν από την προσωρινή γενική συνέλευση, μερικοί εκ των οποίων θα διδάξουν και στο νέο τμήμα, αλλά και στη μαιευτική. Επίσης, όπως απάντησε ο κ. Μαρόπουλος, το τμήμα θα λειτουργήσει με 4 συμβασιούχους (έκτακτο προσωπικό) αλλά και 4 μόνιμους που εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν το χειμώνα (από τις 29 μονίμων που ενέκρινε το Υπουργείο).
Επίσης, έχει εκδοθεί το πρόγραμμα σπουδών της σχολής, λειτουργεί η σχετική ιστοσελίδα και υπάρχει συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών, όπου χορηγεί και τα επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία είναι διασφαλισμένα, όπως τόνισε ο ίδιος.
«Δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τη λειτουργία του τμήματος»
Ο κ. Μαρόπουλος επεσήμανε, επίσης, ότι ο ίδιος εκτιμάει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη λειτουργία του τμήματος , μάλιστα επεσήμανε πως το Τμήμα Εργοθεραπείας μαζί με το Πολυτεχνείο, θα αποτελέσουν το «ναυαρχίδα» του Πανεπιστημίου. «Θα φέρει κόσμο με υψηλό επίπεδο, πολύ υψηλή βάση, άνω των 18.000 μορίων. Ήδη έχουμε αρκετά τηλεφωνήματα από γονείς που μας ενημερώνουν ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και το έχουν δηλώσει στα μηχανογραφικά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος προσέθεσε πως οι απόφοιτοι της σχολής έχουν 100% επαγγελματική αποκατάσταση για τους αποφοίτους.
«Να το στηρίξουν οι τοπικοί φορείς»
Ο ίδιος υπερθεματίζει τη λειτουργία του τμήματος και απευθύνει κάλεσμα στήριξης από τους τοπικούς φορείς. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήταν όνειρο ετών να γίνει τέτοιο τμήμα στη Βόρεια Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς που θα γίνει στην Πτολεμαΐδα. Χρειάζεται η υποστήριξη των τοπικών φορέων, της δημοτικής αρχής. Ξεκινάει σήμερα και πρέπει να βοηθηθεί, αφού πρόκειται για ένα τμήμα υψηλών προδιαγραφών. Θα χρειαστεί υποστήριξη και στο κομμάτι της κλινικής άσκησης, από κέντρα αποκατάστασης (λ.χ. του Αμυνταίου και της Κιβωτού), από κεντρικές κλινικές, γηροκομεία, ΚΑΠΗ, φυλακές κ.ο.κ.), τονίζει ο κ. Μαρόπουλος.
Τέλος, επισημένει πως προλαβαίνουν να είναι έτοιμοι για τη λειτουργία του, ήδη έχει αναλάβει έργο η επιτροπή και «εγγυόμαστε ότι όλα τα πάνε καλά και θα πιέσουμε τους τοπικούς άρχοντες να το στηρίξουν. Ήδη μιλάμε με γονείς, στους οποίους έχουμε εγγυηθεί ότι υπάρχουν οικήματα που θα στεγάσουν τους φοιτητές, ενώ ζητούμε τώρα να υπάρξει και συγκοινωνία από το οίκημα από προς την πόλη». Μάλιστα για τη συγκοινωνία, σήμερα δεν υπάρχει στον αστικό ιστό της πόλης, αλλά όπως τόνισε ο κ. μαρόπουλος, μετά από συζήτηση με τον κ. Πλακεντά, θα υπάρξει μέριμνα ώστε να μέχρι τον Σεπτέμβριο όλα αυτά τα τεχνικά ζητήματα να έχουν λυθεί.
Info:
Για περισσότερες πληροφορίες για το τμήμα Εργοθεραπείας, το πρόγραμμα σπουδών κ.α., δείτε αναλυτικότερα την ιστοσελίδα του τμήματος εδώ https://ot.uowm.gr/