Mία από τις πλέον ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις με μείζονα πολιτικό χαρακτήρα δόθηκε από τον Γ. Αϋφαντή στον Δ. Δανίκα για το Πρώτο Θέμα (https://www.protothema.gr/greece/article/1383374/, 20-06-2023). Πρόκειται για πρέσβη επί τιμή, που υπηρέτησε και ως πρέσβης της Ελλάδας σε διάφορες χώρες, ενώ διετέλεσε για ορισμένα έτη σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα. Από τα πολλά και ενδιαφέροντα που αποκάλυψε, θα ανθολογήσουμε τα σημαντικότερα. Όταν υπηρέτησε στο Βουκουρέστι το 1994, διάφοροι πολιτικοί κύκλοι τον πίεζαν ώστε να εγκρίνει μαζικά μεταβάσεις γυναικών στην Ελλάδα, μεγάλο μέρος των οποίων προορίζονταν για πορνεία. Υπάλληλοι του ΥΠ.ΕΞ. θησαύρισαν από αυτήν την ιστορία. Το κύκλωμα εφόσον δεν ενέκρινε εύκολα τέτοιες βίζες, τις εξασφάλιζαν μέσω Βουδαπέστης και Σόφιας, όπου οι άνθρωποι των εκεί πρεσβειών ήταν πιο «βολικοί». Ο Αϋφαντής κατήγγειλε πως άνθρωποι του πολιτικού γραφείου του Γ. Παπανδρέου ήταν οι πλέον επίμονοι προς αυτόν ώστε να εγκρίνει τις σχετικές βίζες.
Φέτος, μέρος της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εργαλειοποιήσει τους θανάτους Ρομά σε εμπλοκές κατά τους αστυνομικούς ελέγχους. Το σύνθημα «Δικαιοσύνη» διακηρύχθηκε πλέρια, ενώ «αναρχικές» ομάδες καταληψιών και μη, γέμισαν τους τοίχους ως αγωνιστές κατά του αντι-τσιγγανισμού (Θυμήθηκα τώρα σε προηγούμενες εκλογές που ζήσαμε τις μαζικές μεταφορές τσιγγάνων από την Θράκη για πολιτικές ομιλίες στην Θεσσαλία). Ωστόσο, πόσο ειλικρινές είναι αυτό το ενδιαφέρον για την δικαιοσύνη προς τους Ρομ; Μάλλον όχι τόσο. Με πρόταση του Γ. Αϋφαντή, τοποθετήθηκε συμβολικά σε έσχατες θέσεις για το Ευρωκοινοβούλιο, η Ρομά ακτιβίστρια Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Η πορεία της τυπική για αυτήν την κάστα σε εκείνα τα μέρη. Παντρειά στα 13 χωρίς να της επιτρέπεται να πάει σχολείο, αλλά και στο σχολείο που μπορούσε να πάει, τουρκικά θα την μάθαιναν. Η ίδια όμως δεν είναι Τουρκάλα, ελληνικά ήθελε να μάθει στην Ελλάδα, αλλά φευ. Έτσι μαζί με άλλες ανάλογες ακτιβίστριες επιχειρήσαν να διεκδικήσουν την διδασκαλία ελληνικών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, την ίδρυση κέντρων υγείας αντί ισλαμικών τεμένων κ.ά. Η γυναίκα αυτή έφαγε πολύ ξύλο από τους «καλοθελητές» του τουρκικού προξενείου, αλλά για τους πλέριους ακτιβιστές και τις φεμινίστριες του αντιπατριαρχικού αγώνα «χέσον απά». Ο Αϋφαντής αποκάλυψε πως ήταν αρκετό ένα τηλεφώνημα του Τούρκου πρέσβη στον Ν. Παππά (ναι αυτόν με την διετή καταδίκη που συμμετέχει φυσικά στις εκλογές), ώστε άμεσα να εξαλειφθεί η συμμετοχή της Σαμπιχά στο ευρωψηφοδέλτιο, προκειμένου το τουρκικό προξενείο να δώσει γραμμή στην μουσουλμανική μειονότητα να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.
Ως σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα ανέλαβε το 2012, μία δεκαετία αφότου στο κόμμα είχε ψηφιστεί η απαλοιφή του όρου «εθνικό» από τα επίσημα κείμενα του. Διαπίστωσε μία δεδομένη επικοινωνία του κόμματος με την τουρκική πρεσβεία. Υπήρχαν στελέχη δοσμένα ολοκληρωτικά σε τουρκικές θέσεις, ενώ φωτογραφίζοντας προφανώς την Σ. Αναγνωστοπούλου ως «βουλευτή Αχαΐας» μαρτυρεί πως είχε σχεδιάσει να χαρακτηρίσει σε βιβλίο της τον Ερντογάν ως «Τ. Τζέφερσον της Ανατολής».
Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν τον ενδιέφερε η εξωτερική πολιτική. Δεν τον ενδιέφεραν τα εθνικά θέματα, τα θεωρούσε κάτι παρωχημένο…δεν είχε καμία διάθεση να μάθει. Πας να πάρεις την κυβέρνηση της χώρας, δεν μπορείς να μην ξέρεις…Για τους Αμερικάνους…είναι η πολιτική εκδοχή της “17 Νοέμβρη”».
Από τα λεγόμενα του Αϋφαντή, πολύ ενδιαφέροντα είναι αυτά που αναφέρθηκαν για την άμεση ή έμμεση σχέση του ΣΥΡΙΖΑ ή των φιλικά διακείμενων Ιδρυμάτων. Είπε πως κατά την διάρκεια της κυβέρνησης του 2015-2019 ήρθε «ξαφνικά το Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ. Είχε ξεδιπλώσει την παντιέρα της Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Αθήνα, στον Πειραιά, στον Βόλο. Γιατί; Το Ινστιτούτο Ρόζα Λούξεμπουργκ χρηματοδοτείται κατά 50% από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Εμείς είχαμε ένα πρόβλημα τότε με τον κ. Σόιμπλε. Αυτό ήταν το εργαλείο τους. Μοίραζε υποτροφίες. Το Ίδρυμα Πουλαντζά ξαφνικά βρέθηκε με λεφτά…Οι Γερμανοί ήταν στην πρωτοκαθεδρία (των ασκούμενων διεθνών επιρροών)» Που χρόνος τώρα για πολεμικές αποζημιώσεις, θυμίζω πως τέτοια ιδρύματα ήταν πολύ δραστήρια ως προς το Μακεδονικό ζήτημα και διοργάνωναν ημερίδες για αυτό, καλή ώρα στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.
Υπηρετώντας ως πρέσβης στην Τεχεράνη, αντιλήφθηκε μία οργανωμένη «μηχανή» έκδοσης θεωρήσεων με μίζα. Αυτή υπήρχε τουλάχιστον από το 2012, αλλά συνέχιζε να υποστηρίζει και το περιβάλλον του νέου τότε ΥΠ.ΕΞ Κοτζιά. Συγκέντρωσε στοιχεία τα οποία κατέθεσε στην εισαγγελέα Ράϊκου και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Κοτζιάς, ο Νάσος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ (διαδηλωτής στα Σκόπια για τα δίκαια των Σκοπιανών «Μακεδόνων») κ.ά. να τον κατηγορήσουν για διάφορα όπως μιζαδόρο! Η υπόθεση ελέγχθηκε από το ΥΠ.ΕΞ, αλλά το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο αθώωσε τον Αϋφαντή.
Μόνο για το 2016, εκδόθηκαν 750.000 βίζες και για την πλειοψηφία αυτών καταβλήθηκε το λεγόμενο «γρηγορόσημο» ώστε η βίζα να εκδοθεί νωρίς, δηλαδή 300 € το κομμάτι. Τα χρήματα αυτά μέσω του ΥΠ.ΕΞ. διοχετεύθηκαν στο πολιτικό σύστημα ευρύτερα. Φυσικά με ανάλογες εισροές χρημάτων, που να καταδικασθεί άμεσα η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.
Η συνέντευξη του Αϋφαντή κατήγγειλε τέρατα, ιδίως σε επίπεδο εθνικής μειοδοσίας και μίζας, ενώ ενέπλεξε σαφώς και ανθρώπους του περιβάλλοντος Γ. Παπανδρέου ήδη από το 2009. Το εάν ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε ή όχι την κατάσταση είναι άγνωστο, έστω και έτσι όμως όφειλε τουλάχιστον να γνωρίζει. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η αντίδραση ήταν εντελώς υποτονική. Αυτό συνέβη είτε επειδή ο Αϋφαντής λέει αλήθειες και ως ανώτατος διπλωμάτης διατηρεί κατάλληλα στοιχεία, είτε επειδή επικοινωνιακά θεωρήθηκε πως μία οξεία αντίδραση θα έφερνε επιδείνωση του ήδη άσχημου για τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικού κλίματος, είτε επειδή απλά ενόψει της επικείμενης μεγάλης εκλογικής ήττας στο κόμμα ασχολούνται περισσότερο με την διαδοχή του προέδρου τους και την πολιτική επιβίωση εκάστου στελέχους στο κλίμα που θα προκύψει.