Πολύ κακό για το τίποτα!
Θέμα στην τοπική κοινωνία της Πτολεμαΐδας, και όχι μόνο, έγινε ένα βίντεο που παρουσίασαν πριν τρεις μέρες στην τηλεοπτική τους εκπομπή οι Ράδιο Αρβύλα.
Όπως αναφέρει δε στο χθεσινό της σημείωμα η στήλη του ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ «Η άποψη μας», πολλοί ενοχλήθηκαν με το βίντεο αυτό όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις που υπήρξαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αλλά υπήρξαν και άλλοι, «και μάλιστα περισσότεροι (!) […] Πτολεμαϊδιώτες που συμφωνούσαν με την λογική του βίντεο, και υπερθεμάτισαν.»
***
Η άποψη μας;
Πάντα έχει σημασία όχι τι λέει κάποιος, αλλά ποιος το λέει.
Το χιούμορ που χρησιμοποιούν και ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να κάνουν σάτιρα οι Ράδιο Αρβύλα δεν είναι πάντα και ο πιο πετυχημένος (σ. σ. κάποιοι τα χαρακτηρίζουν και ως παρωχημένα, πρόχειρα και αδικαιολόγητα τραβηγμένα) με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι και άστοχοι.
Το ότι οι εκπομπές τους έχουν μεγάλη τηλεθέαση, γεγονός αναμφισβήτητο, δεν σημαίνει πως οτιδήποτε εκπέμπουν είναι καλώς καμωμένο και άρα θα πρέπει να γίνει και αποδεκτό απ’ όλους.
Ένα τηλεοπτικό προϊόν είναι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Ένα εφήμερο προϊόν που αφού κάνει τον κύκλο του θα ξεχαστεί, όπως συμβαίνει πάντα.
Η Πτολεμαΐδα έχει μια συγκεκριμένη ταυτότητα, που διαμορφώνεται και καθορίζεται από το παρελθόν, το παρόν και φυσικά το μέλλον της, την οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αλλοιώσει ή να αμαυρώσει ένα ατυχές βίντεο λίγων δευτερολέπτων.
Άρα, στην περίπτωση αυτή ίσως θα έπρεπε να δούμε αυτό που συνέβη ως «πολύ κακό για το τίποτα», για να δανειστούμε και τον τίτλο μιας από τις θεατρικές κωμωδίες του Σαίξπηρ.
***
Βέβαια, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και το γεγονός πως όπως σημειώνει στη στήλη «Η άποψη μας» ο χθεσινός ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ οι περισσότεροι Πτολεμαϊδιώτες που σχολίασαν το βίντεο αυτό στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης συμφωνούσαν με τη λογική του και υπερθεμάτιζαν!
Γιατί άραγε;
Θεωρούν πώς κάτι δεν πάει καλά στην πόλη, ή έχουν θυμώσει μαζί της για κάποιο λόγο και αντιδρούν έτσι;
Είναι λογικό και αναμενόμενο σε κάθε κοινωνία να υπάρχουν πάντα και εκείνα τα μέλη της που θα την κρίνουν αρνητικά, για διαφορετικούς, πιθανότατα, λόγους ο καθένας.
Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο να μην είναι όλοι ευχαριστημένοι με όλα.
Αν όμως, όντως δεν αρέσει σε κάποιους ο τόπος μας, τότε το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να κινητοποιηθούν και αυτοί και να συμβάλουν με όποιο τρόπο μπορούν για να γίνει καλύτερος και να αισθάνονται κι εκείνοι πιο ευχαριστημένοι.
Η επιστροφή των… νοικοκυραίων!
Μια άκρως ενδιαφέρουσα και… πρωτοποριακή τοποθέτηση έκανε προχθές στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία κ. Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2023.
Όπως τόνισε στη τοποθέτηση του, το νέο που θέλει να φέρει «είναι η επιστροφή στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα. Στην Ελλάδα που ο νοικοκύρης είχε το σπίτι του καθαρό, τηρούσε τους κανόνες, τους νόμους, είχε ενδιαφέρον για τον γείτονά του».
***
Λέτε να τα καταφέρει τελικά και να βρεθούμε όλοι μας, μετά από κάποιο διάστημα, (σ. σ. όλα θέλουν το χρόνο τους, γι’ αυτό ας μην είμαστε, όπως συνήθως, ανυπόμονοι), με μια σκούπα στο χέρι και να καθαρίζουμε νύχτα μέρα το σπίτι μας για να λάμπει;
Κι όχι μόνο αυτό αλλά να κάνουμε το ίδιο και με το σπίτι του γείτονα, αν διαπιστώσουμε πως αυτός δεν δρα αναλόγως;
Πολύ πιθανόν και τίποτα δεν αποκλείεται σ’ αυτή τη ζωή και σ’ αυτή τη χώρα του ζούμε…
Σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων και των νόμων εκεί νομίζουμε πως θα χρειαστεί λίγος παραπάνω, έως πολύ παραπάνω, χρόνος καθώς είναι σε όλους γνωστό και γενικώς αποδεκτό πως είναι μέσα στο DNA μας το να μην τους υπακούμε με ιδιαίτερο ζήλο, ειδικά αν είμαστε σίγουροι πως δεν μας βλέπει κανείς και κυρίως κάποιο όργανο της τάξης.
***
Πάντως η τοποθέτηση του αυτή σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και από πολλούς.
Από τα όσα διαβάσαμε σχετικά επιλέξαμε αυτό που έγραψε η Εφημερίδα των Συντακτών, μέσο ενημέρωσης που εκφράζει κυρίως το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, στη στήλη της ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ.
Ανέφερε, λοιπόν, ότι:
«Μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη δεκαετία του ‘50, στο μετεμφυλιακό κράτος αλλά και στην επταετία, τότε που… κοιμόμασταν με τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά. Μας θύμισε και τον Ευάγγελο Αβέρωφ, που έλεγε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πως η Νέα Δημοκρατία είναι «το κόμμα των νοικοκυραίων».
Όπως έλεγε και ένα ποίημα του Ασημάκη Πανσέληνου (Έντιμος Βίος): “Αμέριμνη η ζωή του νοικοκύρη δεν κάνει τούμπες, δεν έχει φτερά και κάποτε σκυμμένος στο ποτήρι στο σκύψιμο γυρεύει τη χαρά”.»