Την διαφωνία μεταξύ της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης του δήμου Κοζάνης, εγείρει το αίτημα εταιρείας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην περιοχή, με την Κίνηση Κοζάνη τόπος Να Ζεις, να ζητάει να γίνει καταγραφή των εκτάσεων και έπειτα να δίνονται ανάλογες άδειες κατά προτεραιότητα, σε ενεργειακές κοινότητες, για να υπάρχει όφελος προς την κοινωνία. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών ζητάει από τον δήμο να μην βγάζει μεμονωμένα εκτάσεις προς δημοπράτηση, θίγοντας και εκείνος το θέμα ανάγκης σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων.
Ειδικότερα, στην απόφαση που καλείται να πάρει το σημερινό (κεκλεισμένων των θυρών) δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης αναφορικά με την παραχώρηση έκτασης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δημοτικές κοινότητες, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας.
Ο κ. Μαλούτας σχολίασε πως δεν αφορά παραχώρηση έκτασης, αλλά ακολουθείται μια διαδικασία, δημοπρατείται ο χώρος και όποιος προσφέρει τα περισσότερα λαμβάνει το χώρο και σε αυτό θα κληθεί να αποφασίσει το Δ.Σ. “Διεκδικούμε και προσπαθούμε κάθε φορά το τίμημα και τα οφέλη του δήμου και των κοινοτήτων να είναι τα υψηλότερα δυνατά”, απάντησε ο κ. Μαλούτας.
Απάντησε, επίσης, ότι προχωράει ο σχεδιασμός της ενεργειακής κοινότητας, ενώ τόνισε πως είχε συνάντηση με τον σύνδεσμο φωτοβολταϊκών, λέγοντας πως η προσπάθεια του δήμου να στηρίξει τοπικές πρωτοβουλίες είναι “αδιαπραγμάτευτη”.
Απάντησε επίσης ότι μέχρι σήμερα εκτάσεις που έχουν δεσμευθεί για μεγάλα φωτοβολταϊκά, έτρεξαν με ανάλογες διαδικασίες. “Είναι πολύ μικρό μέρος της διαθέσιμης κτηματικής περιοχής του δήμου Κοζάνης”, σχολίασε επίσης.
Τη θέση της δημοτικής κίνησης “Κοζάνη τόπος να ζεις”, έθεσε ο Κωνσταντίνος Δεσποτίδης, λέγοντας πως από την πρώτη αρχή ζήτησαν να καταγραφούν οι διαθέσιμες εκτάσεις , να σχεδιαστούν και να διαπιστωθεί η φέρουσα ικανότητα της περιοχής και πόσο αντέχει τέτοιες εγκαταστάσεις και εφόσον αυτό γίνει να δοθούν κατά προτεραιότητα σε ενεργειακές κοινότητες. “Ανεξέλεγκτα θα έρχονται τέτοιες εγκαταστάσεις αν δεν γίνει τέτοια καταγραφή. Σήμερα μιλάμε για 1500 στρέμματα σε μια έκταση 14.000 τμ στο Μαυροδέντρι και εν λόγω αιτήσεις θα έρχονται με κατάτμηση. Αυτή η σαλαμοποίηση δημιουργεί και το πρόβλημα μιας και η περιοχή διαθέτει τα δίκτυα και αυτό προσελκύει τέτοιες επενδύσεις.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σιαμπανόπουλος από τον Σύνδεσμο Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας, μιλώντας στον “Π” τόνισε πως πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για την περιοχή να αξιοποιήσει προς όφελος των κατοίκων, τα δίκτυα που έχει η περιοχή, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Για αυτό και η περιοχή είναι πόλος έλξης μεγάλων “παικτών” στην αγορά. “Αυτό το περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε προς όφελος του λαού. Ο σύνδεσμος έχει κάνει ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε μέσω της ενεργειακής κοινότητας χιλιάδες κάτοικοι να έχουν εισόδημα για πολλά χρόνια, σημείωσε, ζητώντας από τον δήμο να διασφαλίσει τις εκτάσεις και να μην τις βγάζει προς δημοπράτηση μεμονωμένα. ¨Σε λίγο που οι κάτοικοι θα είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στο εν λόγω δίκτυο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ούτε δίκτυα ούτε και εκτάσεις”.