Αρχική > Ενέργεια > Η ΔΕΗ δίνει πρόσβαση στους Δυτικομακεδόνες, στα μεγάλα φωτοβολταϊκά της έργα – Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε νέα εισοδήματα κάνοντας επενδύοντας με μεγάλη ασφάλεια και υψηλή απόδοση

Η ΔΕΗ δίνει πρόσβαση στους Δυτικομακεδόνες, στα μεγάλα φωτοβολταϊκά της έργα – Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε νέα εισοδήματα κάνοντας επενδύοντας με μεγάλη ασφάλεια και υψηλή απόδοση

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΜία σημαντική ανακοίνωση που μας λέει με κάθε επισημότητα ότι μπορεί να αλλάξει το χάρτη στην εισροή εισοδήματος στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας και τους πολίτες της, εκδόθηκε προχθές από τη ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την απόφασή της για τη συμμετοχή των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης στα φωτοβολταϊκά πάρκα, που θα κατασκευάσει και θα αναπτύξει στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Πρόκειται για μία ιδιαιτέρως καινοτόμα απόφαση, που κάνει τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών συνεπενδυτές στα μεγάλα έργα της Επιχείρησης, από τα οποία αναμένονται σημαντικές αποδόσεις τα επόμενα χρόνια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει τα χρήματα του σε ένα έτοιμο, μελετημένο, εξασφαλισμένο και αδειοδοτημένο έργο και να λάβει εξασφαλισμένες αποδόσεις για τα επόμενα χρόνια.

Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΗ κατασκευάζει και θα λειτουργήσει φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2,5 GW στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Εκτός από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν οι νέες επενδύσεις, οι κάτοικοι των περιοχών θα μπορούν να συνεπενδύσουν μαζί με τη ΔΕΗ σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5% αυτών των πάρκων.

Ως προς τη διαδικασία, η ΔΕΗ αναμένεται να εκδώσει χρηματοοικονομικό εργαλείο, στα μερίδια του οποίου θα έχουν αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς οι κάτοικοι των περιοχών υπό μετάβαση, εξασφαλίζοντας τους ένα σημαντικό εισόδημα για την επόμενη μέρα. Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι θα συμμετέχουν μαζί με τη ΔΕΗ στην επένδυση, απολαμβάνοντας τις σημαντικές αποδόσεις των έργων, που θα γίνουν στην περιοχή τους.

 

Την εξέλιξη έχει ήδη χαιρετήσει η κοινωνία, οι φορείς αλλά και οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις. Η εξέλιξη αυτή έρχεται και καλύπτει ένα πολύ κρίσιμο κενό που προκύπτει, αυτό της μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών της περιοχής. Οι πολίτες της περιοχής μετά και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, βρίσκουν πρόσβαση σε νέα εισοδήματα ώστε να εξασφαλίσουν τα προς το ζην ώστε να παραμείνουν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και να μην μετακινηθούν προς άλλες περιοχές.

 

Την ευχάριστη αυτή είδηση, είχε προαναγγείλει ένας εκ των πρωτεργατών της διεργασίας το Μάιο του 2020, ο Παντελής Καραλευθέρης. Σε συνεντεύξη του στον «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ» είχε τότε αναφέρει πως στο Διοικητικό Συμβούλιο  της Επιχείρησης (του οποίου είναι μέλος), επεξεργάζονται μια πρόταση ώστε να γίνουν συμμέτοχοι οι κάτοικοι που θα επενδύσουν στο μεγάλο Φ/Β πάρκο που θα γίνει στην περιοχή. Όλο αυτό το διάστημα η πρόταση ζυμώθηκε και διαμορφώθηκε, έχοντας πάρει και την κυβερνητική στήριξη, ενώ σήμερα παρουσιάζεται.

 

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική της ΔΕΗ, η προσφορά στις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιχειρηματική δραστηριότητα της ΔΕΗ. Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της ΔΕΗ υιοθετεί τη συμμετοχικότητα και την πολιτική της προνομιακής συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στα οφέλη από τις δραστηριότητές της.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε: «Η ΔΕΗ προχωρά στο πλαίσιο της πολιτικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει, στην υλοποίηση της στρατηγικής της Δημιουργίας Διαμοιραζόμενης Αξίας (Creating Shared Value), κάνοντας τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών συμμετόχους στο αναπτυξιακό μέλλον της ΔΕΗ και της περιοχής τους. Δίνουμε την ευκαιρία στους κατοίκους να αποκτήσουν μέρισμα από την προστιθέμενη ωφέλεια που θα δημιουργηθεί. Είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που δίνει τα εργαλεία στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών να γίνουν εταίροι-συμμέτοχοι σε νέες επιχειρηματικές μας δράσεις».

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Κατάργηση δύο περιπτέρων στην Πτολεμαΐδα

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Για την κατάργηση ή μη δύο κενών περιπτέρων, στην πόλη της Πτολεμαΐδας, συζήτησε και έλαβε απόφαση την Παρασκευή, ...