Την περιοχή των Πρεσπών διάλεξαν καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εργασία του μαθήματος Β’ έτους «Εισαγωγή στην αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων».
Από τις 29 έως και τις 31 Μαρτίου 2019 η Πρέσπα έσφυζε από ζωή, καθώς 151 φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Αρχιτεκτονικής εργάζονταν πυρετωδώς για την αποτύπωση και μελέτη αποκατάστασης συνολικά 19 κτιρίων του Δήμου Πρεσπών.
Συγκεκριμένα, οι φοιτητές μελέτησαν κτίρια στον Άγιο Γερμανό, που είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, και στον Λαιμό. Η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της περιοχής, βασισμένη σε φυσικά υλικά, (πέτρα, πλιθί, καλάμι κλπ.) και το γεγονός ότι πολλά από τα κτίσματα αυτά δεν έχουν δεχθεί παρεμβάσεις στο πέρασμα του χρόνου, έκαναν την Πρέσπα ιδανικό τόπο για την υλοποίηση της εν λόγω εργασίας.
Οι φοιτητές διέμειναν στην περιοχή για το διάστημα της δουλειάς τους που αν και σύντομο τους επέτρεψε να απολαύσουν το μοναδικό φυσικό τοπίο, τα μνημεία της περιοχής αλλά και την γνωστή πρεσπιώτικη φιλοξενία. Χαρακτηριστικό είναι, όπως μας περιέγραψαν οι υπεύθυνοι καθηγητές, ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους στα επιλεγμένα κτίρια οι κάτοικοι τους κερνούσαν πίτες, αυγά και χυμούς!!
Η μεγάλη ομάδα καθηγητών και φοιτητών έφυγε από την Πρέσπα με τις καλύτερες εντυπώσεις και τώρα διερευνάται το ενδεχόμενο, αν όχι ολόκληρο το Β΄έτος, τότε τουλάχιστον μια ομάδα αντιπροσώπων, να επισκεφθεί ξανά την Πρέσπα για την παρουσίαση των εργασιών και την παράδοση των μελετών στον Δήμο Πρεσπών.
Η επίσκεψη του τμήματος Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ έγινε με τη συνοδεία των καθηγητών: Μαρία Αρακαδάκη (Αναπληρώτρια καθηγήτρια), Μαρία Δούση (επίκουρη καθηγήτρια), Στυλιανή Λεφάκη (επίκουρη καθηγήτρια), Σοφοκλή Κωτσόπουλου (διδάσκοντα του τμήματος) καθώς και των υποψήφιων διδακτόρων: Ιορδάνη Σιναμίδη, Σταύρο Απότσο και Σόνια Γκούντα.
Ο Δήμος Πρεσπών ανέλαβε τη διευκόλυνση των αρχιτεκτόνων στην οργάνωση της επίσκεψης τους και στην ανεύρεση κτιρίων, ενώ οι μετακινήσεις τους εντός του Δήμου πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη του προγράμματος PoliPrespa, που υλοποιείται από τους τοπικούς φορείς των Πρεσπών και με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.