Για τον υγειονομικό χάρτη στη Δυτική Μακεδονία και την όλη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά και την περιβόητη μελέτη για το νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη, που παρήγγειλε ο δήμος και για την οποία έχουν υπάρξει αντιδράσεις και τελευταία, μίλησε στο Realfm και στους δημοσιογράφους κ.κ. Ψάλτη – Χατζηδημητρίου, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.ΔΥ.Μ. (Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Δ. Μακεδονίας».
Ο ίδιος, αρχικά, αναφέρθηκε στις ελλείψεις και το πρόβλημα υποστελέχωσης γιατρών στα νοσοκομεία της Δ. Μακεδονίας, λέγοντας πως σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν 27-35 κενές οργανικές θέσεις με το ποσοστό στην Κοζάνη να είναι στο 45%. Ο ίδιος έκανε λόγο για υποστελέχωση στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, στις ΜΕΘ, στις Παθολογικές Κλινικές, αλλά και για αποψίλωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αφού οι γενικοί γιατροί καλύπτουν «τρύπες και κενά του συστήματος».
Για την επίμαχη μελέτη, τόνισε πως χρηματοδοτήθηκε και εκπονήθηκε από εταιρεία για λογαριασμό του δήμου Κοζάνης και δεν μιλάει για συγχώνευση αλλά για κατάργηση νοσοκομείων, εξηγώντας ότι αναφέρεται σε ένα μοντέλο με ένα νοσοκομείο κέντρο κόμβου και δορυφορικά νοσοκομεία – μονάδες ημερήσιες νοσηλείας, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας που δεν απαιτείται νοσηλεία πέραν των 24 ωρών στη Δ. Μακεδονία.
«Η μελέτη προβλέπει τριτοβάθμιο νοσοκομείο και θα διοχετεύεται όλα εκεί και τα νοσοκομεία θα γίνουν μονάδες ημερήσιας νοσηλείας. Στην Κοζάνη θα έχει ογκολογική, στην Πτολεμαΐδα γυναικολογική – μαιευτική και κέντρο μαστού κ.ο.κ..», σημείωσε, λέγοντας πως για 250.000 κατοίκους στη Δ. Μακεδονία με τεράστιες αποστάσεις από τα χωριά, η υγεία πρέπει να συνεχίσει να θεωρείται σαν αγαθό:
«Εμείς θεωρούμε την υγεία σαν αγαθό. Αν διαβάσει κάποιον την μελέτη, μιλάει για οικονομικούς όρους, ευαγγελίζεται έναν εξορθολογισμό όχι από τη σκοπιά των αναγκών, αλλά λες και μιλάμε για ένα τουριστικό θέρετρο ή μόνο την πληρότητα του νοσοκομείου. Η πανδημία μας απέδειξε ότι κανείς δεν περισσεύει και όλα τα νοσοκομεία είναι χρήσιμα», είπε χαρακτηριστικά.
Αναρωτήθηκε από πού και ως που ο δήμαρχος Κοζάνης εκπονεί μια τέτοια μελέτη και με τη μελέτη του παύει τα νοσοκομεία των άλλων πόλεων, σημειώνοντας πως «εμείς δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτό», λέγοντας πως τα νοσοκομεία θέλουν ενίσχυση και η θεραπεία του πολίτη στον τόπο του δεν μπορεί να πάει περίπατο.